Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I ve zdravé stravě jsou důležité tuky!

3. 09. 2008 | Péče o tělo

Tuky jsou v souvislosti se správným stravovacím režimem často diskutovaným tématem, ať už se jedná o důležitost tuků pro lidský organizmus, jejich nejvhodnější druh či optimální množství v jídelníčku.

Výživová doporučení mohou být pro běžného konzumenta těžko použitelná, protože nemusí být zcela zřejmé, kolik gramů tuku by měl denně člověk vlastně zkonzumovat, aby dodržel zásady zdravé výživy. Naše pomůcka pro snadnější odměřování množství tuku, vám usnadní dodržet příjem doporučeného množství správných tuků. Lépe než gramy si totiž představíme lžíci rostlinného tuku nebo slabě či silně namazaný plátek chleba.

20 g másla„Pozor si ale musíme dávat nejen na množství, ale i typ tuků, a to nejen z hlediska jejich původu (tuky rostlinné a živočišné), ale také na tuky zjevné a skryté,“ upozorňuje nutriční terapeutka Věra Králová, DiS. Zatímco zjevné tuky konzumujeme v podobě olejů nebo tuků na mazání, určité množství skrytého tuku zkonzumujeme také nevědomky v podobě uzenin, sladkostí, tučných mas či tučných mléčných výrobků.

Průměrný denní příjem energie dospělého člověka by se měl pohybovat mezi 8 000 a 10 000 kJ, přičemž 30 – 35 % energie by mělo pocházet z tuků, což představuje 63 – 92 g tuků denně. „Je nutné si uvědomit, že i pestrý jídelníček zdravě se stravujícího člověka obsahuje řadu skrytých tuků, proto bychom měli jejich příjem snížit a pro konzumaci zjevných tuků vybírat ty kvalitní."

Například denní jídelníček, který kromě ovoce, zeleniny a příloh obsahuje také nízkotučný jogurt a celozrnný chléb s  džemem ke snídani, kuřecí prsa k obědu, celozrnný chléb s  nízkotučným mlékem ke svačině a celozrnný toast s  vařenou šunkou a polotučným sýrem k večeři, obsahuje 16,5 g skrytého tuku. Pro doplnění celkového denního příjmu tuku v tomto případě zbývá přibližně 55 g tuku.

Vzhledem k tomu, že skrytý tuk je většinou živočišného původu, zbytek denní dávky je dobré pokrýt tuky rostlinnými. Platí totiž pravidlo, že pouze 1/3 denního příjmu tuků by měla být hrazena tuky živočišnými a 2/3 tuky rostlinnými.

Olivový olejJídelníček proto můžeme doplnit například tak, že 1 plátek chleba silněji namažeme nízkotučným rostlinným tukem, na úpravu masa či ryb použijeme 4 lžíce oleje a celozrnný chléb ke svačině a toast k večeři doplníme vždy vrchovatou čajovou lžičkou 60% rostlinného tuku. Do zeleninových salátů v průběhu dne pak můžeme použít 15 g oleje, což odpovídá 3 lžícím.„Kvalitní rostlinné tuky a oleje obsahují důležité vícenenasycené mastné kyseliny omega 6 a omega 3, které pomáhají udržovat hladinu cholesterolu v krvi a mají důležitou úlohu v prevenci srdečně-cévních onemocnění,“ dodává nutriční terapeutka Věra Králová.

Na závěr se ještě podívejte na přehlednou tabulku pro snadnější odměřování množství tuku.

Máslo, rostlinný tuk

5 g   – zarovnaná čajová lžička

10 g – vrchovatá čajová lžička

20 g – zarovnaná polévková lžíce

Olivový olej

5 g   – plná polévková lžíce

Zdroj: Zdravý kořínek 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !