8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ať se Vám to líbí nebo ne ...

9. 07. 2009 | Vaše příběhy
V neděli ráno jsem se v noční košili s očima zalepenýma ploužila okolo televize. Hřiště 7 dávali. A dostala jsem vztek. Hřiště 7 to je pro děti něco jako hlavní večerní program pro dospělé. Nějaká ta pohádka, písnička, pitvořící se (plyšové) figury a povídání.

No, a právě to povídání mě rozčílilo. Přes obrazovku a ospalky jsem uviděla nápis Gender. Koukla jsem na budík. No, jo fakt něco po osmé… Gender. Ve studiu seděly děti. Vypadaly sympaticky. Před nimi u nástěnky ženská. Nevypadala sympaticky. Rozdělte povolání, které spíš vykonávají muži a ženy, zaskřehotala. Děti rozdělily.

No, proč jste je takhle rozdělily? Proč muži jezdí s náklaďákem, vedou továrny a ženy učí nebo vaří ve školní jídelně? No? No?! Děti odpovídaly Ať se Vám to líbí nebo ne ...upřímně, bezelstně a chytře. Mluvily o tradicích, o tom, že je některá práce těžká, jiná vyžaduje trpělivost. Až žena zaskřehotala, že to takhle přeci není správně. Že ne děti, že ne, že ne? Jako umanuté dítě … A jak by to tedy mělo být, no? No?!

Až jeden sympatický kluk řekl, a vždyť je to přeci jedno, co kdo dělá, ne?
Chtělo se mi zařvat. Svatá pravda! Jdi už do háje, ty ochránkyně rovných příležitostí. Ženská polkla, zakoulela očima a vyložila si to přesně tak, jak vyložit chtěla. Ano, ano, máš pravdu chlapče. Práce se skutečně nedělí na mužskou a ženskou. No, nedělí.

Můj táta říká, s prominutím, to by němej neřek, kdybys mu ústa rozbil. Protože některé věci fungují, ať si feministky strkají nohy za krk a dělají u toho stojku a šovinisti jim k tomu tleskají ušima. Si myslím.

Některým ženám se prostě líbí být učitelkami, kadeřnicemi, kuchařkami, majitelkami kosmetických salónů. A některým chlapům se zas líbí řídit kamion, jezdit s vysokozdvižným vozíkem nebo provozovat lyžařskou školu. Stejně jako některé ženy rády rozhodují v továrně na soustruhy a někteří muži navrhují plavky. Tak to je. Tak proč prskat nad tím, že jedněch je víc a druhých míň, měřit zastoupení pohlaví v jednotlivých profesích a kreslit o tom grafy.

Vím, vím .., ženám, které se berou o rovné příležitosti, vadí, že málo (nás) vede, řídí, šéfuje zkrátka. Protože jaksi s dítětem to moc nejde. A když si dáte pauzu, kdejaký (chlap) vás přeskočí. Jenže já mám prostě s těmihle výkřiky problém. Myslím si, že je fajn, že ženy rodí děti, když chtějí, a starají se o ně. A taky si myslím, že když chtějí, nemusí rodit děti a starat se o ně. A můžou dělat něco jiného. Anebo to dělat obojí, když chtějí. .

Navzdory statistikám. Mám prostě zato, že možnost volby zkrátka existuje, stejně jako existují ženy a muži a rozdíly mezi nimi. A jestli někdo někdy možnost volit nemá, pak jsou to podle mého muži.

Čtěte také:
Jsem muž. Kdo je víc?! ... a já jsem prostě ženská
Komu je dáno...
Životní optimismus? ... aneb pozor bliká kontrolka

Lindita - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za tento článek. I já nejsem zastánkyní rozdělění práce na "mužskou" a "ženskou". Ale ani nejsem žádná feministka. Jsem myslím normální ženská, která dělá, co jí baví, ať si každý říká co chce. Jezdila jsem 6 let u mezinároního dopravce a moc mě to bavilo. Někým jsem byla obdivována, ale setkala jsem se Bohužel i s muži, kteří na mě do vysílačky řvali:"Vem si koště a mazej do kuchyně!" O pomluvách ani nemluvím, ale to jsem házela za hlavu. Prostě jsem dělala to, co mě hrozně bavilo a naplňovalo spokojeností, ukojilo mou touhu po cestování a ovládání velkého kolosu a dokonce mi to zvedalo sebevědomí. Takže všem radím - držte se svých snů, jděte za nimi a snažte se je splnit ;-) Žijete jen jendou, tak ať to stojí za to a nevyčítáte si to. "Je lepší litovat toho, co jsme zažili, než litovat toho, že jsme nezažili nic!" Teď jsem na mateřské a jsem také šťastná a vůbec nelituji. Splnila jsem si svůj sen a teď mě naplňuje dcerka. Hodně štěstí!!! D.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles