8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bolí vás páteř? Objednejte se na rehabilitaci I.

10. 01. 2012 | Péče o tělo
Bolí vás páteř, ať už krční, hrudní a nebo bederní? Neřešte svůj problém jen léky proti bolesti - sice odstraní bolest, ale ne na dlouho. Mimo to zatěžují organismus. Více pro své zdraví uděláte, pokud začnete docházet na rehabilitaci.

Kdo rehabilitaci provádí?

Rehabilitaci provádějí vyškolení zdravotní pracovníci - fyzioterapeuti (dříve "rehabilitační sestry"). Jsou to specialisté na pohybový systém, nejedná se tedy o zdravotní sestry jako takové. Na rozdíl od masérů, kteří mohou pracovat jen na základě absolvování kurzu (dříve tříměsíčního, nyní stačí i např. týdenní kurz), absolvoval fyzioterapeut minimálně dvouletou, většinou však tříletou školu. V současné době je možné studovat fyzioterapii jen na vysoké škole s bakalářským nebo magisterským titulem.

Jak se na rehabilitaci dostanu?

Rehabilitace Vám musí být předepsána lékařem. Některé z procedur, především cvičení, vám může předepsat i obvodní lékař. Jeho znalosti o fyzikální terapii však nemusí být dostatečné (v průběhu studia se lékaři tyto věci neučí, mohou si je doplnit jen následnými kurzy a přednáškami). Proto je lepší, aby vám rehabilitaci předepsal odborník - ortoped, neurolog nebo rehabilitační lékař. Někteří z odborných lékařů vyžadují "žádost o vyšetření" od vašeho obvodního lékaře - záleží však na každém odborníkovi, někteří vás vyšetří i bez žádanky.
Lékař, který vás na rehabilitaci odesílá, zpravidla stanoví druh procedur a jejich počet.

Jak dlouho rehabilitace potrvá?

Délku rehabilitace stanovuje nejčastěji lékař. Obvyklý je předpis na 5, 6 nebo 10 procedur, případně na časové období – obvykle 3 týdny nebo měsíc. U bolestí páteře obvykle trvá rehabilitace 2-3 týdny. Po vybrání předepsaných procedur a cvičení může následovat kontrola u lékaře, který případně navrhne pokračování v rehabilitaci.

O tom, co můžete od rehabilitace očekávat a co obnášejí které procedury, si přečtěte ve 2. díle článku.


Patulka - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
není zánět jako zánět a zánět svalů není angína...
Obrázek uživatelky
profil
za to, aby se člověk snažil dostat k rehabilitačnímu lékaři...
Proč? Třeba proto, že je otázkou, co je to ZÁNĚT.
Tenisový loket = zánět úponů kolem lokte.
Mechanismus vzniku: sval se přetíží, zůstanou v něm stažená (neuvolněná) místa. Ta stlačí žílu, která má odvádět produkty metabolismu z toho místa, což v u chvíli nemůže. Jak sval pracuje, vzniká kyselina mléčná. Ta nemá moc kudy pryč. Vzniká kyselé prostředí. Kde je kyselo, tam naběhnou bílé krvinky. Kam naběhnou, to je označováno za zánět (sterilní, tedy bez bakterií). Ideální je uvolnit sval, tím začne kyselina odtíkat a bílé krvinky můžou jít jinam a je po zánětu.
Když se dělají obstřiky lokte a přehání se to, hrozí prasknutí šlach, které se ne vždy pak sešívají. Holt ortopedi "kopou" za obstřiky, to je to, co živí je. Rehabilitace na to má jiný pohled a pacienta neohrožuje...
Stejně tak "zánět sedacího nervu" má podobný mechanismus. Když se protáhnou svaly kolem nervu, nerv se uvolní...
Obrázek uživatelky
profil
V úvode článku som sa dočítala, že ak nás napríklad bolí chrbát, nemáme jesť lieky proti bolesti,ale máme ísť na rehabilitáciu.
Ja mám momentálne tiež nejake problémy s kosťami, bolesť riešim zatiaľ Paralenom, pretože si myslím, že je to zápalového pǒvodu a cvičenie mi nepomǒže.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles