Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Divy světa - Belgie

22. 03. 2011 | Vaše tipy
Francouzský spisovatel 19. století Victor Hugo, který nějaký čas žil v Bruselu, nazval Grand Place nejkrásnějším místem v Evropě, a mnozí by s ním souhlasili i dnes. Výstavba začala v roce 1402 radnicí, zajímavá 91 m vysoká věž byla postavena v letech 1449-1455. Na jejím vrcholu se nachází 5metrová měděná socha archanděla Michaela, který právě klade  nohu na ďábla. Na fasádě je umístěno přes 100 soch.

Vnitřní prostory radnice jsou bohatě zdobené gobelíny a obrazy. Dvě fontány ve vnitřním dvoře symbolizují 2 hlavní belgické řeky Šelgu a Maas. Jednotlivé domy lidé pojmenovali podle znaků - jako např. Victor Hugo bydlel v domě č. 26 Le Pgeon - Holub. Nad vstupní branou se nachází reliéf, který zobrazuje Romula a Rema - jak je vlčice kojí. Na protilehlé straně je Maison du Roi neboli Králův vilka-brusel-manneken-pis-curajici-chlapecekdům, dnes je v něm městské muzeum. V jedné výstavní síni je vystaveno přes 350 rozličných kostýmů.

Figurka na kašně - andělský chlapeček Manneken Pis, který čurá do mramorové nádrže  fontány - je vysoká 61 cm. Je předmětem mnohých legend, v jedné z nich se vypráví, že  tohoto uličníka přistihl zlý skřítek, když mu kropil vchodové schody a za trest ho proměnil v kámen. Manneken Pis je velmi oblíbený a při velkých svátcích ho oblékají do romantických kostýmů.

Proslavené jsou bruselské krajky, v okolí muzea se nachází mnoho obchodů, kde se prodávají výrobky z krajek. V 18. století se v Bruselu zhotovovaly nejvybranější krajky pro krále a královny a bohaté měšťany z Evropy. Některé z těchto uměleckých děl si můžete prohlédnout v bruselských kostelech, mimo jiného i neporovnatelný čepec Matky Boží v překrásném kostele Notre-Dame du Sablon v Rue de la Régence. Na Grand Place je možnost dostat se mnohými autobusovými linkami. Radnice se dá vidět v rámci organizovaných prohlídek.

Vilka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
...zajimave mesto, hlavne krasne namest, palac, a samozrejme curaci chlapecek a curajici holcicka jsou ....raritkou mesta-zminim se take o Zvonkohre .....schody s nadhernym pohledem na Brusel.
Za prohlidku stoji i Atomium.
Obrázek uživatelky
profil
V Bruselu jsem také byla a město mě velice nadchlo. Měla jsem možnost navštívit Brusel dvakrát a vždy jsem si procházku městěm užila.
Jen jsem myslela, že je chlapeček větší. Na poprvé jsem ho málem přehlédla Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
a je to opravdu nádhera. Někde jsem pak četla, že chlapeček na kašně nejen že má slavnostní kroje, ale že (jen už nevím při jaké příležitosti) i čůrá pivo SmajlíkSmajlík . Článek by si zasloužil i víc fotek - je na co se dívat Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles