8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestování staletími na Vyšehradě

8. 01. 2012 | Vaše tipy
Dnes se podíváme na nejzáhadnější místo v Praze, které má nejen bohatou historii, ale i tajuplná zákoutí, opředená mnoha pověstmi. Vyšehrad se rozkládá přibližně 3 km jihovýchodně od Pražského hradu na pravém břehu Vltavy a tvoří spolu s Hradčany, Starým Městem, Novým Městem a Malou Stranou historické centrum Prahy.

Vyšehrad, který je zhruba o jedno století mladší než Pražský hrad, je historické opevnění na skále a váže se k němu řada pověstí z počátků českých dějin. Vznikl jako knížecí hradiště ve druhé polovině 10. století. Sídlil zde kníže Vratislav II., pozdější první český král, který měl vážné rozepře se svým mladším bratrem, pražským biskupem Jaromírem-Gebhartem a chtěl se dostat z jeho blízkosti na Pražském hradě.

Aby vyvážil biskupův vliv i po církevní stránce, založil tehdy na Vyšehradě kostel (dříve bazilika) svatého Petra a Pavla, k němuž zřídil sbor kněží – kapitulu. Roku 1249 postihl baziliku požár a následné, již raně gotické rekonstrukce se táhly několik desetiletí. V roce 2003 byl chrám povýšen papežem Janem Pavlem II. na baziliku minor.  V současnosti se na území Česka nachází 15 kostelů, nesoucích titul menší bazilika (basilica minor). Doba vlády Karla IV. znamenala v dějinách Vyšehradu druhý vrchol s rozsáhlou stavební činností. Dodnes mu dominují mohutné, cihlami zpevněné hradební valy. Uvnitř valů se nacházejí kasematy, které z části slouží jako depozitář originálů soch z Karlova mostu. Vchod do kasemat je z Cihelné brány, kasematy se nacházejí po obou jejich stranách a pravá část chodeb ústí do podzemního sálu zvaného Gorlice. Délka obou křídel kasemat je necelý 1 km. Chodby jsou nejméně 2 m vysoké a 1,5 m široké.

Další historické památky jsou bazilika sv. Vavřince z 1. pol. 11. století s pozoruhodnou dlaždicovou podlahou a rotunda svatého Martina z poslední třetiny 11. století zrekonstruovaná roku 1848, která je u hlavní brány na východním předhradí. Od dávných dob v lidech vzbuzovala zvláštní pocity. Je to místo, ke kterému se váže snad nejvíce strašidelných pověstí. Zjevuje se zde černý ohnivý pes, můžete tu spatřit tajemný studený oheň anebo vás třeba vyděsí duch francouzského majora, který dříve strašíval místní posádku. S prvním úderem, který ohlašuje půlnoc, se zem rozestoupí a kosti zahrabané v zemi  z ní vyletí a jakoby ožijí. Jakmile dopadnou na zem, začnou zlověstně chrastit a poskládají se do lidské kostry. Nakonec se připojí i lebka. A v tu chvíli začne podivná slavnost kostlivců, kteří tančí až do rána. S prvními paprsky slunce se kostry opět rozpadnou a zem je přijme pod svoji ochranu. Zvláštnosti, které berou dech, jsou po celém Vyšehradu, např. Čertův sloup o váze 2,5 t, zvláštní kámen proti vchodu chrámu sv. Petra a Pavla s rozměry 115 x 95 x 40 cm, nebo Menhir v severozápadním rohu Karlachových sadů asi 60 m od Čertova sloupu.

Historie dnešních vyšehradských parků začíná rokem 1872. Tehdy vznikl první vyšehradský parčík zvaný Svatováclavský, dnešní Štulcovy sady. V letech 1889-90 následovaly sady Svatojánské, nyní Karlachovy.
V sadech rostou vzrostlé lípy, javory, jasany, habry, jedle a túje. Ve východní části sadů je novogotická studna, nad níž je vystavěn pavilonek. Studna bez vlastního pramene sloužila jako nádrž na vodu, kterou sem přivádělo samospádem dřevěné potrubí ze studánky na Jezerce, zvané Libušina lázeň. Býval to nejstarší vodovod v Praze, který nechal postavit Vladislav II. po roce 1140.

O současnou tvář Vyšehradu se výrazně zasloužili probošti Václav Štulc a Mikuláš Karlach ve druhé polovině 19. století. Tehdy také vznikla myšlenka zřídit na Vyšehradě národní pohřebiště v místě farního hřbitova a roku 1883 došlo k jeho přestavbě. Místo posledního odpočinku zde nalezlo téměř 600 osobností kultury a vzdělanosti, je zde pochován například Karel Čapek a Bedřich Smetana.

Vyšehrad byl v roce 1992 zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO a podle výzkumu je energetickým místem, kde můžete načerpat pozitivní energii.


setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné čtení Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
napsaný článek za který by se nemusel stydět ani profesionál
Obrázek uživatelky
profil
a pro mne připomenutí mého výletu koncem loňského roku..teď alespoň vím více...díky..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles