Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cesta snů po francouzském pobřeží

20. 08. 2009 | Vaše tipy
Jeden z mých snů, který jsem si mohl (zatím) splnit, byla návštěva tohoto krásného státu. Projíždění této malebné země, konkrétně francouzského pobřeží, bylo pozoruhodné nejen proto, že silnice obklopovala víceméně samá luxusní auta, na která (teda alespoň já) nejsem až tak zvyklý.

Zejména auta Mini Cooper dle mého byla tou nejfrekventovanější značkou nejen zmiňovaných silnic, ale snad celé Francie… Koneckonců, proč ne, auta to jsou vskutku nádherná.

Další pozoruhodností, která mne hned na první pohled zaujala a přišla mi zvláštní a neobvyklá, byly staré kapličky, které se nacházely snad v každé druhé vísce, ale? Byly umístěné na jednom z nejvyšších bodů vesnice (teda alespoň tak mi to přišlo). Vzhledem k tomu, že Francie je poměrně nábožensky založená země, může se jednat o nějakou dřívější tradici.

Cesta snů po francouzském pobřežíFrancii se nevyrovná žádná jiná země v počtu kruhových objezdů. Nejzajímavější na tom ale je to, že každý ten kruhový objezd je jiný. Asi si teď říkáte, proč…? No, je to především tím, že ve Francii se každoročně pořádá soutěž o nejhezčí kruhový objezd ve městě a pokud by se přišlo na to, že jsou dva kruhové objezdy stejné, města by postihla sankce ve výši několika stovek eur.

Jedním z nejkrásnějších měst a také jakýmsi hlavním městem Azurového pobřeží Středozemního moře, je město zvané Nice. Nice má přibližně 350 000 obyvatel a je zároveň pátým největším městem Francie, hned po Paříži, Marseille, Toulouse a Lyonu. Nice je francouzské město ležící na jihu v Provence mezi Cannes a Monakem.

Monako neboli Monacké knížectví je městský stát, který se skládá pouze z jednoho města, které je zároveň i městem hlavním. Dělí se na 4 obvody, ale tím nejznámějším je Monte Carlo, o kterém řada z vás už jistě někdy slyšela asi proto, že se v tomto místě jezdí celosvětově známý závod Grand Prix.

Monako je dědičnou konstituční monarchií, a proto hlavou státu je kníže.
Tento stát, o tak malé rozloze, je velice specifickým místem hned ze dvou důvodů. Monako je jednak druhý nejmenší stát na světě a zároveň je také zemí s největší hustotou osídlení. Na 1km2 totiž připadá asi 16 600 obyvatel, kteří jsou z převážné většiny cizinci, zejména Francouzi (téměř celých 50%) a Italové (kolem 17%), proto jsou obchodní a nákupní centra, včetně benzínových stanic umístěné v podzemí, kam se dostanete jedině výtahem.

Další specifickou zvláštností této země je také to, že neplatí daně. Někteří lidé zde dokonce pracují zadarmo, protože je to pro ně jakási čest v té zemi vůbec být. Co mi ale přišlo ze všeho nejzvláštnější, byly defibrilátory umístěné snad na každém rohu Monaka a obrovská četnost Casín.

Dovolím si tedy tvrdit, že je to jedno z nejluxusnějších míst Evropy, které se může pyšnit jak svojí krásou, tak i přepychem a všem vřele doporučuji.

Ruushii - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Cesta snů po francouzském pobřeží:

Cesta snů po francouzském pobřeží
Cesta snů po francouzském pobřeží
Cesta snů po francouzském pobřeží
Cesta snů po francouzském pobřeží
Cesta snů po francouzském pobřeží
Cesta snů po francouzském pobřeží
Cesta snů po francouzském pobřeží
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
byla jsem jen v Paříži..
Obrázek uživatelky
profil
Na podobném zájezdu jsem byla před několika lety. Monako je úplně jiný svět. Nejzvláštnější mi tam připadaly městské výtahy...
Obrázek uživatelky
profil
Monako není Francie! Provence voní levandulí, Monako penězi...
Obrázek uživatelky
profil
Francie má vše, krásnou rozmanitou přírodu, kulturní a historické pamětihodnosti, malebný venkov, moderní i historická města, a Paříž...
Provence je něžná a voňavá, Paříž elegantní a přitažlivá, Normandie drsná, Bretaň záhadná...
Obrázek uživatelky
profil
když jsem byla v Monaku a ve Francii a ráda na to vzpomínám
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles