Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aby předvánoční nákup nestál více než musí

2. 12. 2007 | Finance
V souvislosti s blížícím se koncem roku se zvyšuje koncentrace lidí v nákupních centrech. Každoročně touto dobou stoupá počet drobných krádeží, ke kterým v místech nákupu dochází.

Jaká je nejlepší prevence?

Nejčastěji dochází k prosté krádeži, tj. 73 procent případů. K vloupání do vozidla dochází v 15 procentech případů. 4 procenta případů připadají shodně na odcizení vozidla a kapesní krádeže. Ke krádeži vloupáním a krádeži s použitím násilí dochází ve 2 procentech případů.

„Ke krádežím dochází nejčastěji v místech, kde je pachateli umožněn nestřežený kontakt s osobou poškozenou a je mu umožněn následný volný únik. Jedná se o místa, jako jsou fronty u pokladny, schodiště, eskalátory nebo přeplněné restaurace. Občané by měli mít na paměti, že příležitost dělá zloděje. Základním pravidlem je nenechávat cennost bez dozoru. Vyvarovat se kapsářským fíglům není vždy jednoduché. Skupina kapsářů snadno vyvolá nepozornost poškozeného. Například ho upozorní na zašpiněný oděv a využijí nepozornosti poškozené osoby a odcizí mu zavazadlo,“ upřesňuje JUDr. Vít Bárta, generální ředitel společnosti ABL.

předvánoční nákupy Nákupní centra preventivně bojují proti drobné kriminalitě. Nejčastěji k osvětě využívají informační letáky. V nejkritičtějších obdobích roku posilují počty pracovníky fyzické ostrahy, kteří díky uniformám působí preventivně. Tito pracovníci kontrolují pasáže, ale i parkoviště. Parkoviště bývají opatřena dodatkovými tabulkami „Vaše auto není trezor“. Některá nákupní centra se rozhodla pro vytvoření pozice detektiva, který pracuje v civilním oblečení. To mu umožní snáze splynout s davem. V průběhu roku dochází k pravidelným školením pracovníků ostrahy v oblasti asistence ostrahy při zadržení osoby podezřelé.

Z důvodu značného výskytu kapesních krádeží v Praze vznikl u Kriminální policie útvar KAPSA TÝM. Tento tým je složen převážně z mladých lidí, kteří chodí v civilním oblečení v nákupních centrech a pracují na odhalování krádeží.

Co dělat, když jsem okraden?

  • Kontaktovat prvního uniformovaného pracovníka nákupního centra nebo sdělit skutečnost pracovnici na INFO stánku, která neprodleně informuje bezpečnostního pracovníka.
  • Nahlásit popis pachatele nebo alespoň místo, kde k okradení došlo (tyto informace poslouží při vyhledávání z kamerového záznamu).
  • Se zástupci Policie ČR poškozený sepíše protokol o ztrátě.
  • předvánoční nákupy

    „Pachatel si ve většině případů odcizené zavazadlo nebo peněženku nenechává z důvodu rizika pozdější identifikace peněženky ze strany poškozeného. Ponechá si peníze a případně karty a ostatní vyhazuje. Z tohoto důvodu se kontaktují pracovníci úklidu, kteří provedou kontrolu odpadkových košů, kam by mohl pachatel věci odhodit,“ dodává JUDr. Vít Bárta, generální ředitel společnosti ABL.

    Nejlepší je prevence – „ÚČINNÉ DEVATERO“


    1. Pokud přijedete autem, nenechávejte uvnitř cenné věci - auto není trezor. Zaparkujte co nejblíže u vchodu nebo na frekventovaném místě.
    2. Nenoste v peněžence osobní doklady. Následným běháním po úřadech strávíte nemálo času.
    3. Nikdy nenechávejte peněženku a doklady navrchu kabelky nebo v nákupním vozíku. Chvilková nepozornost způsobí neštěstí.
    4. Pozor na náhodné srážky, kdy si nakupující uvědomuje pouze náraz a necítí, že je již bez peněženky.
    5. Nikdy neuškodí, když čas od času odtrhnete oči od regálů a prohlédnete si, kdo se pohybuje ve vašem okolí. Mohli byste zaregistrovat případného zloděje, kterému můžete svým pohledem vyslat signál, že jste ostražití a možná ho odradíte od pokusu okrást právě Vás.
    6. V nákupních centrech si můžete vybrat své peníze z bankomatu. Tam se zaměřte na to, zda Vám někdo nekouká při zadávání PINu přes rameno.
    7. Při platbě platební kartou v obchodě zadávejte PIN tak, aby ho nikdo neviděl. Sledujte svou platební kartu po celou dobu platby a schovejte si doklad o provedené transakci kvůli případné reklamaci v bance.
    8. Stejně pozorní buďte i při procházení pasáží! Pokud ponecháte vozík plný zaplaceného zboží bez dozoru, může Vás nákup vyjít draho.
    9. Velmi ostražití buďte i při ukládání nákupu do vozidla. K ukládání nákupu používejte pouze jedny dveře či nejlépe kufr a ostatní dveře nechejte uzamčené. Vozidlo uzamkněte i na těch pár vteřin, když odvážíte prázdný nákupní vozík. Rozmáhají se i případy, kdy vám zloději způsobí defekt pneumatiky, a ke krádeži využijí chvíli, kdy měníte kolo na opačné straně vozidla.

    Zdroj: www.abl.cz

    ZUZI
    Chytrá Žena.cz




    Tento článek také můžete
    * Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
    GOOGLE Přidat na Google
    TISK Vytisknout Linkuj


    Komentáře
    Obrázek uživatelky
    profil
    Jsem prodavačka a stále pozoruji, že si lidé nedávají pozor na své kabelky.Nechají je ležet v košíku otočí se a prohlíží si levné zboží a mezitím místo aby ušetřili příjdou o kabelku i s penězy.
    Obrázek uživatelky
    profil
    SmajlíkVšechna ta varování a rady dobře znám a přesto se mi už dvakrát stalo,že jsem byla okradena.V obou případech mi byla ukradena peněženka,kterou jsem měla v kapse kabátu.Kabát mám těsný na tělo a přesto nic nezpozorovala.
    Aktuální soutěže
    Komerční prezentace
     
     
     
    Náš tip


    NAVŠTIVTE NÁS ...
    PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

    Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
    Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles