8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dětství Lukáška

19. 12. 2011 | Vaše příběhy
Na tomto portálu nacházím spoustu článků o dětství a o miminkách. Při jednom běžném úklidu bytu jsem narazila na zápisky, které jsem si dělala, když jsem přišla se svým synem Lukáškem z porodnice a pár měsíců poté. Rozhodla jsem se je přepsat jako malý článeček.

Tady jsou:
Toto jsou mé zápisky z prvních dní po příchodu z porodnice:
Milý Lukášku!
Co se děje? Proč pláčeš? A proč já nedokážu přijít na to, proč pláčeš? Kdo by si byl pomyslel, že být rodičem je tak obtížné?
…Jaký je to rozdíl mezi tím, být něčí dcerou, a tím, být rovněž něčí, tvou, matkou. Nemůžu se vyrovnat s tím, jak jsi bezbranný a zcela odkázán na mě. Vše se teprve učím. V nemocnici vypadalo mateřství dobrodružně a napínavě. Ale tady, doma, jsem na romantiku nějak příliš unavená. Jsou dny, kdy je uměním rozeznat, kdo pláče víc, zda ty, nebo já. Milý Lukášku, myslíš, že to zvládneme?  
Za pár měsíců:
Milý Lukášku!
Byla jsem to skutečně já, kdo ve skrytu duše pochyboval, že jedno malé děťátko by mohlo od základu změnit náš život? …Ještě jsem se musela mnoho naučit! Měls to se mnou hodně těžké v těch prvních měsících, že? Snažila jsem se tě ukonejšit jednou rukou, zatímco druhá překotně listovala stránkami Péče o dítě! Teď je to už, myslím, mnohem lepší. Ještě to sice není ono, přesto si však myslím, že si na nás začínám zvykat.
Ano, nebojme se učit se. Máme pud mateřství v sobě. Každá máma si nejdřív osvojuje to, co má v sobě zakódované. Být matkou je to nejkrásnější poslání v životě…

A pak také přišlo období nespavosti, doba, kdy synovi lezly zoubky, budil se a plakal. Toto jsou zápisky z té doby:
Nejdřív citát, který jsem někde četla:
„Lidé, kteří tvrdí, že spí jako nemluvně, obvykle žádné nemluvně nemají.“


Čím to je, že on chce zřídkakdy spát tehdy, kdy chceme i my? Tohle dítě, které ve dne řádí jako tajfun, se dokáže vzbudit ve tři hodiny ráno a chce si hrát. Kdyby byl nemocen, nachlazen nebo kdyby měl hlad, mohli bychom ho ukonejšit. On se však jenom nudí, je mu trošku smutno a je čilý jako rybička.

Zkoušeli jsme všechno, co nám poradili. Dali jsme mu do postýlky hračky, nechali jsme v pokojíčku rozsvícenou lampičku, nakrmili jsme ho, dali jsme mu napít, vzali jsme ho do náruče, nechali jsme ho plakat, a přesto stále držíme noční hlídku, zatímco vše kolem nás je ponořeno do blaženého, pokojného spánku.

Potřebujeme hodně trpělivosti. Musíme být vděčnými za jeho zářící zdraví, bezbřehou energii a zdánlivě nevyčerpatelnou zvědavost. Musíme mít sílu k tomu, abychom se dokázali podívat do tváře každému novému ránu, musíme mít zároveň jasnou mysl pro každodenní práci, trpělivost s drobnými problémy, které na nás padají jako obrovská noční můra, jsme-li unaveni, a moudrost, abychom poznali, jak uspokojit jeho potřeby. A především musíme věřit, že stejně tak jako všechna ostatní období dětství i toto pomine, a že jednou přijde noc, kdy budeme všichni spát klidným, nerušeným spánkem.

 
pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc za milé komentáře.
Obrázek uživatelky
profil
Každá mama, ktorá mala prvé dieťatko si to "odžila", ale ty si to aj krásne napísala, našla vhodné slová a nehanbila si sa priznať si, že si zo začiatku veľa vecí nevedela.
Dúfam, že máš tých zápiskov viac a napíšeš ďalšie články. Pekne sa to číta.
Obrázek uživatelky
profil
Krásné. Mám 9ti měsíční dcerku, takže přesně vím o čem to jeSmajlík Ale je to nádherné mít doma takový malý "živel" Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Trefně popsané. Už kolikrát mě napadlo taky něco takového napsat. Jakto, že přijdeš s tím nápadem vždycky dřív, než já se odhodlám něco napsat?Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles