8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cibule, cibule, cibule...

7. 03. 2009 | Nemoci
Když se vysloví slovo cibule, většinou se mi hned vybaví Franco Nero a jeho cibule nebo pistole, cibule nebo pistole a jak se s chutí do šťavnaté cibule zakousne. Brrrrrrr! Já tedy syrovou cibuli nemusím. Vlastně, jako dítě jsem nesnášela cibuli v žádné podobě. Moje mamka ze mne šílela, když jsem z omáčky vyndavala každý kousíček cibule...

Ale jak šel čas, pochopila jsem, že bez cibule se vařit nedá. A tak jsem se cibuli naučila připravovat, jíst...jedině snad syrovou cibuli jako přílohu či v salátu nesním.

A nakonec jsem znovu objevila její léčebné účinky. Vzpomněla jsem si, jak mi maminka dělala sirup, když jsem byla nastydlá a já ho nesnášela. No a nyní to dělám vlastním dětem. Musím říct, že mám dobré zkušenosti, a když je to jen nachlazení nevyžadující antibiotika, cibule opravdu pomůže.

Zde je pár tipů, které mám osobně vyzkoušené.
Třeba pomohou i vám či vašim dětem.

cibulePři infekcích dýchacích cest, nachlazení pomáhá sirup. Ten uděláme tak, že nastrouháme cibuli, dáme do skleničky a přidáme 2 polévkové lžíce medu. Necháme minimálně hodinu uležet, cibule pustí šťávu. Potom přecedíme přes plátno a máme sirup.
Když nemáme med nebo jsme na něj alergičtí, použijeme cukr. Dáváme 3x denně v malých dávkách. Syn se sice ošívá, vědět, že je tam cibule, vůbec by to nespolkl, tak mu říkám, že je to speciální med při nachlazení....

A když zrovna nemám chuť na cibuli v syrové podobě, tak tady je další tip, který také pomáhá. Cibuli nakrájíme na kostičky, dáme do ½ litrového hrnku a zalijeme vroucí vodou. Louhujeme 3-5 min a potom zcedíme. Osladíme cukrem nebo medem a teplé pijeme.

Na rýmu zase pomáhá, když si v cibulové šťávě namočíme vatičku a dáme do nosní dírky – postupně....

Při zahlenění
zase pomáhá nakrájená cibule, kterou smícháme se sádlem a namažeme na hruď. Pod sebe dáme igelit, jelikož sádlo teče a na směs teplý ručník. Necháme cca 15 min působit. Opakujeme několikrát za den.

Při oparech na rtech je vhodné na ně několikrát denně přiložit plátek cibule.

No a na bolest v krku pomáhá tenhle driják: 2 lžíce medu dáme do misky, (pokud není tekutý, rozpustíme ve vodní lázni), do na jemno nakrájenou cibuli a stroužek česneku. Smícháme a necháme min hodinu odstát. Pak po lžičkách užíváme, cca 3-5 denně. Upozorňuji, že je to síla, ale zabírá to.

Můj syn měl bradavice na noze, jednu velkou a jednu malou. Té malé se zbavil docela snadno a to tím, že jsme přikládali na noc plátek cibule, každý den. Ta velká se nakonec musela vypálit, ale na tu menší cibule pomohla. Bradavice se vyloupla i s kořínkem a byl pokoj.

cibuleMaminka mi zas prozradila, že když byla malá, měla dost mastné vlasy a lupy. Babička jí proto před spaním potírala pokožku šťávou z cibule, zabalila pak igelitem a na to ručníkem. Ráno vlasy důkladně umyla a toto se opakovalo asi měsíc. Prý to pomohlo. Chápu ale, že v dnešní době, kdy existují různé druhy šamponu, tohle asi nikdo dělat nebude.

A ještě taková delikátní rada. Při bolestech hemeroidů, kdy nemáme moderní čípek, pomůže i cibule. Malou podlouhlou, nebo jádro větší, spaříme horkou vodou a použije jako čípek. Upozorňuji, že tohle jsem nezkoušela, to je jen vyčtená rada!!!

Také brečíte, když krájíte cibule?

Já strašně, na mě působí i šnitlík. A zase přidám pár rad, jak slzení očí zahnat.
  • čicháním ke chlebu
  • namočením nože do vlažné vody
  • žvýkáním žvýkačky
  • rychlým krájením cibule
  • nasazením potápěčských brýlí....:-)

Máte-li další radu, kde pomáhá cibule, napište. Já teď už na ní nedám dopustit, byť máme moderní léky a přípravky.

Nice0205 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Cibuli mě poradila i abbička, ale jen jsem si ji vzala a už musela ven Smajlík od té doby bych si ji už nikdy nevzala. Nejspokojenější jsem s pastilkami herbalmed. Pomůžou tam, kde mají a nestojí moc.
Obrázek uživatelky
profil
veľmi praktická zelenina
Obrázek uživatelky
profil
až někdo vyzkouší ty hemeroidy,tak by měl dát vědět.Byla by to ta nejlevnější varianta čípkůSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já krájím cibule venku a nebo u otevřeného okna a moc to pomáhá.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík smradlavý, ale musím uznat že mazaný..Smajlík a fakt to má něco do sebe na bolest krku to například funguje..SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles