Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bojíte se mlsat? Už nemusíte. Mlsejte zdravě!

25. 12. 2009 | Diety

Je čas svátků, pohody, relaxu a cukroví. Ouha! A jsme u toho. Bojíte se kvůli štíhlé linii mlsat? Odříkáte si celý rok? Všichni vám opakují, že o vánočních svátcích přeci můžete hřešit a že v lednu zase vše napravíte. Vy ale víte, že takové předsevzetí nevyšlo už ani loni. Co takhle zbavit se stresu a kilům navíc předejít? Ve spolupráci s doktorem Fořtem jsme vymysleli, jak na prevenci.


Jsem přesvědčený, že nejlepší obranou proti „povánoční nadváze“ je – jak jinak – prevence,“ tvrdí Dr. Petr Fořt, PhD., odborník na výživu, který psal již mnoho článků na téma „jak zhubnout po Vánocích“ či dokonce „jak jíst o Vánocích a nepřibrat. Co tedy s těmi snadno získanými kilogramy, kterých se jen těžko zbavujeme?


Jak na to, aby to moc v tom novém roce nebolelo?

zdrave-jablkoTak především nedoporučuji uchylovat se k extrémům,“ radí doktor Fořt,Tím myslím dlouhodobé hladovky nebo jakási „jogurtová dieta“ či něco podobně praštěného. Nicméně určitě nebude vhodné po Novém Roce dojídat cukroví, pokud nějaké zbylo. Totéž platí o čokoládových figurkách. Stačí jen omezit příjem energie, a to tím, že budete konzumovat výrazně menší porce.

Vzhledem k tomu, že jste za svátky určitě snědly hodně masa a uzenin, dejte si pár týdnů pauzu a jezte především zeleninu, zeleninu a zeleninu. Přidat si můžete netučný neslazený jogurt, do kterého můžete dát vlákninu zakoupenou v lékárně. „Ostatně, zvýšeným obsahem vlákniny disponují třeba „odlehčené“ sypané müsli směsi a ještě se navíc vyhnete zbytečným cukrům.


Nejezte zbytečně jižní ovoce – vyhněte se banánům a hroznovému vínu. Dejte si raději jablka a ananas nebo sušené nesířené švestky. Postarejte se o toho přepracovaného chudinku, kterému se říká žlučník! Nejezte nic smaženého, zapomeňte na dlouho pečené maso, hranolky jsou striktně zakázány. Těstoviny si dopřejte jen s česnekem, olivovým olejem a trochou pesta. Na co nesmíte zapomenout je salát! Každý den velký čerstvý zeleninový salát.


Jedna malá rada: „Co takhle si po svátcích několik dní dopřávat jen polévky? Zeleninové vývary, sem tam nějaké to krůtí masíčko?“ Ptá se doktor Fořt. Takovou polévku máte i rychle uvařenou. „Jen ne, prosím, žádné instantní „tukožroutské“ polévky.“ Zdůrazňuje na závěr.


hubneme-diky-pomeranciJeště lépe dopadnete, když jakékoli slazené nápoje (včetně těch, které jsou slazeny umělými sladidly) a všechny ovocné džusy (výjimka je čerstvě lisovaná ovocná šťáva) nahradíte vodou! A ještě snadnější to bude, když si z rotopedu sundáte pověšené věci a začnete na něm po novém roce zase jezdit. Kombinací cvičení, např. aerobní cvičení, tzv. kardia a posilovacího cvičení, a zdravé stravy můžete dosáhnout po vánočních svátcích skvělých výsledků v krátkém časovém intervalu. A ještě budete samy ze sebe dobrý pocit, protože cvičením vyplavuje endorfiny, hormony štěstí. 

Co když si ale chci zamlsat?

Pan doktor je velmi benevolentní muž, a proto má odpověď i na takovou otázku. „Vyzkoušet můžete cereální tyčinky , které mají snížený obsah sacharidů a energie.“ Říká doktor Petr Fořt, „laicky to znamená, že pokud sníte cereální tyčinku, zkonzumovali jste jen 13g sacharidů, přičemž množství nebezpečných jednoduchých cukrů je v podstatě zanedbatelné".


Mlsat tedy můžete cereální tyčinky. Ty kvalitní, od dobrých výrobců, by měly být zdravým řešením, mlsáním bez rizika. Odborníci z celého světa také zdůrazňují, že konzumace celozrnných cereálií přispívá ke snížení cholesterolu. K tomuto efektu přitom přispívá i významný podíl vlákniny rozpustné i nerozpustné. Tato kombinace dále působí preventivně proti vzniku diabetu a rakoviny tlustého střeva.


Nejnovější studie dokonce prokázaly, že celozrnné cereálie, např. v podobě müsli, obsahují zdraví prospěšné látky, zvané polyfenoly – ty jsou účinnými antioxidanty, které chrání organismus proti negativnímu vlivu některých cizorodých látek. Součástí cereálií jsou další ochranné prvky – tzv. beta-glukany. Jde o specifické a přitom přirozené protilátky stimulující obranyschopnost proti infekcím. Dr.D.R. Jacobs nedávno upozornil na fakt, že lidé, kteří pravidelně konzumují celozrnné cereálie, mají o 15-25% nižší riziko předčasného úmrtí na všechny civilizační choroby.


Zdroj: Hero.cz

Autor: Dr. Petr Fořt, PhD.

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkTo já mlsám,když mám své dny-zvládám čokoládky a v poslední době ujíždím na krovkách a za chvíli Vánoce
Obrázek uživatelky
profil
nemlsám, ráda sladký nemám a stejně jsem tlustá
Obrázek uživatelky
profil
Nikdy jsem na mlsání neměla penízky
Obrázek uživatelky
profil
Píšete zeleninu - zeleninu - zeleninu. Ráda bych jedla zeleninu, ale když užívám Warfarin, tak bohužel nemohu
Obrázek uživatelky
profil
Nikdy není bez následků a platí všeho s mírou, dobré jsou proteinové tyčinky, mají hodně bílkovin a vápníku, minimum cukru, koupí se v posilovnách a ve Vitalandu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles