Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak ušetřit na zahradě

17. 09. 2012 | Zahrádka
Tak například zdraví a růst rostlin posílíme rostlinným hnojivem, jehož příprava nás bude stát jen trochu času. Skvělé je kopřivové hnojivo, které navíc zvyšuje odolnost rostlin proti škůdcům. Hnojivo z pampelišky prospívá ovocným stromům a podporuje kvalitní úrodu. Jako rostlinné hnojivo lze v podstatě využít jakýkoliv plevel, pouze by neměl obsahovat již zralá semena.

Při jeho výrobě postupujeme tak, že umělohmotnou nádobu naplníme do tří čtvrtin zelenou hmotou a po okraj zalijeme vodou, nejlépe měkkou dešťovou. Hnojivo bude kvasit asi tři týdny a hotové bude, až přestane pěnit. Rostliny se z velké části rozpadnou, zbytek klesne ke dnu. Rostlinné hnojivo ředíme vodou minimálně v poměru 1:10. Jedinou nevýhodu je, že hnojivo při kvašení je cítit, nádobu proto nedáváme blízko domu.

Jak ušetřit na zahraděPro množení okrasných listnatých i jehličnatých keřů není nutné kupovat růstové stimulátory. Po uříznutí řízků je zasuneme do PET lahve, kterou dolijeme vodou asi do jedné třetiny a láhev uzavřeme.

Láhev dáme na světlo a již po několika dnech začne rostlina pouštět kořínky, čím rostlinku necháme v láhvi déle, tím budou kořínky delší. V odpovídající dobu sadby láhev otevřeme, vodu vylijeme a nůžkami láhev rozřízneme.  

Některé rostliny napadají mšice a nejsnadněji se jich zbavíme, když je smyjeme pod proudem vody nebo postříkáme naředěným mlékem. Vhodný je i postřik výluhem z tabáku, mýdlovou vodou nebo vodou z brambor uvařených ve slupce. Mezi rostliny, které na trpí mšice, se doporučuje vysadit afrikány.

Putování mravenců na stromech a keřích odradí hustý smotek aromatických bylin, který uvážeme po obvodu kmínku. Nabízí se například levandule, šalvěj nebo máta. Bylinky mohou být i suché. Dá se použít i mletá paprika nebo skořice, které rozmícháme s trochou oleje na pastu a natřeme ji na kmínek. V nouzových případech se dá použít i zubní pasta nebo stará voňavka, cílem je přerušit pachové stopy mravenců. Preventivně je vhodné pěstovat o okolí stromů a keřů aromatické byliny, například levanduli či lichořeřišnici.

Jak ušetřit na zahraděPro celkový vzhled pěstovaných rostlin jsou důležité květináče a další nádoby. UšetříTe, pokud využijete starší nádoby, kýble, dřevěné bedničky, košíky či dokonce plechovky, které doma určitě objevíte. Při troše hravosti z nich lze vytvořit originální nádoby.

Stačí jen štětec a barva, případně střepy ze starých dlaždic a lepidlo. Nádoby, které nejsou odolné vůči vodě, vyložíme fólií. Všechny květináče pak opatříme na dně drenážním otvorem, který vyvrtáme nebo prorazíme hřebíkem.  

Pěstováním rostlin v květináčích
si velmi snadno můžete vytvořit originální minizahrádku. Květináče můžete umístit na balkón či terasu a pěstovat lze kromě okrasných květin a bylinek i například cherry rajčata či měsíční jahody, které plodí od jara do podzimu.

ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
jo ty hnojiva jsou dobrý mám to vyzkoušené
Obrázek uživatelky
profil
Tipy jsou určitě dobré. Také se mi nesmírně líbí fotky!
Obrázek uživatelky
profil
Super článek,určitě to vyzkouším.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsané ,vyzkouším toSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
určitě stojí za vyzkoušení
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles