8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dětské otravy

24. 04. 2010 | Péče o tělo
Záslepky do elektrických zásuvek, chrániče ostrých rohů nábytku, pojistky proti otevření dveří, oken a balkonů, zábrana na schody. To všechno může dítě ochránit před zraněním. Přesto na něj doma i venku číhá mnoho dalších nebezpečí. Zdánlivě neškodné věci, které denně používáme v domácnostech, užívané léky nebo rostliny zútulňující naše domovy, představují pro dětský organismus nebezpečný zdroj možných nebezpečí v podobě otrav. Ze všech registrovaných otrav v ČR jich více než polovina připadá na dětské pacienty.

Nejrizikovější skupinou jsou děti mezi 1 až 3 lety, které tvoří více než polovinu dětských pacientů postižených otravami.

K 70 – 90 % otrav dojde doma.

Nejčastějším místem otrav jsou kuchyně (3/4 případů).

Nejčastěji se děti otráví léky, chemickými látkami a rostlinami.

 

Čím se může dítě otrávit

Léky

Otravy léky spadají do kategorie náhodné. Nejčastěji se otráví děti od 1 do 5 let, protože jsou zvídavé a rády poznávají okolní svět. Často za otravu dítěte mohou sami rodiče. Nedodrží dávkování léků, zamění je nebo podají dítěti místo sirupu například éterický olej. Nejlepší prevencí otrav je umístit léky mimo dosah dětí, včetně vitamínů. Pokud je dítě nemocné, neměli by rodiče mluvit o lécích jako o bonbonech a pamlscích.

 

Čisticí prostředky v domácnosti

Počet nehod, při kterých se děti otráví nějakým čisticím prostředkem, stoupá. Důvodem je rozšiřující se nabídka čisticích prostředků na trhu a jejich častější používání v domácnostech. Děti lákají barevné a zajímavé obaly čisticích prostředků, které se často pletou s nápoji a jinými potravinami. Častou příčinou otrav dětí je i nešvar v českých domácnostech, kdy se přelévají nebo stáčejí chemikálie do neoriginálních obalů, kterým chybí etiketa s informací o jejich složení. Rodiče mohou předcházet těmto nehodám především tím, že přípravků nebudou mít doma mnoho a budou  vybírat takové, jejichž obal je opatřen bezpečnostním uzávěrem.

Avivážní prostředky obsahující kvartérní amoniové sloučeniny mohou při požití většího množství výrazně dráždit sliznici a kůži. Pokud dítě pouze olízne hrdlo nádoby, koncentrace chemikálií není tak silná, aby mu ublížila. Velmi častou příčinou dětských otrav v domácnosti jsou také leštěnky na nábytek a další přípravky obsahující benzín, petrolej a minerální oleje.

Odstraňovače skvrn na textil způsobují podle koncentrace bělících složek různě silné podráždění zažívacího traktu. Po požití může u malých dětí dojít i k rozsáhlejšímu postižení sliznic.

Čističe potrubí se často prodávají v obalech, které lákají děti, například s motivem krtka. V pevné podobě má prostředek tvar pecičky. Pokud dítě mělo pecičky pouze v ústech a nespolklo je, může dojít k otoku rtů nebo poleptání dutiny ústní. Pokud dítě pecičku spolkne, hrozí mu poleptání jícnu a eventuálně i žaludku.

Přípravky na čistění sanitární techniky obsahují různé koncentrace chlornanu sodného, peroxidu vodíku a kyselin. Proto je důležité v případě otravy znát přesný název nebo složení prostředku podle jeho etikety, aby mohla být

zahájena správná léčba postiženého. Některé z těchto přípravků mohou zažívací trakt dítěte pouze podráždit, jiné jej však poleptají.

 

Kosmetika

Při požití kosmetických přípravků jako jsou pleťové krémy, mýdla, šampóny na vlasy nebo pomády na rty nehrozí dětem velké nebezpečí, protože jsou netoxické. Záleží však na množství, které děti snědly nebo vypily. Po požití menšího množství se dostaví průjmy, nevolnost a zvracení. Větší riziko představují kosmetické přípravky s obsahem alkoholu (vody po holení, toaletní vody, parfémy…).

 

Chemické látky v garáži, dílně a na zahradě

Součástí nemrznoucích směsí, například Fridexu, je etylénglykol, který způsobuje jejich vysokou toxicitu. Kvůli příjemně nasládlé chuti může dítě vypít velké množství této látky. Následkem může být i smrtelná otrava.

 

Rostliny

Nejlepší prevencí otrav rostlinami je znát všechny rostliny a květiny, které v domácnosti nebo na zahradě pěstujeme. Odborníci nedoporučují pěstovat jedovaté rostliny v rodinách, které mají malé děti. Pro ně představují určité nebezpečí i rostliny s trny a ostrými okraji listů. Doma pěstované rostliny by neměly být postavené na zemi, ale mimo dosah dětí. Celoročně se objevují otravy pokojovými rostlinami především u batolat. Většinou však ochutnají jen velmi malé množství, tudíž riziko otravy je nízké. Mezi nejčastěji pěstované nebezpečné pokojové rostliny patří například dieffenbachie nebo skupina pryšcovitých (např. pryšec trojhranný, Kristova koruna apod.).

Při pobytu venku je nutné mít nad dětmi trvalý dozor. Některé jedovaté rostliny se mohou nacházet na veřejnosti volně přístupných místech, například městských parcích. Mezi volně rostoucí jedovaté rostliny se řadí například čilimník obecný, lidově známější jako zlatý déšť, nebo tis červený.

 

Jedovaté houby

Základní prevencí před otravou houbami je jejich dokonalá znalost. Přesto se každoročně objevují případy otravy houbami. Otrávit se můžeme i jedlými houbami, které byly nevhodně skladované. Jedovaté houby představují pro děti velké riziko, protože i malé množství jim způsobí těžkou otravu. Odborníci nedoporučují dávat dětem pokrmy z hub vůbec nebo velmi zřídka, protože jsou pro ně těžko stravitelné. Důležité je také hlídat děti, aby samy neochutnávaly syrové houby. Děti totiž rády napodobují chování dospělých, proto by houbaři před nimi nikdy neměli syrové houby ochutnávat.

Nejjedovatější houbou v Česku je muchomůrka zelená. Příznaky otravy, jako je průjem a zvracení, se mohou objevit až za 8 – 12, nebo i za 24 hodin. Otravy muchomůrkou jsou velmi často smrtelné. K dalším jedovatým houbám patří například muchomůrka tygrovaná nebo hřib satan.

Některé mýty o houbách

Pověra: Jedovaté houby jsou pestře zbarvené. Není to pravda. Řada smrtelně jedovatých hub je bílá nebo má nenápadnou barvu.

Pověra: Jedovaté houby nejsou ožírané slimáky a hmyzími larvami. Není to pravda, např. muchomůrka zelená je pro hmyz neškodná a jeho larvy se v ní běžně vyskytují.

Pověra: Dlouhé vaření či smažení zlikviduje každý jed. Není to pravda. Pouze některé jedovaté houby se po tepelné úpravě stanou jedlými (např. hřib satan), ale většina toxinů je tepelně vysoce stabilní a var je neničí.

Pověra: Jedovaté houby chutnají odporně. Není to pravda. Řada smrtelně jedovatých hub je obecně označována za chuťově vynikající.

 

Školní pomůcky

Všechny školní pomůcky prochází přísnými kontrolami. Hygienicky schválené výrobky však mohou při použití většího množství způsobovat dětem zažívací potíže nebo nevolnosti.


Autorka: MUDr. Hana Rakovcová a Mgr. Karolína Mrázová z Toxikologického informační střediska při Klinice pracovního lékařství 1. LF a VFN v Praze




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dětičky jsou všetečky a mnohdy dospělí sesnaží dodržovat všechny zásady bezpečnosti, přece jen si ty naše ratolístky najdou skulinku, kde nechal tesař díru. Opatrnosti a předvídavosti není nikdy dost. Kolikrát právě varování je pro děti impulsem, aby věc vyzkoušely...
Obrázek uživatelky
profil
DĚTI MÁ DVĚ VELIKÉ A TŘETÍ JE NAUČENÁ OD MALIČKA ŽE SI TOHO ANI NEVŠÍMÁ
Obrázek uživatelky
profil
chemii máme uzamčenou, léky schované nahoře ve skříni, ale co opravdu nepochopim, je, když jsou ruzné chemické látky nalévány do petlahvi od limonad,mlika. To jenom mate.Jako děda na zahrádce - dostal za to vynadano a to hnojivo jsem mu vyhodila - dal to lahvičky od Jupíka a nechal to na stole.No nedošlo mu to, ale vynadáno dostalSmajlíkAle jak mi řekl, máme si ho hlídat -jak hlídat když to dá hnojivo do dětského pitíčka - prostě stará hlava
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles