Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zámek Mníšek pod Brdy

23. 11. 2011 | Česká republika
Barokní zámek Mníšek pod Brdy stojí na horním okraji náměstí ve stejnojmenném městečku. Obklopuje ho velký park s rozlehlým rybníkem. Zámek pochází z let 1656-1672. Jeho předchůdcem byla středověká královská tvrz. Za vlády Přemyslovců byla tvrz přestavěna na lovecký hrádek, který později vypálili Švédové. Po 30leté válce kupují zpustošený Mníšek Engelové z Engelsflussu.

Nový majitel Servác Engel z Engelsflussu, původem koželuh z Belgie, který získal veliké jmění jako císařský dodavatel pro Valdštejnovu armádu, začal stavět nový, rozsáhlý zámek.

Jeho zhotovitelem byl pražský stavitel Martin Reiner.  Zámecká budova je čtvercového půdorysu, třípatrová, se 65 pokoji. Zámek má velice zajímavé tři nárožní polygonální věže. Ve střední věži jsou umístěny hodiny. Jsou zajímavé tím, že ukazují čas nejen venku na věži, ale i uvnitř věže ve stropu, kde je menší ciferník.

Proč má zámek jen tři věže? Podle pověsti byly věže čtyři. Jednou se přihnala veliká vichřice. Tehdy se po zemi proháněl sám kníže pekel. Náhle se ocitl nad mníšeckým zámkem. Popadl jednu věž a letěl dál. Právě v té době zvonili na příbramské Svaté hoře klekání. Pekelník se lekl a věž upustil. Ta dopadla přímo na studánku s léčivou vodou, kde stojí dodnes.
Pravděpodobnější verze, proč má zámek jen tři věže je, že si Servác Engel, jakožto příslušník nižší šlechty, nemohl dovolit postavit zámek se čtyřmi věžemi, protože by tím porušil dobové konvence.

Během let procházel zámek různými stavebními úpravami a měnili se  i majitelé. V r.1848 ho poznamenal požár.

O zásadní obnovu zámku se zasloužil majitel Theodorech, svobodný pán Kast z Ebelsbergu. Roku 1945 byl zámek vypleněn a zkonfiskován. Poté se zde střídaly různé státní instituce. Dnes je majitelem zámku Národní památkový ústav, který započal v r.2000 s jeho obnovou.

Při naší návštěvě jsme byli překvapeni vnější, ale hlavně vnitřní nádherou zámku. Kolem zámku byl čilý pracovní ruch. Upravoval se zámecký park a prováděl se úklid nádvoří.
                               
Zámek má dva prohlídkové okruhy

I.    PROHLÍDKOVÝ OKRUH zahrnuje 11 historických prostor představujících bydlení drobné šlechty na počátku 20.století. Jde o Zimní jídelnu, Kapli, Velkou jídelnu, Přípravnu, Velký salon s hodinovou věží, Pánský salon, Dámský salon, Knihovnu, Pracovnu, Lovecký salon  a Arkádu s nástupním schodištěm.
II.    PROHLÍDKOVÝ OKRUH. Zde jsme se seznámili se soukromými pokoji rodiny Kastů. Takovéto  uspořádání jsem dosud na žádném našem zámku neviděla. Zaujalo mě zařízení jednotlivých místností. Vypadalo to, jako kdyby si celá rodina Kastů někam odskočila. Jednotlivé místnosti jsou zařízeny tak, že by se v nich dalo celkem slušně bydlet i v dnešní době. U dámského i pánského pokoje je splachovací záchod. Koupelna je vybavena lázeňským válcem a vanou. Na nočním stolku stojí dobový telefon, rádio, pod postelemi je nočník, v knihovně je spousta knih, ve vitrínách jsou vystaveny různé druhy skla a porcelánu. Mě, jako ženu, zaujaly např. dámské nylonové punčochy – v té době v Čechách něco nevídaného, krajkové prádlo, nádherné dámské společenské šaty, boty, dětské kojenecké oblečky, překrásně vyšívaná křtící zavinovačka. Ve všech místnostech vykládaný nábytek, funkční, většinou kachlová  kamna, lehounké záclony s těžkými závěsy na oknech. Spousty obrazů na stěnách, pěkná květinová výzdoba. Nemohu zde vše popisovat.
Jeďte se do zámku Mníšek pod Brdy podívat.

Věřím, že se vám bude líbit tak, jako se líbil mně. Zámek můžete navštívit ještě do konce roku 2011.

Kromě zámku můžete ještě v Mníšku pod Brdy shlédnout mohutný barokní kostel sv.Václava. Nad městem, na vyvýšenině Skalka, je poutní kostelík sv.Maří Magdalény, který postavil  Kryštof Dienzenhofer v létech 1692-93, dále pak klášteřík, poustevna a kaple Křížové cesty . Všechny tyto památky stojí za shlédnutí.

Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz

                                                                                                                                                                                     


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zámek Mníšek pod Brdy:

Zámek Mníšek pod Brdy
Zámek Mníšek pod Brdy
Zámek Mníšek pod Brdy
Zámek Mníšek pod Brdy
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
a krásný fotkySmajlík
třeba se tam taky někdy podívámSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
díky!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná pozvánka na zámek Mníšek pod Brdy.Smajlík
Hezké fotečky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda