Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Druhy čajů

2. 11. 2011 | Péče o tělo
Máme různé druhy čajů, které se dělí dle způsobu zpracování sklizených lístků, a to na čaje zelené, bílé, žluté, polozelené, černé, ovocné, bylinné, oolong, kvetoucí a tmavé. Čaj je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem, protože dobrý a kvalitní čaj vám může pomoci získat ztracenou rovnováhu, povzbudí vás, dodá energii a chuť do života.

Zelený čaj se označuje jako nefermentovaný, protože po zavadnutí čajových lístků dochází k tepelnému ošetření, a tím se zabrání oxidaci. Pro lidský organismus má pozitivní účinky, je jak antibakteriální, tak má i antioxidační účinky a pomáhá předejít rakovině, a to hlavně tím, že zamezuje růstu rakovinotvorných buněk.

Zelený čaj i snižuje hladinu cholesterolu v těle, čistí ucpané cévy a tepny, a dokonce může pomáhat předcházet mrtvicím, srdečním infarktům, krevním sraženinám a srdečním onemocněním. Mimo jiné i chrání celé tělo před poškozením oxidanty, také před ultrafialovým zářením a redukuje tuky, čímž dopomáhá hubnutí.

Ovocný čaj je směsí sušeného ovoce a bylin a je velmi oblíbený, protože neobsahuje tein, kofein a ani žádné jiné povzbuzující látky, a proto je vhodný pro celou populaci včetně dětí. Ovocné čaje jsou nejen lahodné a osvěžující, ale můžete si je dopřát v mnoha příchutích, dodáte tělu tekutiny a navíc zregenerujete, posílíte a vyladíte celý organismus. Některé také působí příznivě při srdečních onemocněních, podporují trávení, jsou dobré při redukčních dietách a urychlují obnovu tkání.

Bylinné čaje jsou směsi léčivých bylin, které umí detoxikovat organismus, zregenerují tělo, mohou také pomoci s trávením, odvodněním těla, hubnutím, proti nachlazení a chřipce nebo například tvorbou mateřského mléka. Existuje spousta druhů, a dokonce každý na jinou nemoc, podle obsažených bilynek. Čaj může být například z šalvěje, ibišku, máty, heřmánku, šípku, třezalky, lípy, kopřivy, fenyklu, meduňky, bazalky, hlohu, levandule a mnoho a mnoho dalších.

Bílý čaj se dříve používal jako lék a byl zařazen mezi byliny a mimo pozitivních účinků na lidské zdraví má také pozitivní vliv na činnost jater. Řadí se mezi čaje zelené, od kterých se odlišuje hlavně nižším množstvím chlorofylu v lístcích. Bílý čaj prokazatelně snižuje růst tukových buněk, a tím preventivně působí jak proti obezitě, tak proti kardiovaskulárním chorobám. Také se používá při horečnatých stavech, k potlačení vlivu vlhkosti a horka, nebo k povzbuzení trávicí soustavy. Také se hodí k detoxikačním kúrám a jsou velice chutné a osvěžující.

Oolong čaje jsou výjimečné především pro svoji bohatou sladkou vůni a delikátní chuť. Zpracovávají se částečnou oxidací a často jsou někde na půli cesty mezi zeleným a černým čajem. Oolong zlepšuje schopnost těla spalovat tuky, je účinnější než zelený čaj, předchází obezitě, pomáhá snižovat břišní tuk, snižuje LDL cholesterol, předchází vysokému krevnímu tlaku a také pomáhá při stresu a podporuje relaxaci.

Černý čaj je velice osvěžující a dodá vám energii, také podpoří snižování cholesterolu, je výborný při odbourávání tuků, povzbudí a zvedne náladu, srovná žaludeční problémy a také a plnohodnotně nahradí šálek kávy. Černý čaj je dokonce vhodný pro diabetiky, protože snižuje hladinu glukózy v krvi.


Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
u nás doma se pijí bylinky,zelený čaj, ovocné čaje a občas černý s mlékem...
Obrázek uživatelky
profil
pijeme ovocné,bylinkové i bílé čaje,ale chtěla bych zkusit oolong čaje jen nevím kde ho sehnat
Obrázek uživatelky
profil
pijem různé podle okolností děti ovocné, já ráno černý v létě zelený a bylinkové při nějakých neduzích na tělě a duši
Obrázek uživatelky
profil
já mám ráda černý angl.čaj s mlékem Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
my pijeme ovocnéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles