Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Brněnská přehrada - významná rekreační oblast

19. 04. 2010 | Česká republika
Nejvýznamnější rekreační oblast města Brna - přehrada je severozápadně od města, na území městských částí Bystrc a Kníničky. Brněnská přehrada je nádherným místem ke společným výletům a sportovním aktivitám.

 

O přehradě

Přehrada má velký rekreační význam v této oblasti. V létě plavání a vodní sporty, v zimě pak bruslení a běžkování na zamrzlé ploše. Nachází se zde i nudapláž. Na březích jsou různé ubytovací objekty. Více využívaná je část blíže k městu. Bohužel za teplého počasí se díky výskytu sinic stává nevhodnou ke koupání.

Byla vybudována v letech 1936-40 na řece Svratce, kdy byla citlivě vsunuta do zdejší lesnaté a skalnaté krajiny. Dříve byla známá pod názvem Kníničská přehrada. O své původní domovy zde totiž přišli obyvatelé starých Kníniček, jejichž trosky určitě ještě dnes leží na dně přehrady. V dnešní době je určitě nepostradatelný především její rekreační význam.Vznikla především z důvodů regulace vodního stavu v řece Svratce pod přehradou. Povodí přehrady měří asi 1575 km2, přehradní nádrž při maximálním vzdutí dosahuje délky 9, 5 km. Brněnským hantecem se přehradě říká Prygl.  

Další zajímavostí Brněnské přehrady je nově zbudovaná lávka pro pěší a cyklisty pod hradem Veveří, která se nachází v místě ruin starého mostu, který byl zbořen za druhé světové války ustupující německou armádou. 

Na březích vodní nádrže je celá řada upravených pláží a po vodní hladině plují výletní lodě. Lodí se můžeme vydat k Brněnské zoologické zahradě, k hradu Veveří či do městečka Veverská Bítýška.

 

Kolem přehrady

Nacházejí se zde četná koupaliště, restaurace s rozmanitými službami a krásné výletní trasy. Nabízí se i četné možnosti vodních sportů: koupání, jachting a plavby na lodičkách. Provozování motorových lodí je zde zakázáno! V zimě je velmi oblíbené bruslení na zamrzlé hladině přehrady. 

Brněnská přehrada je z obou stran lemována rozlehlými lesy (Obora na levém břehu, přírodní park Podkomorské lesy na pravém), v kterých se nachází hustá síť turistických a cykloturistických tras. S Brněnskou přehradou návštěvníka seznámí naučná stezka Brněnská přehrada, jak ji neznáte. U přehrady se nachází i minigolf.

 

Lodní doprava na přehradě

Od roku 1946 brázdí hladinu "brněnského moře" jedna z největších místních atrakcí - lodě na elektrický pohon. Většina lodí zdejší flotily byla dokonce

vybudována přímo ve zdejších docích. Celá plavba trvá 70 minut, má 10 zastavení. V jedné části se pluje kolem hradu Veveří, kde je i přístav. Většina lodí pluje až do Veverské Bítýšky.

 

Bystrc

Bystrc leží kousek od přehrady, což znamená spoustu možností sportovního vyžití. Vesnice Bystrc se stala součástí Brna až v roce 1945. V 70. letech bylo nad původní vískou postaveno jedno z největších sídlišť v Brně - a rozhodně nejvzdálenější od centra. Nyní je Bystrc jedno z urbanisticky nejhůře řešených předměstí. Tak trochu betonová džungle.

 

Hrad Veveří u Brněnské přehrady

Pohled na hrad Veveří, vypínající se nad jednou ze zátok Brněnské přehrady, patří k nezapomenutelným zážitkům. Zalesněná oblast brněnské vrchoviny sloužila moravským knížatům a markrabatům k podobnému účelu jako křivoklátské lesy českým panovníkům - k lovu a odpočinku. Právě v takovém místě (dnešní přírodní park Podkomorské lesy) se nachází hrad Veveří. Původně románský hrad, o němž je první zmínka datována k roku 1222, byl v průběhu 13. století přestavěn na gotické sídlo s válcovou břitovou věží, palácem a kaplí. Současnou stavební dispozici uzavřel počátkem 15. století takzvaný příhrádek na západní straně - hradba s pěti hranolovými věžemi.

Jihozápadně, nedaleko od vchodu do hradního areálu, stojí původně románská kaple Panny Marie. Byla postavena koncem 12. století jako součást zeměpanského dvorce a osady; postupně byla upravována až do své nynější podoby. 

 

Zoologická zahrada

Zoologická zahrada města Brna se nachází v městské části Bystrc na Mniší Hoře, v těsné blízkosti Brněnské přehrady. Pro veřejnost byla otevřena 30. srpna 1953.

 

Kozí horka

Leží v rekreační oblasti Brněnské přehrady, na kraji rozsáhlých lesních porostů Kozí Horka - Jelení žlíbek, pouze 300 m od přehrady. Středisko lze využít nejen ke krátkodobým sportovním akcím (multifunkční hřiště s osvětlením, menší pískové hřiště) ale i jako turistickou či táborovou základnu.

 

Rakovec

Rakovec je osada na pravém břehu Brněnské prěhrady, v její nejjižnější části. Dříve byl Rakovec také velmi oblíbeným společenským centrem na přehradě, ale to se posunulo blíže k hrázi, na přístaviště, kde končí linky brněnské MHD. Pláže na Rakovci jsou ale v létě hojně navštěvované. Jsou převážně travnaté s několika stromy poskytujícími úkryt před sluncem. Přes léto jsou k dispozici sociální zařízení i občerstvení, na nedalekém přístavišti pak mnoho dalších služeb. Pro děti je zde několik prolézaček, dále písková hřiště a pingpongové stoly.

 

Rokle

Na pravém břehu Brněnské přehrady v místě zúžení, směrem na Veverskou Bítýšku, najdete pláže na Rokli. Jde o velmi romantické zákoutí, většinou s nejčistší vodou na přehradě. Pláže jsou zde travnaté s mnoha vzrostlými stromy a mírným vstupem do vody. Za nižšího stavu vody je část pláží písečná a uprostřed vodní plochy vystupuje ostrůvek s hydrologickou tyčí. V sezóně jsou zde k dispozici mobilní stánky s občerstvením, dále pak dětské koutky s prolézačkami.

 

Sokolské koupaliště

Sokolské koupaliště neboli Sokolák leží na levém břehu Brněnské přehrady, nedaleko místní části Brno-Kníničky. Místo má tradici především jako sportovní centrum a dnes zde najdete jeden z největších a nejkrásnějších areálů pro plážový volejbal v České republice. Pláže na Sokoláku jsou spíše travnaté a většinou ne tak plné jako jinde na přehradě. Ve sportovním areálu je k dispozici samozřejmě občerstvení i sociální zařízení.

Zajímavostí Sokoského koupaliště je bazén, který již přes 50 let neslouží jako plavecký, ale spíše jako akvárium či botanická laboratoř. Jeho hladina je zarostlá vegetací a vyskytují se zde i některé chráněné a velmi vzácné druhy rostlin.

 

Přehrada dnes - vypuštěná!!

Brno chce vyčistit Brněnskou přehradu od sinic a udělat z ní opět vyhledávanou turistickou oblast.

Stav vody v přehradě se za posledních pár let zhoršil natolik, že se v ní už nedalo koupat. Přemnožily se tam sinice. Jihomoravský kraj a Brno se s tím rozhodly něco udělat. Nejdřív vápnily břehy a teď brněnskou přehradu upouštějí. Mezi lidmi začaly kolovat řeči, že po upuštění přehrady "vylezou" z vody staré Kníničky. A opravdu! Když půjdete po břehu od hráze směrem k Sokolskému koupališti, narazíte po cestě na zbytky cihel, na kterých jsou vyryté různé značky, na staré plechové hrnce, odhalíte půdorysy domů a můžete nalézt i kruhovou propadlinu, která připomíná studnu.

Určitě si tam někdy udělejte výlet. Je to velmi zajímavý pocit, procházet se po vypuštěných březích přehrady. Jen buďte dostatečně opatrní a nechoďte nikam, kam byste mohli zapadnout.

I přes to, že návštěvníků vypuštěné přehrady zvlášť od jarních měsíců ubylo, stojí za to se sem zajít podívat.


Od března 2010 se přehrada opět napouští. Své původní výšky by měla vodní hladina dosáhnout během měsíce května. Obnažené břehy Brněnské přehrady, které v minulých týdnech odhalovaly velkou část dna, jsou v březnu opět pod vodou. V dubnu dosáhne hladina 227,6 metru, což je minimum platné pro plavební provoz. Na přehradě proto opět od dubna vyplují lodě.

 

Jessynka – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Brněnská přehrada - významná rekreační oblast:

Brněnská přehrada - významná rekreační oblast
Brněnská přehrada - významná rekreační oblast
Brněnská přehrada - významná rekreační oblast
Brněnská přehrada - významná rekreační oblast
Brněnská přehrada - významná rekreační oblast
Brněnská přehrada - významná rekreační oblast
Brněnská přehrada - významná rekreační oblast
Brněnská přehrada - významná rekreační oblast
Brněnská přehrada - významná rekreační oblast
Brněnská přehrada - významná rekreační oblast
Brněnská přehrada - významná rekreační oblast
Brněnská přehrada - významná rekreační oblast
Brněnská přehrada - významná rekreační oblast
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Tak teď jsem si vzpomněla na své dětství. Mockrát jsme na přehradě trávili s rodiči dovolenou. Nádherné vzpomínky! Taky se mi na Sokoláku málem utopil brácha (a otec, který ho šel zachránit - byl neplavec) - to je snad jediná špatná vzpomínka.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
napsanýSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jen je škoda, že v létě bylo na ni koupání zakázáno jako na jedné z prvních vodních nádrží. Snad toto léto se situace změní.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsáno,klobouk dolů.
Obrázek uživatelky
profil
proto kvůli těm sínicím ji vypustili a znova napustili, tak snad se tam už bude dát i koupat, tak za 14 dní tam zajedu a zjistím to, ale manžel jezdí kolem a říkal, že už i jezdí lodě, ale na vodu se nekoukal, tak nevím, pak to sem napíšu jak to vypadá
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles