Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zlaté Psí hory

16. 09. 2011 | Cykloturistika
Ráda vymýšlím a ráda absolvuji výlety do míst, kde nejsou davy a kde nalezneme drobné zajímavosti historické, architektonické i přírodní. Jsou to takové perličky, jimiž je naše vlast poseta.

Pochopitelně nezavrhuji skvosty jakými je třeba Karlštejn, Hluboká, Český Krumlov... také se mi líbí, ale jsou mohutně propagované, na první – i laický pohled – dobře viditelné a tudíž masově navštěvované.

Krása perliček spočívá mj. právě v tom, že je musíme mnohdy i s trochou námahy hledat.


V této nabídce na výlet se setkáme hned s několika perličkami. Jsou na nevelké ploše našeho okružního výletu, který má cca 10 km po značených cestách + 2 km odbočku mimo okruh po neznačené cestě do vedlejší obce. Pohybovat se budeme v oblasti zvané Psí hory na Novoknínsku v okrese Příbram.

Místo k zaparkování nalezneme a vycházku zahájíme  v obci Prostřední Lhota (Chotilsko). A máme tu první perličku - Křížovnický špýchar.

V opraveném cenném barokním špýcharu z druhé poloviny 18. století si můžeme prohlédnout zemědělské stroje, nářadí, předměty spojené s denním životem rolníka, dále interiér lidového obydlí, vesnické hospody a rovněž tak předměty spojené s řemeslnou a domáckou výrobou na vesnici.

Muzeum Špýchar Prostřední Lhota je otevřeno od května do října, více informací naleznete na webových stránkách Hornického muzea Příbram, neboť Špýchar je jeho pobočkou.

Z obce vyjdeme po modré značce a  posléze po žluté směřujeme na vrchol, který máme před sebou - Veselý vrch (489 m.n.m.)

Rozhledna na Veselém vrchu je vysoká 42 m, vyhlídková plošina je ve výšce 25 m a vede na ni 137 schodů.

Z rozhledny vidíme Prostřední Lhotu, Mokrsko, zvlněnou novoknínskou krajinu i meandrující Vltavu.

Dále půjdeme po žluté turistické značce a po značkách naučné stezky Zlaté Psí hory.

Naučná stezka (NS) seznamuje s jedním z největších známých ložisek zlata v Evropě. Charakterizuje jednotlivé části ložiska, informuje o jejich geologickém složení, a upozorňuje na stará i novodobá báňská díla. Byla zřízena v roce 1999 Klubem českých zlatokopů při příležitosti světového mistrovství v rýžování zlata v blízké Kocábě.


Setkali jsme se s názory, že cesta je špatně značená – není to pravda. Průměrně zdatný turista by neměl mít s orientací problém.

Především sledujeme zelenobílé značky naučných stezek s písmenem Z, dále pak klasické zelenobílé „psaníčko“, ale pozor, za značku musíme považovat i poněkud méně obvyklé pásy zelené a bílé izolepy omotané kolem stromů.

Zhruba po 1,5 km můžeme udělat odbočku ze značené trasy do blízké obce Čelina, která odtud leží jihozápadním směrem.

Klasicistní zámeček v obci je patrová stavba, krytá mansardovou střechou s vikýři a věžičkou, vedle stojící osmiboká kaple je připisována J. Santinimu. Zámeček byl v dezolátním stavu vrácen původním majitelům – dnes po rekonstrukci slouží k ubytování.

Pokud bychom pokračovali z obce pěšinou stále na jihozápad a přešli silnici, nalezneme na mírném svahu pod lesem židovský hřbitov.

Značky sem nevedou, proto uvádím souřadnice GPS 49°43'43.571"N, 14°19'10.254"E

Toto místo za trochu hledání stojí, má svého genia loci.

 
Naučná stezka nás pak vede dále. Za mnoho dalších perliček můžeme považovat  např. z jara doslova "přeblatouchované" údolíčko se zjevnými stopami divočáků, setkání s mnoha druhy ptáků, srnkami, brouky atd.i celou cestu krásnou krajinou.

Přiblížili jsme se k silnici vedoucí do Smilovic, pozorný poutník nepřehlédne kraťoučké odbočky k  výhledům na Slapskou přehradu - viz foto.


A už nás čeká další perlička na naší trase - podzemní výukové středisko JOSEF v bývalé průzkumné štole, jejíž ražba souvisela s geologickým průzkumem zdejších zlatonosných ložisek. (Pozor! Nezaměňovat se štolou Josef u Jílového!)

Štolu lze navštívit:

od 1.4. do 30.6. - vždy v sobotu v sudém kalendářním týdnu od 10.00 do 13.00.

od 1.7. do 31.8. - vždy ve čtvrtek v sudém kalendářním týdnu od 12.00 do 14.00 a vždy v sobotu v sudém kalendářním týdnu od 10.00 do 13.00.

od 1.9. do 30.9. - vždy v sobotu v sudém kalendářním týdnu od 10.00 do 13.00.

Prohlídky začínají vždy v celou hodinu. Poslední prohlídka začíná nejpozději 60 minut před ukončením provozní doby.

Vstupné: 50 Kč (děti do 15 let, studenti, důchodci 25 Kč)

Do štoly doporučujeme si vzít pevnou obuv a teplé oblečení (stálá teplota + 8 °C).

Od štoly pokračujeme dále po NS, musíme vystoupat po kamenité cestě do sedla kopce - tohle je jediný nepohodlný úsek, jinak vede trasa mírně zvlněným terénem, příjemnými lesními pěšinami. Obkroužíme vlastně Veselý vrch z druhé strany a z rozcestí s  modrou tur. značkou se vrátíme do Prostřední Lhoty.
 
Pokud byste chtěli vynechat špýchar v Prostřední Lhotě, nebo chtěli navštívit jen rozhlednu, je možnost zaparkovat v obci Mokrsko pod Veselým vrchem.

Doporučená mapa:

KČT-38-Hřebeny a Slapská přehrada,

Shocart-20-Sedlčansko, Slapy

Ike – čtenářka
ChytráŽena.cz






Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zlaté Psí hory:

Zlaté Psí hory
Zlaté Psí hory
Zlaté Psí hory
Zlaté Psí hory
Zlaté Psí hory
Zlaté Psí hory
Zlaté Psí hory
Zlaté Psí hory
Zlaté Psí hory
Zlaté Psí hory
Zlaté Psí hory
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
prima Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
musí tam být krásněSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Výlet přírodou miluji,díky za tip...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
a určitě i krásný výlet...pro mne jako Moravanku,trošku od ruky,ale ráda jsem si článek přečetla a prohlédla si hezké fotky...
a třeba do těch končin někdy zavítáme a informace se bude hodit... Díky..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles