8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak být fit na podzim?

3. 11. 2011 | Péče o tělo
Podzim udeřil v plné síle a než se nadějeme, převezme žezlo zima. Jak na ni připravit náš organismus a jak být tedy v této době fit? Tady je několik rad na posílení imunity:

Dnes už samozřejmostí jsou vitaminy, nejlépe v přírodním stavu, tedy ovoce a zelenina (v chladných měsících raději tepelně upravené). Konzumujte citrusy, listovou zeleninu, mrkev, ale také například ořechy nebo obilné klíčky, které jsou zdrojem vitaminu E chránícím imunitní systém. Nejlepšími přírodními prostředky na povzbuzení imunity jsou kromě vitaminu C také šťáva z celých listů aloe vera, echinacea, oregano nebo rozmačkaný česnek.

Stejně důležité jako vitaminy jsou i minerály - v této době hlavně selen, hořčík a zinek. Jejich zdrojem je například libové maso, vejce, ořechy, banány a listová zelenina.

Protože až 70 % buněk imunitního systému se nachází ve střevech, je potřeba je udržovat v dobré kondici. K tomu nám dopomohou probiotika: jogurty, kefíry, podmáslí, popřípadě produkty z lékárny. Nezapomínejme ani na kysané zelí (konzumovat bychom ho měli alespoň jednou týdně).

Imunitu posílíte pohybem na čerstvém vzduchu. Užijte si současnou barevnost přírody třeba na dlouhých procházkách nebo ze sedla kola - odplavíte stres a zároveň si příjemně odpočinete.

Doma zbytečně nepřetápějte, ideální teplota je 21 – 22°C. Na spaní stačí méně, přibližně 17°C. Příliš teplý a suchý vzduch zhoršuje stav sliznic, kterými pak do těla snáze proniknou infekce.

Důležitý je také spánek: dopřejte si ho pokud možno 7 – 8 hodin, aby mohl váš imunitní systém dobře fungovat.

Pokud už nějaký problém máte (například v podobě rýmy, kašle, bolestí hlavy nebo zvýšené teploty), pak zpomalte a můžete-li si dopřát ten „luxus“, na 2 – 3 dny se vyležte. Není totiž dobré virózu přecházet. Vlezte pod peřinu, jezte jen lehká jídla a dostatečně pijte - ideální je teplý čaj (heřmánkový, šípkový…) s medem a citronem. A zítra? To už bude určitě líp!

UZnevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
za hezké komentáře Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek, užitečné informace.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek..jen toho spánku mám nedostatekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Beru i tu Afriku i ten šípkovej čaj..SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
za nápady.Pěkný článek.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles