Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zámek Vimperk – zaniklá sláva sklářů a knihařů

15. 10. 2011 | Česká republika
Šumava patří bezesporu mezi jedno z našich nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších pohoří, které ukrývá kromě přírodních krás i mnoho kulturních pokladů. Lépe poznat taje zelené Šumavy a zároveň se dozvědět něco z historie kraje můžete i při návštěvě zámku Vimperk, který najdete v západním cípu jižních Čech ve stejnojmenném městě ležícím na řece Volyňce.

Historie zámku sahá až do 2. poloviny 13. století. Kolem roku 1263 bylo v tehdejších šumavských hvozdech založeno hradiště, na jehož místě se později tyčil hrad. Z této doby pochází i první dochovaná písemná zmínka o něm. Významným milníkem v historii hradu i osady pod hradem pak byl 24. duben 1479, kdy král Vladislav Jagellonský povýšil Vimperk na město. V roce 1554 se vlastníkem hradu stal Vilém z Rožmberka a v roce 1719 zdědil panství rod Schwarzenberků. Dnes je zámek zpřístupněn veřejnosti.

Zámek Vimperk – zaniklá sláva sklářů a knihařůAutem, na kole či v kanoi?


Pokud si chcete více užít okolní šumavskou přírodu, můžete na Vimperk dorazit i na kole nebo dokonce v kanoi. Přes Vimperk vede bohatě větvená síť cyklistických tras, která se stala rájem milovníků cykloturistiky. Spojit návštěvu zámku s celodenním výletem na kole po svazích Šumavy je jistě lákavou nabídkou pro všechny, kteří si potřebují odpočinout od ruchu velkoměsta. Do Vimperku se ale dostanete i ve vodáckých vestách. Šumavský rodák Jiří Mánek ze Správy NP zejména doporučuje divoké lokace spojované se Šumavou, které se nacházejí nedaleko pramenů Vltavy. Řeku je možné sjíždět od Borové Lady již při jarním tání sněhu (přibližně od 15. května) a mnoho skalních vodáků této možnosti opravdu využívá. Nejen samotný zámek, ale i výstavy, které jsou připraveny v jeho nitru, jedinečně dokreslují atmosféru časů dávno minulých.

Tradice výroby skla


Šumava, zelená střecha Evropy, je převážně kulturním lesem, který po několik století člověk využíval. Lidé Šumavu potřebovali a živili se zde jako zlatokopové, skláři, lesníci, dřevorubci nebo sedláci a zemědělci. K této pradávné historii se váže několik tematických výstav. Jedna z nich shrnuje základní informace o národním parku, jeho flóře a fauně. Muzeum ve Vimperku dále nabízí dvě další zajímavé expozice. První z nich je věnována mnohaleté tradici vimperského sklářství sahající až do středověku. Největšího rozmachu dosáhlo sklářství až po třicetileté válce a zvláště pak v 18. století po zániku Zlaté stezky. Díky hustým lesům v okolí Vimperku měli skláři dostatek dřeva, které bylo pro výrobu skla zapotřebí. Sklářská expozice se věnuje nejen historii sklářství na Vimpersku, ale též ukázkám hyalitu - malovaného, broušeného a řezaného skla ze zdejších sbírek. V tomto kraji má dlouhou tradici kromě skla i knihtisk. Právě z Vimperska pochází nejedna vzácná modlitební kniha či soupis majetku. Návštěvníkům této expozice bude umožněno nahlédnout pod pokličku tehdejším tiskařským mistrům. Mimo jiné jsou vystaveny i miniaturní korány, tiskařské lisy a jiné pomůcky.

Zámek i muzeum mají otevřeno každý den kromě pondělí, vždy od devíti do šestnácti hodin. Během léta je návštěvní doba prodloužena až do osmnácti.

Zdroj: Národní park Šumava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zámek Vimperk – zaniklá sláva sklářů a knihařů:

Zámek Vimperk – zaniklá sláva sklářů a knihařů
Zámek Vimperk – zaniklá sláva sklářů a knihařů
Zámek Vimperk – zaniklá sláva sklářů a knihařů
Zámek Vimperk – zaniklá sláva sklářů a knihařů
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ve Vimperku jsem zažila jeden z nejhezčích dní v životě. Smajlík Byl listopad, v Praze, kde bydlím, ošklivo... Přijela jsem do Vimperku a procházela se jen v tričku, kochala se krásou kolem... Jojo, tam se určitě musím ještě minimálně jednou podívat Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
vřele doporučuju navštívit je překrásnýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný članek
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je pro mne opravdu nádherná,klid a plno krásných míst
Obrázek uživatelky
profil
Šumavu neznám...ale je lákaváSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles