Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tvrdé dřevo jako dosažitelný luxus

22. 05. 2012 | Zahrádka
Klasikou na vaši zahradě může být nábytek z tvrdého dřeva. Dřevo jako čistě přírodní materiál na zahradu jistě patří a výborně do ní zapadá. Proto se dřevěný nábytek hodí téměř pro každou zahradu i styl. Pokud si vyberete nábytek z extrémně odolného tropického dřeva jako je eukalyptus nebo teak, bude mít dokonce delší životnost než nábytek plastový.

Aby zůstal medově hnědý odstín dřeva zachován, měl by být nábytek dvakrát ročně důkladně vyčištěn a napuštěn speciálním olejem pro určitý druh dřeva. Náklady na údržbu nejsou příliš vysoké, důležitá je spíše pravidelnost ošetřování. V opačném případě se vytvoří působením povětrnostních vlivů stříbřitě šedá patina, kterou však někteří uživatelé spíše preferují.

Zahradní lavička se stolkemRozhodně nijak nábytek nepoškozuje. Při nákupu dřevěného zahradního nábytku máte také možnost se orientovat podle značky kvality „FSC“ (Forest Stewardship Council), která garantuje původ dřeva z ekologického a sociálně odpovědného lesního hospodářství. Máte tedy jistotu, že právě váš dřevený nábytek rozhodně nepochází z ohrožených, mizejících světových lesů.

Údržba organického materiálu? Aby zůstal odstín dřeva zachován, měl by být nábytek dvakrát ročně důkladně vyčištěn a napuštěn speciálním olejem pro určitý druh dřeva. Náklady na údržbu nejsou příliš vysoké, důležitá je spíše pravidelnost ošetřování. Po důkladném vyčištění povrchu (vodou a kartáčem nebo vysokotlakým čističem a přípravkem na čištění dřeva) a jeho zaschnutí naneseme ochranné prostředky.

K ošetření je vhodný například olej na tvrdé dřevo, speciální olej na teakové dřevo, lazura na teakový nábytek pro použití ve venkovním prostředí a samozřejmě impregnace (tu je opět možno nanést vysokotlakým čističem).

Tip odborníka:


Co se týče vysokotlakých čističů, ošetření lze provádět pouze pomocí typů, které disponují nádržkou na čisticí prostředky. Impregnační prostředek povrch chrání a brání opětovnému znečištění ošetřených dřevěných ploch. Vysokotlaké čističe se pochopitelně dají použít i pro jiné typy nábytku – například plastové a kovové. U nich se ale již impregnace neprovádí.

Když židle a stoly nestačí


Ozdobou zahrady nebo lodžie může být i zahradní houpačka. Dnešní houpačky mají v naprosté většině případů zastřešení, přímý sluneční svit nebo náhlý déšť tedy nemohou váš odpočinek přerušit. K dostání jsou houpačky v nejrůznějších provedeních a materiálech. Některé z nich jsou dokonce i polohovatelné. Z houpající se sedačky můžete v mžiku udělat postel, která vás doslova ukolébá ke spánku.

Pokud si chcete užít opravdovou venkovní pohodu, nezapomeňte ani na další doplňky – například na slunečník, který vás ochrání před zrádnými slunečními paprsky. Jeho nesmírnou výhodou je, že ho můžete postavit prakticky kamkoli a během dne ho posouvat podle pohybu slunce. Navíc díky moderním materiálům bývá manipulace s těmito deštníky velmi snadná.

Patří-li k vašim zálibám grilování či pořádáte-li často zahradní party, určitě oceníte servírovací a odkládací stolky. Užitečným pomocníkem je i úložný box, do kterého snadno schováte vše, co zrovna nepotřebujete.

Zdroj, foto: OBI

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na houpačku nedám dopustit
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles