8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Brdy - Skalka

29. 09. 2011 | Česká republika
Brdy jsou nevysoké pohoří pokryté souvislým pásem lesů, které vždy lákalo svou divokostí milovníky přírody. Pro obyvatele hlavního města jsou snadno dostupné, začínají v podstatě za hranicí Prahy a po jejich úpatí vede železniční trať. První základny a osady zde vznikaly na počátku 20. století, daleko od značených tras. Už jejich názvy jako White River, Tři sekery, Bonanza, Zlaté dne nebo El Paso navozují atmosféru romantiky. Narazit na ně můžete spíše náhodou, neboť jejich obyvatelé o návštěvy příliš nestojí.

 

Naše putování brdskou hřebenovkou nás však nezavede mezi trampy, ale na poutní místo, které je pozoruhodným dokladem barokní architektury konce 17. století. Je jím Skalka nad Mníškem pod Brdy.

Kostelík, klášter a poustevnu dal postavit syn zakladatele nedalekého zámku Servác Ignác Engel z Engelsflussu po velké morové epidemii, která se nevyhnula se ani jeho rodině. Od poustevny kolem malého rybníčku ke kostelíku vede křížová cesta.

Na stavbě a výzdobě areálu se podíleli významní umělci své doby - Kilian Ignác Dienzenhoffer, řezbář Jan Bendl a malíř Karel Škréta.

Kostel sv. Máří Magdaleny byl zajímavý mj. tím, že vnitřní omítky napodobovaly krápníkovou jeskyni a podlaha byla vydlážděna oblázky z Berounky.

Za komunismu byl poutní areál na Skalce téměř zničen. Kostel, poddolovaný v 50. letech místní těžbou nekvalitní železné rudy, částečně podklesl, zlom je patrný dodnes. V 80.letech minulého století byly zahájeny záchranné práce a do areálu se znovu vrací život.

Jednak proto, že filmová místa jsou můj koníček a jednak proto, že sama pamatuji zoufalý stav areálu, zarostlého bolševníky tak, jak ho několikrát využili filmoví tvůrci seriálu Třicet případů majora Zemana, uvádím odkaz na Majorzeman.eu. Tady můžete na zde zveřejněných fotografiích nejlépe porovnat, jak vypadala Skalka v době natáčení a nyní:


Ještě připomenu, že do zdejších lesů umístila spisovatelka Marie Wagnerová-Černá (píšící pod pseudonymem Felix Háj) děj svého románu, podle nějž je tento kraj nazýván krajem Káji Maříka.


Pokud pojedete po silnici z Řitky do Řevnic, je zhruba na horizontu kopce, v místě, kde silnici kříží dráty vysokého napětí, vhodný plácek pro zaparkování. Na Skalku odtud jdete po červené turistické značce v podstatě po rovině. Tento úsek je vhodný i pro kočárky.

Pokud nevadí trocha stoupání, lze na Skalku dojít po zelené značce z Mníšku pod Brdy.

Zdatnější turisté mohou vyrazit z Černolic či Řevnic. Při pohledu do mapy se vám nabídne řada možností na vycházkové okruhy - např. Skalka -Červený kříž - Jezírko - Babka apod.

Doporučené mapy:


Shocart č. 19 - Okolí Prahy-jih nebo KČT č. 38 - Hřebeny a Slapská přehrada.


Na Skalku v Brdech se pravidelně a rádi vracíme, v které roční době je nejkrásnější, můžete sami posoudit na přiložených fotografiích.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc hezký článek.Smajlík.Turistice zdar....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
z Mníšku nejsem, ale turistika je můj koníček,
Obrázek uživatelky
profil
krásne miesto ...súhlasím
Obrázek uživatelky
profil
krásný článek i fotky-jsi snad z Mníšku,když o něm píšeš?
Obrázek uživatelky
profil
přesné odkazy na areál Skalka v době natáčení seriálu Třicet případů majora Zemana:
http://www.majorzeman.eu/mista-nataceni/219-rubinove-kie-dil-4-klaterni-areal-skalka

http://www.majorzeman.eu/mista-nataceni/310-bestie-dil-6-klaterni-areal-skalka

http://www.majorzeman.eu/mista-nataceni/272-mimikry-dil-29-kiova-cesta-skalka
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles