8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Druhy čajů

2. 11. 2011 | Péče o tělo
Máme různé druhy čajů, které se dělí dle způsobu zpracování sklizených lístků, a to na čaje zelené, bílé, žluté, polozelené, černé, ovocné, bylinné, oolong, kvetoucí a tmavé. Čaj je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem, protože dobrý a kvalitní čaj vám může pomoci získat ztracenou rovnováhu, povzbudí vás, dodá energii a chuť do života.

Zelený čaj se označuje jako nefermentovaný, protože po zavadnutí čajových lístků dochází k tepelnému ošetření, a tím se zabrání oxidaci. Pro lidský organismus má pozitivní účinky, je jak antibakteriální, tak má i antioxidační účinky a pomáhá předejít rakovině, a to hlavně tím, že zamezuje růstu rakovinotvorných buněk.

Zelený čaj i snižuje hladinu cholesterolu v těle, čistí ucpané cévy a tepny, a dokonce může pomáhat předcházet mrtvicím, srdečním infarktům, krevním sraženinám a srdečním onemocněním. Mimo jiné i chrání celé tělo před poškozením oxidanty, také před ultrafialovým zářením a redukuje tuky, čímž dopomáhá hubnutí.

Ovocný čaj je směsí sušeného ovoce a bylin a je velmi oblíbený, protože neobsahuje tein, kofein a ani žádné jiné povzbuzující látky, a proto je vhodný pro celou populaci včetně dětí. Ovocné čaje jsou nejen lahodné a osvěžující, ale můžete si je dopřát v mnoha příchutích, dodáte tělu tekutiny a navíc zregenerujete, posílíte a vyladíte celý organismus. Některé také působí příznivě při srdečních onemocněních, podporují trávení, jsou dobré při redukčních dietách a urychlují obnovu tkání.

Bylinné čaje jsou směsi léčivých bylin, které umí detoxikovat organismus, zregenerují tělo, mohou také pomoci s trávením, odvodněním těla, hubnutím, proti nachlazení a chřipce nebo například tvorbou mateřského mléka. Existuje spousta druhů, a dokonce každý na jinou nemoc, podle obsažených bilynek. Čaj může být například z šalvěje, ibišku, máty, heřmánku, šípku, třezalky, lípy, kopřivy, fenyklu, meduňky, bazalky, hlohu, levandule a mnoho a mnoho dalších.

Bílý čaj se dříve používal jako lék a byl zařazen mezi byliny a mimo pozitivních účinků na lidské zdraví má také pozitivní vliv na činnost jater. Řadí se mezi čaje zelené, od kterých se odlišuje hlavně nižším množstvím chlorofylu v lístcích. Bílý čaj prokazatelně snižuje růst tukových buněk, a tím preventivně působí jak proti obezitě, tak proti kardiovaskulárním chorobám. Také se používá při horečnatých stavech, k potlačení vlivu vlhkosti a horka, nebo k povzbuzení trávicí soustavy. Také se hodí k detoxikačním kúrám a jsou velice chutné a osvěžující.

Oolong čaje jsou výjimečné především pro svoji bohatou sladkou vůni a delikátní chuť. Zpracovávají se částečnou oxidací a často jsou někde na půli cesty mezi zeleným a černým čajem. Oolong zlepšuje schopnost těla spalovat tuky, je účinnější než zelený čaj, předchází obezitě, pomáhá snižovat břišní tuk, snižuje LDL cholesterol, předchází vysokému krevnímu tlaku a také pomáhá při stresu a podporuje relaxaci.

Černý čaj je velice osvěžující a dodá vám energii, také podpoří snižování cholesterolu, je výborný při odbourávání tuků, povzbudí a zvedne náladu, srovná žaludeční problémy a také a plnohodnotně nahradí šálek kávy. Černý čaj je dokonce vhodný pro diabetiky, protože snižuje hladinu glukózy v krvi.


Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mna,mnam taky mám ráda všechny
Obrázek uživatelky
profil
zbožňuji čaje.jekékoliv
Obrázek uživatelky
profil
zelený není vhodný na zimu ,protože ochlazuje organismus.oolong jde koupit v obchůdku s čaji a kávou.
Obrázek uživatelky
profil
Mám taky ráda čaje ,ale ten čaj oolong to slyším poprvé ,také by mě zajímalo kde ho koupit,že by čajovna nebo lékárna nebo někde spešn?Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný a poučný článek Smajlík. Čaje miluju Smajlík. Zelený, bílý a Roibos Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles