8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrdina kuchyně - 21.10. 2017

21. 10. 2017 | Televizní tipy
Kuchař Martin Škoda a herečka Marie Doležalová budou mít v dalším díle pořadu Hrdina kuchyně trošku honičku. Chytat totiž budou druhé nejrychlejší domácí zvíře – králíka. Nejaktivněji tato zvířata šlechtili ve Francii, kde se chovají už od středověku, a pak také v Anglii. Dnes po světě běhá takřka stovka králičích plemen. Jaký je králičí příběh a co si lze z králíka připravit, se dozvíte v osmém díle pořadu Hrdina kuchyně už v sobotu 21.10. 2017 ve 14.20 na Primě.

Hrdina kuchyně – 21.10. 2017:


Divoký králík doputoval do Evropy z Asie někdy v období mladších třetihor. Domestikován byl zhruba na počátku našeho letopočtu. Římané chovali králíky v ohradách, tzv. leporáriích, a až do středověku se prakticky nic nezměnilo. Tehdy se chovu králíků ujali mniši ve francouzských klášterech, odkud se ušáci postupně posouvali na sever Evropy
a také trochu na východ.

Hrdina kuchyně - 21.10. 2017Do českých zemí se jejich chov rozšířil někdy v 15. století z Německa. Tam také najdeme původ českého výrazu „králík“. Německé das Kaninchen je zkomoleninou latinského výrazu cuniculus. Fonetická podobnost slov Kaninchen a Königchen – tedy malý král – pak může za české slovo králík, králíček.

Králičí maso je skvělá surovina na vaření. Ze všech dostupných mas má navíc nejméně cholesterolu, a je tak i nesmírně kvalitní bílkovinou. Průměrný Čech dnes spotřebuje zhruba tři kila králičího masa ročně. Králíka nemusíme jenom péct v celku, využít lze i jeho jednotlivé části. Jemné filety z hřbetu jsou skvělé na minutkové úpravy, stehna se hodí třeba na dušení ve víně nebo je můžeme upéct s klasickým králičím triem – slanina, rozmarýn a česnek.

Za králíky se Marie s Martinem vypraví do Ratibořic u Jaroměře nad Rokytnou na farmu Jiřího Kočára. Tato ušatá zvířata jsou nejspíš jeho osudem, choval je už jako kluk a v tradici pokračují i jeho synové.

Králičí menu Hrdiny kuchyně


•    Dušená králičí stehna s rajčaty, lilkem a pečeným bramborem
•    Králík na hořčici se žampiony
•    Těstoviny s králičím ragú
•    Salát z bulguru s králičím masem

Sledujte osmý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 21.10. 2017 ve 14.20 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hrdina kuchyně - 21.10. 2017:

Hrdina kuchyně - 21.10. 2017
Hrdina kuchyně - 21.10. 2017
Hrdina kuchyně - 21.10. 2017
Hrdina kuchyně - 21.10. 2017
Hrdina kuchyně - 21.10. 2017
Hrdina kuchyně - 21.10. 2017
Hrdina kuchyně - 21.10. 2017
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles