MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 12.05. 2024
Dnes má svátek Pankrác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naučná stezka okolím Smolotel a Makové hory

30. 09. 2011 | Česká republika
Náš výlet směřuje do turisty opomíjené krajiny, zhruba hodinu cesty od Prahy, asi 15 km východně od Příbrami.

Nenajdeme tu jen poutní místo, které se nad obcí tyčí uprostřed lesů, historické mlýny, řadu drobných sakrálních památek ve vsi i jejím okolí i pozoruhodné přírodní lokality, ale osloví nás i historie zámku s kaplí a dnes již zaniklým pivovarem.

Naučná stezka (NS) okolím Smolotel a Makové hory vznikla v roce 2009,  připravili ji studenti Soukromého reálného gymnázia Přírodní škola, o.p.s., z Prahy – Letňan.

Celkem 7 informačních tabulí je rozmístěno na cca 6,5 km dlouhém okruhu mírně zvlněnou krajinou bez náročnějších výstupů.

Zaparkovat můžete v obci Smolotely, eventuelně u hřbitova pod Makovou horou.

Stezka začíná na návsi, kde najdete první informační tabuli.

V centru obce stojí barokní zámek, postavený na místě pův. tvrze. Z majitelů jmenujme rod Chanovských a později šlechtický rod Erggeletů.

Roku 1915 koupil zámek i s pozemky JUDr.Eduard Schwarz. Schwarzovi byli židovská rodina, stejně jako Königovi, kterým pronajímali pozemky. Za druhé světové války byli posláni do Terezína a Osvětimi.

Z rodiny Schwarzových přežila jediná Ema, dcera Eduarda, která emigrovala do Ameriky.

Za války zámek zabrala německá armáda a zřídila si zde velitelství.

Za komunistů objekt postupně chátral, bylo zde zařízeno malé kino, ordinace lékaře a na chvíli i hospoda.

V rámci restitucí byl zámek navrácen Janu Josefu Kohnovi, univerzitnímu profesoru matematiky, Pricentown, New Yersey (vnuk posledního majitele Eduarda Schwarze, syn Emy, provdané Kohnové).

 

Z obce, kolem rybníčku s druhou zastávkou NS - Stará škola, mírně stoupáme úvozem a akátovou alejí. S výsadbou zdejších akátů se započalo již zhruba před 150 lety.

Skupinu balvanů nazývanou Ďáblovo lože nalezneme kousek od cesty (neznačeno, ale upozorňuje na něj tabule 3. zastávky NS, která se rovněž věnuje zdejší důlní činnosti). Legenda vypráví o žulovém kameni ve tvaru lože, kde se prý zjevoval sám ďábel.

Místní obyvatelé do kamene vytesali kříž, aby ďábla zahnali. Kříž je vytesán SHORA, takže pokud ho chcete spatřit, musíte se na kámen vydrápat.

 

Kolem hřbitůvku stoupáme lesem na poutní místo - Makovou horu. Zakrátko se nám otevře pohled na mýtinu s osamoceným kostelem na vrcholu kopce. V průčelí kostela jsou dvě věže, které jsou osazeny každá po dvou zvonech. Kostel je barokní a nikdy nebyl výrazně přestavován. Za komunistů chátral, po revoluci byl vykraden....teprve rok 1993 předznamenal lepší časy. Po opravách fasády, zavedení elektroinstalace, výměně oken a vsazení nových dveří byl kostel opatřen i poplašným zařízením.

Z přírodních zajímavostí zde stojí za pozornost i tři velmi staré borovice poblíž kostela. Jejich stáří je více než 120 let.

 

Stezka je velmi dobře značena, ale při sestupu severním svahem hory pozorně sledujte zelenobílé  "psaníčko". Mohlo by se stát, že vás vzrostlé buky, které zde dle ústní tradice nechala vysadit Marie Terezie již v 18. století, okouzlí natolik, že přehlédnete šipku odbočující z hlavní cesty.

Vyjdeme z lesa, kolem pastvin s koňmi do místní části obce Smolotelky. Na jejím konci nás 5. zastavení naučné stezky seznámí s vývojem krajiny. Výhledy jsou opravdu malebné. Je patrné, že krajina zde neprodělala v průběhu posledních staletí žádné dramatické změny a uchovala si svůj ráz. V tom je její krása a hodnota.

A to již sestupujeme do údolí Líšnického potoka, ke žluté budově Panského mlýna. Opodál je pak mlýn Vopičkův, dnes využívaný jako obytný dům.

Na informační tabuli (č.6) se mj. dočteme, že v minulosti na zdejším zlatonosném potoce stávalo kromě Panského a Vopičkova ještě dalších 11 mlýnů. Aby měl mlýn dostatek vody i v době sucha, byl tu vybudován rybník - největší v oblasti. Dnes se v místech bývalého rybníka pasou ovce. Po cestě, která dříve tvořila hráz rybníka a za mostkem vlevo přicházíme do obce Draha (zastávka NS č. 7)

 
Asi půl kilometru za Drahou nás čeká kratičká, označená odbočka k pozůstatku dalšího mlýna - ale tentokrát parního - zvaného Parník.

Dnes z mlýna nezbylo skoro nic, za pozornost ale stojí dobře zachovaný cihelný komín viditelný již z daleka (cihly na jeho stavbu byly vyrobeny na zakázku). Jde o drobný architektonický unikát - jeden ze dvou v České republice. Nad omítnutým podstavcem se nachází dekorativní zděný prstenec, který je právě tou vzácností vyskytující se jen u dvou komínů u nás – u pivovaru v Milíně a u mlýna zde.

 

Alejí a po silničce se vrátíme do obce. Ještě než dojdeme na Smolotelskou náves, nepřehlédneme vlevo penzion Smolotel (možnost ubytování, stravování). Jedná se o zrekonstruované budovy bývalého zámeckého pivovaru.  Zanikl začátkem 1. světové války - měděné kotle na vaření piva byly zabaveny k válečným účelům.

 

Doufám, že se vám výlet krajinou, která skýtá velké množství zajímavostí a tajemství, líbil.

 

Doporučená mapa:

KČT - 39 - Střední Povltaví

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Naučná stezka okolím Smolotel a Makové hory:

Naučná stezka okolím Smolotel a Makové hory
Naučná stezka okolím Smolotel a Makové hory
Naučná stezka okolím Smolotel a Makové hory
Naučná stezka okolím Smolotel a Makové hory
Naučná stezka okolím Smolotel a Makové hory
Naučná stezka okolím Smolotel a Makové hory
Naučná stezka okolím Smolotel a Makové hory
Naučná stezka okolím Smolotel a Makové hory
Naučná stezka okolím Smolotel a Makové hory
Naučná stezka okolím Smolotel a Makové hory
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky hezký článek i fotečky..
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky napsaný článek a krásné fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
opět zajímavý článek...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký. Hned bych někam vyrazila.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles