Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Brněnská muzejní noc

12. 05. 2010 | Vaše tipy

Brněnská muzejní noc se letos koná už pošesté v sobotu 15. května 2010 od 18:00 do 24:00. Čeká na vás více než třicet zdarma otevřených budov galerií, muzeí, ale i knihoven, kostelů a hrad Špilberk.

Brněnská muzejní noc je součástí Festivalu muzejních nocí, který pořádá Asociace muzeí a galerií ČR za podpory MK ČR. Uskutečňuje se za finanční podpory statutárního města Brna a významným způsobem se na ní podílí Dopravní podnik města Brna, který zajišťuje bezplatnou dopravu návštěvníků do výstavních budov mimo centrum města.

 

Výběr pár památek, které můžete o muzejní noci zdarma navštívit:

 

Hrad Špilberk

Pro návštěvníky budou otevřeny stálé expozice a vybrané aktuální výstavy. Přesně o půlnoci začne vystoupení Tančící oheň REX. V kasematech se návštěvníci potkají s vojáky hradní posádky z doby Marie Terezie a budou si moci prohlédnout jejich zbraně, výstroj a další předměty z doby Sedmileté války. Jihozápadní bastion hradu Špilberku se promění v astronomickou pozorovatelnu vybavenou moderními hvězdářskými dalekohledy z Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka s velkolepým pohledem na oblohu muzejní noci nad Brnem. Z hradní věže zazní věžní hudba v podání souboru Moravské žestě. Na západní kurtině mohou děti jezdit na koních a ponících. Na všech nádvořích bude probíhat jarmark s historickým zbožím, řemesly a bohatým občerstvením v tavernách a v hradní vinárně bude ochutnávka vín z moravských vinic, kterou připravila Moravská banka vín. Velké hradní nádvoří komponovaný program připravený Agenturou REX zaměřený na připravovanou výstavu Dámská volenka tanec, šerm a kostýmy od 14. do 20. století. 

 

Technické muzeum Brno

Vodní motory s památníkem Viktora Kaplana, parní motory, historická vozidla, historická stereovize, nožířství, kovolitectví, železářství, salon mechanické hudby, od tamtamu k internetu, letecká historie a plastikové modelářství, ulička řemesel, kultura nevidomých, čas nad námi a kolem nás a nově otevřený kabinet elektronové mikroskopie.

 


Moravské zemské muzeum

Výstava Moravský kras známý i neznámý, která seznamuje s historií objevování a zpřístupňování krasového podzemí, s prohlídkovými trasami, ale i s tím, jak je zajištěna bezpečnost návštěvníků. Samostatná kapitola se zaměřuje na živou přírodu této krasové oblasti - faunu i flóru a zvláštní pozornost je také věnována místům, která nejsou návštěvníkům přístupná, ale která hrála významnou roli v historii pravěkého osídlení, jako např. jeskyně Býčí skála. Výstava Dora Müller - brněnská Němka, příběhy věcí kolem nás (výstava Dětského muzea).

 

Pavilon Anthropos

Svět lovců a sběračů z období nejstaršího, leč nejdéle trvajícího období lidských dějin - starší doby kamenné (paleolitu).

Výstavy: skalní umění a život kočovníků Střední Asie ve fotografiích Pavla Lisého, jsi bytost pozemská či nebeská? Žena v indické výtvarné tradici.

 

Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka -

Dny bez nocí. Premiérový pořad pod umělou oblohou velkého

planetária o tom, jak nám byla ukradena noc. Připraveno speciálně pro muzejní noc. Začátek každou půlhodinu.

Experimentální show - nebudete věřit vlastním očím. Začátek každou celou hodinu.

Mystická fontána - prezentace jednoho z nejúžasnějších vesmírných záběrů všech dob.

Za jasného počasí možnost po celou muzejní noc pozorování oblohy, především pak planety Venuše, Mars a Saturn, astronomické pořady pro malé i velké v malém planetáriu, výstava astronomických plakátů,malování na obličej.

 

Památník Mohyla Míru Prace

Za slavnostního osvětlení areálu bude návštěvníky v kapli památníku s vynikající akustikou očekávat studentský komorní orchestr Musica Nova, který provede skladby české i světové klasické hudby

19.00-23.30 Volná prohlídka stěžejních částí multimediální expozice Bitva tří císařů. Slavkov/Austerlitz 1805.

 

Dále budou otevřeny pro návštěvníky

Moravská galerie - S tálá expozice: Moderní a současné umění

Výstavy: Viktor Pivovarov. Oni, Jiří Thýn. Fotografie 

 

Umělecko průmyslové muzeum - Stálá expozice: Užité umění a design. Výstavy: Thonet-Mundus a ti druzí. Ohýbaný nábytek v 1. polovině20. století, Úniky a návraty. Československá fotografie a surrealismus, Krása antických gem, Šperkovnice jako šperk.

 

Měnínská brána - Výstava: Loutkový svět Radosti. Každou hodinu Loutková pohádka Kašpárek a žába Kuňka z divadelního představení Jen počkej, hlemýždi aneb Pohádky z muzea.

 

Památník Leoše Janáčka - Audiovizuální sál, výstava věnovaná skladatelovým vrcholným dílům a kompletně dochovaná Janáčkova pracovna.

 

Památník Bible Kralické - Kralice nad Oslavou - Stálá expozice: Dílo tiskařů jednoty bratrské. Výstava: Labyrint života Jana Amose Komenského.

 

Starý zámek v Jevišovicích - Slavnostní otevření sezóny na zámku: opravené nádvoří, expozice Umění skalních maleb, sklepní prostory zámku, hudební program, velký sál zámku a nádvoří.

 

Palác šlechtičen - Výstavy: Rok v lidových obyčejích a slavnostech, Josef Šíma - sběratel, kreslíř, fotograf, Moravští Charváti objektivem Othmara Ruzicky

Výstavy pro muzejní noc: Marie Jirásková: Pink, JAMU: Molitany, výstava objektů.

 

Dům umění města Brna - Výstava: Planeta Eden. Svět zítřka v socialistickém Československu 1948-1978.

 

Dům pánů z Kunštátu- Výstavy: Václav Boštík - Robert Hliněnský a jiné. Artjarmark - Tradiční, leč ojedinělý Artjarmark na nádvoří, podpořený hudebními a divadelními vystoupeními v podvečer.

 

Mendelovo muzeum - Vstup do expozice, na výstavu i do včelína. Stálá expozice: Gregor Johann Mendel - člověk, opat a vědec. Výstava: Včela brněnská.

 

Dále Knihovna Jiřího Mahena v Brně, Galerie Sklepení - NPÚ ú.o.p. Brno, Galerie HaDivadla, Brněnské kulturní centrum, Červený kostel, Wannieck Gallery, Diecézní muzeum, Muzeum Brněnska (Předklášteří, Rajhrad, Prace) a plno dalších muzeí, výstav, knihoven a památek. 

Více informací o muzejní noci najdete zde - https://www.brnenskamuzejninoc.cz/

 

Jessynka – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
teda to je krásně napsané jsi opravdu šikulkaSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně všechno popsané - líbilo se miSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky a poučně napsané. Chystáme se, tak uvidíme.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článeček Markétko.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi krásny článok krásne fotečky.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles