Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Březnový výlet v Malých Karpatech

7. 05. 2012 | Vaše tipy
Na naši chatu jezdíme s manželem velmi rádi a často a tak jsme se na ni vydali i v jeden březnový víkend, tentokrát i s vnučkou.
Jelikož předpověď počasí byla příznivá na túry a výlety, přijeli k nám na sobotu i naši známí, kteří si chtěli udělat výlet k "vrtulím".


Chatu máme v rekreační oblasti Sokolské chaty. Tato rekreační oblast patří mezi nejstarší chatové osady na Slovensku, leží v malebném údolí pramenu říčky Trnávka. Osadu založili koncem 20. let minulého století mladí členové tělovýchovné organizace Sokol. Dnes je v chatové osadě postaveno okolo 140 chat. Navzdory tomuto počtu je chatová osada jako jedna velká rodina a chataři sem jezdí v každém ročním období.

Březnový výlet v Malých KarpatechPo brzkém obědě jsme se tedy všichni vydali na výlet.
Asi 3 km nad chatovou osadou se nachází obec Rozbehy. Je součástí obce Cerová a první písemná zmínka o obci je z roku 1598. Celá obec se rozprostírá na okrajovém hřbetu Brezovských Karpát a dnes v ní žije už jen několik stálých obyvatel. Většina domů zde slouží jako rekreační chalupy.

Za vesnicí na vápenné skále se nachází první větrný park na Slovensku - první cíl našeho výletu. Je v provozu od srpna 2003. Jsou tu nainstalované čtyři už zdálky viditelné turbíny (vrtule) s průměrem 47 metrů na 76 m vysokých stožárech (celková výška je 100 m). Výkon turbín je v závislosti na síle větru 3,5 - 16 m/s, 200 až 660 kW. Celkový výkon elektrárny je 2,6 MW. Roční produkce energie představuje  4000 MWh.
V blízkosti vrtulí v nadmořské výšce 460 m se nachází 7 metrů vysoká rozhledna postavená z betonových tvárnic a obložená přírodním kamenem. Okolí rozhledny je vybaveno lavičkami, které slouží pro oddych turistů. Rozhledna byla otevřena starosty družebních obcí Cerová-Lieskové a moravské obce Lužice 24. října 2009. Návštěvníkům rozhledny se nabízí pohled na severní část Záhorskej nížiny a nejvyšší vrch Malých Karpát Záruby.
Při dobré viditelnosti je pěkný pohled východním směrem na Zobor, Tríbeč, Považský Inovec, město Hlohovec, severně se tyčí na Bradle  Mohyla Milana Rastislava Štefánika, pohoří Bielych Karpát, vrch Veľká Javorina. Na severozápadě jsou vidět kopce Chvojnickej pahorkatiny a Pálavy. Tento výhled do širokého okolí jsme si nenechali ujít ani my.
 
Březnový výlet v Malých KarpatechDalším naším cílem byla zřícenina hradu Korlátka, ležící nedaleko rozhledny, necelé dva kilometry za obcí Rozbehy v zalesněném terénu  Malých Karpát v nadmořské výšce 455 m n.m. Před hradem je informační tabule, ze které se turisté dozví něco o historii hradu. Hrad byl postaven v 11. století jako strážný hrad tzv. Českej cesty. Česká cesta (Via Bohemica) byla významnou obchodní cestou. Jako evropskou obchodní magistrálu ji na přelomu let 1335/1336 ustanovil uherský král Karol Róbert a český král Jan  Luxemburský. Byla součástí delší evropské obchodní cesty, vedoucí od Bosporu až ke břehům Atlantiku.

Stavitelem nebo prvním významnějším majitelem hradu byl Konrád Korlath a ve 13. století byl majetkem rodu Abovcov. Na začátku 14. století se stal majetkem Matúša Čáka Trenčianskeho, pána Váhu a Tatier, který o něj přišel v bitvě s uherským králem Karlem I. Hrad postupně patřil mnohým dalším majitelům  (Stiborovi zo Stiboríc a jeho synovi, loupežnému rytíři Jánovi Moravanskému, Mikulášovi z Uljaku, Osvaldovi z Bučian, Františkovi Nyárymu, Gašparovi Pongráczovi a jeho bratru Jánovi z Oponíc) a několikrát byl na hradě i sám král Žigmund.

Do roku 1700 se tu vystřídali Pongrácovci i Appóniovci. Po jistou dobu měl na hradě majetkový podíl i šlechtický rod Wiindisschgrätzovcov. V roce 1740 pobývalo na hradě už jen několik panských drábů a sluhů, kteří střežili vězně v hradních pivnicích. Navzdory tomu, že byl hrad ještě zachovalý, panstvo ho opustilo a odstěhovalo se do pohodlnějších zámků v  Jablonici a na Lieskovom. Dodnes se z hradu zachoval už jen na Slovensku ojedinělý střep okrouhlé věže, zbytky paláce a hradeb. Nejvíce zachovalá je hospodářská budova v podhradí.

Po prolezení všech dostupných míst zříceniny a po pokochání se výhledy na široké okolí nám přišla vhod sklenice piva či kofoly v hostinci na  Rozbehoch, kde jsme se zastavili při zpáteční cestě na chatu.
Do chaty jsme dorazili unavení, ale spokojení a při večerní opékačce jsme konstatovali, že se nám výlet vydařil.

dada274 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Březnový výlet v Malých Karpatech:

Březnový výlet v Malých Karpatech
Březnový výlet v Malých Karpatech
Březnový výlet v Malých Karpatech
Březnový výlet v Malých Karpatech
Březnový výlet v Malých Karpatech
Březnový výlet v Malých Karpatech
Březnový výlet v Malých Karpatech
Březnový výlet v Malých Karpatech
Březnový výlet v Malých Karpatech
Březnový výlet v Malých Karpatech
Březnový výlet v Malých Karpatech
Březnový výlet v Malých Karpatech
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
a přiznám se ,že o něm čtu poprvé...Dáši moc děkuji za krásný článek,už je uložený.Smajlík.kdyby se někdy chtělo jet na výlet...Zříceniny se mi líbí...jen nevím,co ty větřáky...kvůli nim muž ani nechce do Ostružné,i když mi sliboval,že pojedemeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Opět bezva výlet prožitý s Dadkou,je dobře,že nás provádíš místy,kam se možná nikdy nedostaneme.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dášenko, krásně jsem si početla a máš úžasný fotečky ke článku Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ktorí si prečítali môj článok a napísali k nemu svoj komentár.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles