Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Antivirotika a chřipka typu A(H1N1)

31. 05. 2009 | Nemoci
K čemu mohou v případě chřipky typu A(H1N1) sloužit antivirotika?
Většina lidí, kteří se doposud nakazili novým chřipkovým virem typu A(H1N1), trpěla obtížemi podobnými chřipce (bolesti v krku, kašel, rýma, horečka, únava, bolesti hlavy, svalů a kloubů) a uzdravila se bez antivirové léčby.


Antivirotika mohou, stejně jako v případě sezónní chřipky, zmírnit příznaky a zkrátit dobu trvání nemoci. Mohou rovněž zabránit vážnějšímu onemocnění a úmrtí. Virus chřipky typu A(H1N1) je nový a jen malé množství lidí, kteří se jím nakazili, bylo léčeno antivirotiky. Světová zdravotnická organizace (WHO) je ve spojení s národními zdravotními institucemi v postižených zemích a shromažďuje informace o účinnosti léků.

Jaká antivirotika na tento chřipkový virus zabírají?

Existují dvě skupiny antivirotik: inhibitory neuraminidázy (oseltamivir a zanamivir); a M2 inhibitory (amantadin a rimantadin). Testy provedené na pacientech z Mexika a USA ukazují, že nové viry H1N1 jsou citlivé na inhibitory neuraminidázy, ale odolné proti druhé skupině, M2 inhibitorům (adamantinům).

Může se virus stát rezistentním vůči oseltamiviru a zanamiviru?

Antivirotika a chřipka typu A(H1N1)Na antivirotika používaná k léčbě chřipky se může vyvinout rezistence. WHO se svými partnery proto odolnost vůči antivirotikům sleduje.

Za jakých okolností by měla být antivirotika podána?

Antivirotika budou užita podle národních pandemických plánů. Zdravotnické autority v některých zemích rozhodly léčit pacienty, u kterých existuje podezření na tuto nemoc, jako součást ochranných opatření antivirotiky. V případě dostupnosti antivirotik rozhoduje o léčbě lékař v individuálních případech podle aktuálního rizika. Hodnocení rizika léčby a jejího přínosu závisí případ od případu.

Jaké kroky podniká WHO k zajištění preventivních pandemických zásob antivirotik v jednotlivých státech?

Hlavní prioritou WHO je poskytnutí pohotovostních zásob antivirotik zemím, které nemají žádné nebo nedostatečné zásoby a nedostatečnou kapacitu k tomu, aby si je samy opatřily. WHO také spolupracuje s členskými státy a dodavateli, kteří chtějí své zásoby nabídnout k distribuci do zemí, které antivirotika potřebují.

Který lék bude nabízen a jakými zásobami WHO disponuje?

WHO disponuje celosvětovými zásobami přibližně 5 milionů léčebných dávek oseltamiviru. Část těchto zásob již byla distribuována skrze regionální kanceláře WHO. V současné době probíhá distribuce zbývajících 3 milionů dávek do rozvojových zemí, které je potřebují. WHO pokračuje ve vyhodnocování aktuálních potřeb a jednání s výrobci, aby zajistila další dodávky antivirotik. Po jejich obdržení bude pokračovat další distribuce.

Které země obdrží léky a jakým způsobem budou vybírány?

WHO zorganizovala rozmístění první části ze svých zásob do 72 zemí. Prioritu dostaly zranitelné země s ohledem na místní výrobní a pořizovací kapacity. V případě potřeby získají podporu regionálních kanceláří WHO další země.

Co se stane v případě, že budou pohotovostní zásoby nedostatečné?

WHO jedná s výrobci o možnostech navýšení výroby. Existují plány na rychlé navýšení produkce léků. V případě potřeby bude WHO jménem svých členských států pracovat na zajištění dalších antivirotik prostřednictvím dotací nebo nákupu za nejnižší možnou cenu.

Zdroj: Chřipka.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
antivirotika mohou zkrátit trvání chřipky.
Obrázek uživatelky
profil
poučné
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles