8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Cesta poznání aneb Cesta za poznáním

18. 07. 2007 | Vaše příběhy

Seděla jsem v jednom ze žlutých autobusů na lince Praha- Brno. Přemýšlela jsem o věcech, pro mě důležitých. Můj dopravní prostředek se zdál o mnoho pohodlnější než dálnice, ubíhající pod jeho koly. D1…no comment.


Mým cílem bylo v moravské metropoli naložit pro mě cennou, troufám si říct milovanou osobu a transportovat ji na jedno pražské sídliště. Do 3+ 1, jež nazýváme naším doma. Tušíte správně, jela sem si pro svého přítele, abych ho společně s naším autem dovezla v pořádku zpět. Aby mi nebylo v noci smutno ve studené posteli. Přítel zde měl jednání a já coby gentleman v sukních, mu dělala osobního šoféra. Tyhle cesty pro něho podnikám opravdu ráda, nelžu. I když až zavedou nějaké cestování přes teleport, či něco na ten způsob, oddychnu si.


Sem v cílové stanici, Brno- Grand. V nedalekém obchodním centru ulovím naší večeři v podobě „jídla“ z nejmenovaného fastfoodu. To jen pro případ komplikací. Známe naši nejdelší dálnici. Než stačím zaplatit, můj drahý parkuje v přilehlých garážích. Docházím k autu, měníme si místa. Bez větších problémů nechávám za námi ulice Brna a najíždím na tutéž dálnici, kterou sem opustila před několika málo minuty. Jen pro změnu v opačném směru.


Cesta poznání

Nastavuji tempomat, stahuji zvuk na navigaci. Její donekonečna opakovaná hláška:

„Překročili jste stanovený limit!“, mě dohání k šílenství. Můj milý sedí na místě spolujezdce a vypadá spokojeně. I já tak vypadám, neboť díky našim zásobám, které se neúprosně tenčí a neustále zvonícímu telefonu, se mému řidičskému umění nevěnuje ani špetka pozornosti. Skvěle! Tak to mám nejraději. Přítel ani navigace nemají nic proti mým několika kilometrům v hodině navíc, než se na slušnou dívku patří. Raději nepátrám v paměti, kolik bodů je za rychlou jízdu.


Ale ouha, nic netrvá věčně! Je po klidu v momentě, co náš kombík ženského rodu, jen těsně mine předjíždějící vůz. Tímto úlekem můj druhý člen posádky pocítí silnou potřebu zavolat alespoň jednomu ze svých potomků. Zřejmě na to měl vliv fakt, že jsme se málem stali nedobrovolnými dárci orgánů. A tak zvedne telefon. Vytočí číslo své nejmladší dcery. Zjišťuje, zda- li jí nechybí některá z končetin, ba dokonce nepotkala- li jeho princeznu jiná vážná újma na zdraví či na životě. Dítě nejevilo sebemenší známky strádání. Avšak jeho otce toto zjištění evidentně neuspokojilo.


Po pár všetečných, až nevhodných otázkách se dostávám k jádru pudla. Mám to! Docvaklo mi to. On žárlí! Super, to je věc. Takhle ho neznám. Mladá slečna si o víkendu vyrazila na zábavu s o šest let starším chlapce. Žádné drama, pomyslím si. Úplně běžná věc. Tudíž sem se ho snažila utěšit, povzbudit, uklidnit, uchlácholit. Nic nezabralo. Až mi z toho „ruply“ nervy. Následoval argument ze všech nejsilnější. Děti mého přítele asi jen ztěží kdy předčí jeho svého tátu, co se týče svých partnerů. Poněvadž náš věkový rozdíl není ten z nejmenších. Pro představu- maminku mám mladší. Ale já osobně to jako problém neshledávám, naopak.


Cesta poznání

Tabule lemující silnici začal zdobit nápis Praha. Těch 200 kilometrů, které zůstaly za námi, mi přineslo jeden velký poznatek. Můj žárlivý a zklamaný přítel faktem, že jeho holčička je malá už jen v jeho očích, mi otevřel oči mé. Ukázal mi svou další z tváří, jež sem do té doby neznala. Tvář otce s šestnáctiletou dcerou.


Dospěla sem k další z věcí, kterou sem před tím neviděla nebo vidět odmítala. Věc takovou, že i naši blízcí, i když si to třeba nechceme přiznat, mají různé tváře. Tváře, měnící se podle momentální role, v níž se nacházíme. Role žáka, zaměstnance, přítelkyně, otce. Je velice krásné, poučné, občas i zdrcující, vnímat a pozorovat změny těchto tváří. Nikdy všechny tyto tváře nezříme. Ne u našich milovaných. Známe a můžeme znát jen a jen tváře své. Ale občas bychom měli alespoň v duchu poděkovat za to, že ti lidé, námi zbožňovaní, nám dovolí stát vedle nich a jejich tváře pozorovat, sledovat a poznávat.


Co se týče mé osoby, mám doufám nyní, taky jednu z nových tváří- Vaše nová redaktorka.


Katka Ondíková
Chytrá Žena




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
redaktorku je tam dost pravopisných chyb a celkově je to o ničemSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles