Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Radostné dětství

19. 01. 2010 | Vaše příběhy

V těchto dnech se často vracím ve svých vzpomínkách do dětství. Možná je to nostalgie ze skutečnosti, jak rychle nám ta léta přibývají. Asi každý z nás podvědomě potlačuje v sobě většinu špatných zážitků a vybavují se ty pěkné, na které se tak snadno nezapomíná.

Rodiče se brali po měnové reformě, tedy začínali od bodu nula, za všechny úspory si maminka koupila jedno povlečení na peřiny, tatínek přišel na svatbu s aktovkou a v ní měl pyžamo. Požehnání se mu z domu nedostalo, ze sedmi sourozenců se až do smrti své matky stýkal pouze se dvěma. My, jejich pozdější děti, jsme tuto babičku nikdy nepoznaly. Viděla jsem ji jedinkrát, a to při jejím pohřbu - v rakvi. Ačkoli jsme bydleli v jedné vesnici, nikdy nám nikdo neřekl, že je to naše rodina.

Svatba mých rodičů nezačala právě šťastně, brali se v lednu, ten den bylo obrovské náledí a tatínek naboural půjčené auto. Naštěstí se nikomu nic nestalo, jenže rodiče začínali s dluhem.

První dítě, byl to chlapeček, jim zemřelo den po porodu. Další morová rána. Další dítě pak dlouho nepřicházelo. Protože byli oba velmi skromní a pracovití, postavili si rodinný domek. Nadřeli se pořádně, i když jim velmi pomáhali maminčini rodiče. Po třech letech jsem se narodila já, byli velmi šťastni, to ovšem netušili, že až časem zjistí, že jsem těsně po narození dostala dětskou mozkovou obrnu. To začalo být zřejmé až časem, protože jsem nechodila.

Přišla pro ně další těžká rána, měla jsem půl roku a mladí hloupí kluci zavraždili mého dědečka.

Snad všechny tyto těžkosti a obrovská pomoc a láska naší babičky způsobily, že se naši velmi semkli k sobě, všechno dělali spolu a nepamatuji se, že by u nás byly hádky, nebo snad tichá domácnost. Po dalších třech letech se narodila sestra, ta byla naštěstí zdravá a pěkná čertice.

Rodiče se velmi trápili, protože jim dětská lékařka odmítala  pomoc, řekla jim, že jsou líní mě vozit na kočárku, nakonec se vydali bez jakéhokoliv doporučení do okresní nemocnice a bezradně tam postávali, až se jich jeden primář zeptal, co potřebují. Byl to dětský lékař, ale specialista na srdíčka, přesto se hned mého případu ujal, přímo z ordinace telefonoval oné dětské lékařce, přeškolené zubařce, a tak ji seřval, že by si pes od ní kůrku chleba nevzal. Celé dětství se o moje léčení staral již pouze on a jeho zásluhou chodím, sice všelijak, ale jsem schopna žít plnohodnotný život.

Další zásluhou bylo, že rodiče nepřipustili, abych byla odložena někam do ústavu. I přes protesty tehdejšího řídícího učitele jsem chodila do školy se zdravými dětmi, naštěstí jsem se dobře učila, takže si děti i lidé ve vsi zvykli. Nikdy jsem nezažila, že by se mi někdo posmíval. Jejich zásluhou jsem mohla vystudovat.

Určitě to byla pro rodiče obrovská oběť, často jsem bývala i půl roku v lázních. Peněz nazbyt nebylo, ale tady našim velmi pomohla babička. Převzala veškerou péči o nás dvě, někdy nás až nekřešťansky rozmazlovala, ale tím umožnila mamince, že mohla přijmout velmi náročné povolání. V sousední vesnici vedla hostinec s ubytováním, byl to obrovský zápřah, často jezdila domů jen jednou za týden a otec z práce přímo za ní, aby jí pomáhal. Většinou přijel nasekat dříví, přivezl maso, obdělal políčko, mamka přijela vyprat a udělat velký úklid.

Přes všechnu dřinu se snažili, abychom byly hezky oblékané, v cizině jsme nikdy nebyli, na to nebyl nikdy čas ani dostatek financí. Skoro každý pátek jsme jely do školy i s věcmi na pondělí, celý víkend pak pomáhaly našim v hospodě. Nadělaly jsme se, ale užily si spoustu zábavy, kterou bychom doma třeba nikdy nepoznaly. Naučila jsem se hrát šachy, poznala mnoho nových přátel. střílela ze vzduchovky, luštila s hosty křížovky... Pivo dokáži natočit ještě dnes, velmi rády na to vzpomínáme.

Každý měsíc si rodiče vyšetřili čas, jezdili jsme po hradech a zámcích, jeskyních, různých památkách, když bylo hezky, tak na koupaliště, v zimě nás tatínek učil bruslit a lyžovat. Nepamatuji se, že by v naší vísce byli tak skvělí rodiče. Podporovali mě ve čtení, u nás se nikdy nešetřilo na jídle, knížkách ani dostupných hračkách a oblečení.

Velmi ráda vzpomínám na naše výlety, dokázali jsme si zpívat celou cestu autem, asi nás považovali za cvoky, ale my jsme byli spolu šťastní.

Stále vzpomínám na milovanou babičku, která již není mezi námi třicet tři let. Dodnes ji miluji a obdivuji, s jakou láskou o nás pečovala. Škoda, že se nedožila vnoučat, vždycky se na ně těšívala.

Když jsme se sestrou měly děti, často švagr obdivoval, jak naši vzali děti na koupaliště, výlet do přírody, říkal nám, že tohle nikdy za svého dětství nezažil, že by je jeho rodiče kamkoli vzali. Má naše rodiče velmi rád a obětavě jim pomáhá, když již nemohou pracovat, jak byli celý život zvyklí.

Naši nikdy nebyli na dovolené, ale nám nic nescházelo. Lásku a starostlivou péči dokáži ocenit až nyní. Dnes lituji, že jsem často použila tvrdá slova, která již nejdou vzít zpátky, a říkala věci, které je trápily. Snažím se rodičům alespoň nyní zpříjemnit velmi těžké stáří. Největší radost mají z pravnoučat, to jim ani nevadí ten rámus a nepořádek, jen se těší, až zase přijedou.

Proč právě dnes tak s láskou vzpomínám na své dětství? Vím, že už nám zbývá velmi málo společného času a děsím se, že jednou už nebudu moci si s nimi popovídat, poradit se, projevit jim svou vděčnost za všechnu tu oběť, kterou pro nás přinášeli. Jedině mě těší, že naši prožili velmi krásné manželství plné porozumění a lásky.

Bohužel již brzy přijdu do rodného domu a bude tu tak prázdno…

 

Zdenka58 - čtenářka

ChytráŽena.cz





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !