Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cesty do spřátelených zemí před r.1989 má pokračování

4. 07. 2020 | Vaše příběhy
Ve svém předchozím pojednání, které už jste si mohli přečíst ZDE, jsem nepsala ještě o zájezdech do dalších zemí. Před „sametem“ to bylo Slovensko, Polsko, cesty k Jadranu i Černému moři, tedy do tehdejší Jugoslávie a Bulharska. Cestovat  soukromě autem k Černému moři bylo zdlouhavé, trasa musela vést pouze přes Rumunsko. 

Na Slovensku jsme se projeli na vorech po horské divoké řece Dunajec. V Polsku jsme se mohli podivovat kráse Vysokých Tater z nového úhlu, navštívili jsme svérázné Zakopané, potom solné doly s muzeem ve Veličce. Nezapomenutelné a tísnivé dojmy vyvolala exkurze do Osvětimi, nacistického vyhlazovacího koncentračního tábora. Všechna přečtená či viděná fakta o této továrně na smrt nikdy nemohou nahradit pocity, když procházíte táborem osobně. Kremační pece, baráky, hromady věcí patřící konkrétním lidem, nejen dospělým, ale i malým dětem ... Je nepochopitelné, že se o hrůzných statistikách z druhé světové války pochybuje.
Krása Krakova, jeho historických staveb, královského hradu Wawel, kde byli korunováni polští králové až z 30. let 18. století nám alespoň malinko zvedla náladu. Ostatně právě historická část města je zahrnuta do světového dědictví UNESCO.

Cesty k Jadranu jsem absolvovala letecky i autobusem, první setkání s mořem, opomenu-li jen krátký pohled na šedé vlny Baltu ve Finském zálivu, bylo, jak už to u suchozemců bývá, ohromující. Ostatně už z letadla bylo vidět, že Jadran je opravdu tak modrý jako na barevné pohlednici.

Do Bulharska k Černému moři jsme cestovali s dvěma dětmi autem. Znamenalo to vézt bytelný stan, plynový vařič, spoustu proviantu.

Náš žigulík neměl klimatizaci, ale byli jsme mladí a veškeré nepohodlí z dlouhého cestování přes Rumunsko překonaly dny u moře. Jednu noc jsme dokonce spali v kukuřičném poli. Když se řidiči zachtělo čerstvé kávy, zastavili jsme v liduprázdné krajině u skupinky stromů, hledali jsme stín. Jenže sotva jsme vystoupili z auta a vytáhli vařič, jako ze země kolem nás vyrostla skupinka hodně snědých výrostků, tak jsme raději kávový dýchánek odložili na neurčito a rychle odjeli.
.

Vzpomínám si, že zatímco osazenstvo našeho stanu v mezinárodním a dobře vybaveném kempu  Kraněvo kousek od Albeny spalo na otevřeném spacáku téměř neoděno, mně byla vždy po půlnoci ukrutná zima, i když jsem ležela v zavřeném spacáku a na sobě všemožné teplé oblečení. 
U nás v Československu se v té době nedalo sehnat ani dětské bavlněné tričko, tak jsme synkovi koupili nejen tričko s potiskem pejska, ale i košilky s dlouhými rukávy.

Protože se mně těch zážitků vynořuje z paměti pořád víc a nemají žádný řád /nemám ani koncept, natož pevnou osnovu!/, tak přestanu. Jsem ráda, že jsem stihla zažít docela dost.


Prababka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já jsem před 1989 rokem nebyla nikde, tak jsem si ráda článek přečetlaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Původní název příspěvku byl jiný : Cesta do spřátelených zemí před r. 1989 - dodatek . Asi při uveřejnění v tom tvaru neobstál. Interpunkci nechávám bez komentáře.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles