Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na angličtinu - pomalu ale jistě

3. 09. 2007 | Výchova

Všichni lidé jsou soutěživí tvorové a tak není divu, že rádi vyhráváme. A to i ve sféře vzdělávání. Asi nikdo by se neradoval, kdyby propadl u zkoušky či nezvládl cokoliv jiného. Můžete samozřejmě namítnout, že vzdělávání není soutěž, kde někdo vyhrává a jiný prohrává. Vzdělávání by mělo být spíše rozvojem inteligence a inteligentní člověk ví, kde má plno údajů a dat vyhledat a jak s nimi zacházet. Důležité je, že je třeba stanovit podmínky tak, aby každý mohl vyhrát. Je nutné stanovit přesně cíl a nevymlouvat se na cokoli či kohokoli jiného. Je nutné také pokárat a potrestat, aby si člověk nemyslel, že vše je v pořádku a že odvádí svou práci dobře, pokud to tak však není.


Pokud hovoříme o učiteli, takový člověk musí být kompetentní, musí vědět, co dělat, jinými slovy měl by být připraven, neměl by brát své problémy do lekcí a zároveň by měl umět stanovit zdravý výkonnostní standard. Důležité je, aby své studenty vedl k cílům, které jim vždy přednese i podá písemně, protože k nim se mohou vždy vracet a hodnotit či motivovat svou práci. A protože je člověk schopný soustředit se maximálně na 3 až 5 cílů, má výuka 3 cíle – pochopit, procvičit a používat.
Jak na angličtinu-pomalu ale jistě Obecně je známo, že 80% z výkonu studenta pochází z 20% aktivit vyučujícího, jinými slovy 20% aktivit přináší 80% výsledků. Proto je nezbytné, aby určení cíle bylo společnou činností. Je třeba stanovit cíle, které jsou přesné, jasné a definované, cíle, kterým rozumí jak učitel, tak i studenti.


Nedílnou součástí výuky je pochvala. Ta musí být také konkrétní, musí být řečena ve chvíli, kdy student dělá daný úkol správně. Musí povzbuzovat do další práce.
Naši učitelé jsou zvyklí sdílet své pocity se studenty. Jednou částí pochvaly od nich je fakt, že daný student dorazil na svou lekci a druhou částí je pochvala za výsledky. Mluvil jsem zde o vítězích, ale i vítězové mají svá slabá místa a chvíle, kdy potřebují pomoct, a proto je zde učitel. Není to člověk, který chce či usiluje o to, aby manipuloval se studenty. Nepřátelské prostředí budí totiž nechuť.


A víte, jaká je důležitá myšlenka kvalitní výuky a vzdělávání, které je opravdu přínosem? Nikdy netrestejte někoho, kdo se učí. Samozřejmě, pokud se pilně připravuje. Špatný trest může způsobit, snahu vyhýbat se tomu, kdo trestá, stáhnout se a nedělat nic a daný student také začíná přemýšlet o způsobu odvety. Toto je ale demoralizační proces, a vlastně konec všech snah o výuku daného jedince.


Student si musí také uvědomit, že nemůže vše umět hned a naprosto správně. Absolutně správně je totiž dlouhým procesem, který se skládá z malých správných krůčků.


Jak na angličtinu-pomalu ale jistě

Je nutné říci si, co dělat, ukázat, co dělat, svěřit daný úkol a sledovat, jak si s ním student bude počínat a přistihnout ho, když udělá chybu, i když udělá pokrok. Pokud nedělá pokrok, netrestat, ale ukázat a vysvětlit vše znovu. Hlavním předpokladem kvalitního vztahu učitel-žák je samozřejmě důvěra. Student musí věřit vyučujícímu, jeho znalostem a schopnostem a naopak vyučující musí věřit, že se student bude připravovat a poctivě pracovat. Společně musí stanovit cíl, a to cíl vždy vyšší, protože lehčí je povolit, než utahovat. Je nezbytné učit jasně a srozumitelně. Společně vytvářet prostředí, kde lidé cítí, že je o ně postaráno, že jsou v prostředí, ve kterém je o ně pečováno a je jim pomáháno naplnit společný cíl. I student se musí angažovat a spolupracovat.


Blíží se nový školní rok, a s ním se všichni budeme chtít opět naučit nějaký ten cizí jazyk, oprášit znalosti nebo složit nějakou zkoušku. Začne jakýsi hon na čarodějnice, kdy se všichni snažíme co nejrychleji naučit co nejvíce. Avšak v tom je právě chyba. I zde by mělo platit latinské festina lente, spěchejte pomalu. Není důležité množství látky v co nejkratším čase, ale efektivita znalostí, které se učíte.


Zkuste si denně vyhranit 10-15 minut na daný jazyk, naučit se jen jedno slovíčko včetně frází s ním.Přečíst si jednu kapitolu z knihy zjednodušené četby. Nebo si udělat pár vět ve cvičebnici. Po týdnu zjistíte, že si pamatujete většinu látky z těchto mini lekcí, zatímco dřív jste se v látce topili, nepamatovali si nic, stresovali se a začali cizí jazyk nenávidět a hledat milion důvodu, proč se jej zrovna dneska nemůžete učit.


A pokud se nemůžete nebo neumíte donutit, portál Studium ONLINE nabízí unikátní možnost denních SMS lekcí, kdy Vám každý pracovní den přijde takováto malá lekce do mobilu a její kopie do e-mailu. Učit se můžete kdykoliv a kdekoliv chcete. Důležitá je chuť, četnost a opakování. Pomalu ale jistě si pak cizí jazyk omotáte kolem prstu a získáte tím celou řadu výhod a možností.



Novinka:
OD ZÁŘÍ NOVÉ KURZY PRO VĚČNÉ ZAČÁTEČNÍKY - "365"

ENTER otevírá od tohoto podzimu unikátní kurzy s názvem 365. Jsou určeny pro všechny falešné začátečníky a mírně pokročilí studenty angličtiny, kteří chtějí umět mluvit anglicky pro život. Kurzy 365 Vás naučí konečně jazykem mluvit, umět se zeptat, reagovat, nebát se mluvit....

Neučíte se dle učebnice, nesedíte nudně v učebně, ale učíte se v životních situacích. Jde o jakousi výuku hrou. Při tématu Jídlo a V restauraci se učebna promění na kuchyň či restauraci. Jindy vyrazí kurz do kina či na výlet apod.

Během výuky si aktivně osvojíte základní slovní zásobu a fráze v běžných denních situacích a životě. Naučíte se anglicky zeptat na cestu, objednat v restauraci, nakoupit v obchodě, dojít k lékaři apod. Vše pro 365 dnů v roce.

Kurz je zakončen leteckým výletem do Londýna, při kterém si všichni vše vyzkouší a prokážou své zlepšení.

Zdroj: Studium ONLINE

Lucie Nosková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !