8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jeseníky, příjemné místo k odpočinku i sportování

19. 02. 2013 | Česká republika

Hory jsou divoké, drsné, nádherné i tajemné. Jsou krásné v každém ročním období. Představují poslední ostrovy nenarušené přírody a útočiště mnoha živočichů a rostlin, které nemají šanci nikde přežít. Jsou domovem mnoha chráněných druhů zvířat. Mezi největší savce patří jeleni, mufloni, kamzíci a divoká prasata. Z menších druhů tu můžete potkat jezevce nebo lišku. Z chráněných druhů ptáků je to například tetřev, jeřábek lesní a výr velký. Také květena je v této oblasti bohatě zastoupená. Mezi chráněné rostliny patří zvonek, jitrocel, hvozdík, jalovec aj.

Jeseníky jsou po Krkonoších druhým největším pohořím u nás. Celou oblast tvoří Hrubý Jeseník, který je téměř celý součástí chráněné krajinné oblasti. Mezi významné přírodní oblasti patří Nízký Jeseník, Králický Sněžník, Rychlebské hory a Zlatohorská vrchovina. Nejvyšší horou Hrubého Jeseníku je Praděd. Patří také mezi pátou nejvyšší horu České republiky.

JeseníkyKaždé roční období je na těchto horách jedinečné. Celá oblast je obklopená bohatými lesy, loukami, mírnými i strmými kopci, romantickými údolími a křišťálovými potůčky. Jaro je nejkrásnějším obdobím, kdy se začne probouzet příroda ze zimního spánku. Můžete pozorovat krásnou krajinu a také pstruhy v rozvodněných říčkách. V létě se můžete věnovat houbaření a sběru lesních plodů. Na podzim každého uchvátí pohled na hory v pestrých barvách podzimu. Zima je rájem pro všechny milovníky zimních sportů. Velká lyžařská střediska jsou tím pravým pro všechny lyžaře, snowboardisty i příznivce bílé stopy. 

Nejen vyhlášená střediska zimních sportů, ale i lázně, památky a kulturní akce jsou důvodem, proč navštívit Jeseníky i v zimě.

Krásné přírodní rezervace lákají k výletům a také k poznání

Vede tady řada dobře vyznačených turistických  a cyklistických tras. Všechny trasy jsou také po celý rok dostupné autem. V létě nabízí sportovní horská střediska spoustu adrenalinové zábavy,  horskou dráhu, lanové centrum, horské káry, trávní tříkolky, horolezeckou stěnu, obří houpačku a také trampolínu. Pokud trávíte rádi  léto u vody, nabízí se řada míst ke koupání a také rybaření. Je tady spousta lyžařských středisek, která mají pobyt na horách všem návštěvníkům zpříjemnit.  

Lázeňství

V oblasti Jeseníků se nachází mnoho lázeňských míst a minerálních pramenů. Mezi nejvýznamnější  patří lázně Jeseník a lázně Velké Losiny. Lázně mají bohatou a dlouhou historii. V lázních Jeseník se léčí nemoci oběhového a dýchacího ústrojí. Nemoci ženské a kožní. Lázně Velké Losiny jsou jedny z nejstarších moravských lázní. Místní studené a termální sirné vody pocházejí již od 16. století. Lázně léčí děti i dospělé s neurologickým, pohybovými a dýchacími obtížemi.

Zajímavá místa

Mezi zajímavá místa patří nejvyšší vrcholy Jeseníku. Praděd, který je přístupný z několika směrů. Jsou tady krásné výhledy na okolní krajinu. Na Pradědu panuje drsnější podnebí, průměrná roční teplota nepřevyšuje 1°C. Na vrcholu je postavený televizní vysílač s rozhlednou.

Vysoká hole, druhá nejvyšší hora Hrubého Jeseníku. Na vrcholové plošině stojí dřevěná bouda a barokní pískovcový hraniční kámen z roku 1681. Velká kotlina je známá jako botanicky nejbohatší lokalita. Petrovy kameny, třetí nejvyšší vrchol Hrubého Jeseníku, tvoří tři mohutná skaliska, vysoká 7 metrů. Dalším zajímavým místem je Keprník a Velký Máj.

Významná sedla v přírodních oblastech

Přírodní oblasti, které leží v horských osadách. Rejvíz ve Zlatých horách. Ramzovské sedlo, které patří k obci Ostružná. Červenohorské sedlo, které je významným střediskem lyžování v oblasti Hrubého Jeseníku a spousta dalších. Všechna tato místa jsou významnými přírodními oblastmi, které vám mají co nabídnout. Mezi zajímavá místa paří také vodopády, rašeliniště a zříceniny hradu. Vysoký vodopád leží v Hrubém Jeseníku na Studeném potoce. Je součástí přírodní rezervace Vysoký vodopád. Délka vodopádu je 45 m. Skály dosahují výšky několika metrů a jsou hnízdištěm sokola stěhovavého. Na tomto území se vyskytuje také rys ostrovid. Vodopády patří k nejatraktivnějším přírodním výtvorům. Jeseníky nabízejí návštěvníkům shlédnout jeskyně na Špičáku a jeskyně na Pomezí.

Jeseníky jsou rájem pro lyžaře

Jsou zde vyhlášená zimní střediska, která uspokojí nejen začínající, ale také pokročilejší lyžaře a snowboardisty.  Pro milovníky bílé stopy je tady spousta upravených běžeckých tras.

Vysokohorský charakter mají sjezdovky na Ovčárně a na Červenohorském sedle, kde je dostatek přírodního sněhu. Bohatou nadílku sněhu si můžete užít také v jiných lyžařských střediscích, kterých je v Jeseníku opravdu mnoho. Lyžařské středisko Malá Morávka - Karlov patří k největším a nejnavštěvovanějším lyžařským střediskům v Jeseníkách. V okolí střediska je k dispozici velké množství strojově upravovaných běžkařských tras. Oblíbené je také lyžařské středisko Ramzová, Ostružná a Avalanche. Ski Avalanche se nachází v obci Dolní Moravice, mezi Karlovou Studánkou a Pradědem. Zalyžovat si můžete na dlouhé sjezdovce, která měří 1500 m. Na vrchol kopce Vás vyveze čtyřsedačková lanovka. Vedle dlouhé sjezdovky je jedna kratší s vlekem poma. Pro děti je tady dětský vlek. Na horní stanici lanovky se nachází restaurace a také stánky s občerstvením, kde se můžete posilnit, nebo se zahřát nad šálkem teplé kávy, nebo čokolády. Poblíž střediska Avalanche se nachází další lanovka s dlouhou sjezdovkou Čerťák pod Pradědem.

Nádherná krajina v oblasti Hrubého Jeseníku je skvělým místem k odpočinku a také sportování.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jeseníky, příjemné místo k odpočinku i sportování:

Jeseníky, příjemné místo k odpočinku i sportování
Jeseníky, příjemné místo k odpočinku i sportování
Jeseníky, příjemné místo k odpočinku i sportování
Jeseníky, příjemné místo k odpočinku i sportování
Jeseníky, příjemné místo k odpočinku i sportování
Jeseníky, příjemné místo k odpočinku i sportování
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
také se mi tam líbilo Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Mají krásnou naučnou stezku Bílá Opava.
Obrázek uživatelky
profil
Jeseníky jsou opravdu nádherné
Obrázek uživatelky
profil
mám taky ráda, byla jsem pod Pradědem i na lyžáku. Už tam jezdíme jen v létě, ale stojí to za to Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně napsaný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles