Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jedete-li na Slovensko, nezapomeňte na změnu měny!

6. 01. 2009 | Finance
Od 1.ledna 2009 Slovensko přestoupilo na jinou měnu. Rozšířila tak země v Evropské unii, které platí eurem. Proto lidé, kteří cestují na Slovensko, s touto změnou musí počítat a připravit se.

Prvních 16 dnů budou na Slovensku přijímat v obchodech ještě koruny, ale pouze drobné, velké bankovky už budou moci odmítnout. Vracet budou obchodníci v eurech. Proto se připravte i na to, že některé obchody, či benzínové pumpy budou zavřené, aby se tím veškerým problémům s výměnou vyhnuli.

Takže, kdo cestuje v prvních dvou týdnech v lednu, vybavte se trpělivostí a raději se pojistěte v nejnutnějších zásobách. Některé věci se mohou pro vás stát téměř nedostupné. Určitě mějte ve své peněžence pouze eura, koruny si v bance vyměňte.

Problémy můžete mít v koupi lístků na MHD na Slovensku, pokud máte ještě staré lístky, můžete je použít do konce ledna 2009.

platba v EuroZavřené mohou být novinové stánky, či malé obchůdky na sídlištích, či v obcích. Někteří obchodníci totiž odmítají být „směnárnou“ a kolikrát ani nesehnali eurobalíčky, aby mohli eura lidem vracet. Zavřené můžete najít i menší lékárny, bohužel i ve větších městech.

Také veškeré platby na poštách budou mít stejná pravidla jako ostatní. Pouze opět, má-li někdo ještě staré poštovní známky, ty budou platit do konce roku 2009.

Ale u starých kolků v korunách platnost vyprší 16.ledna 2009. Korespondenční lístky budou platit do konce roku 2009.


To možná platí také především pro lidi, které žijí v příhraniční oblasti se Slovenskem, aby se změnami počítali. Lidé, kteří pobírají u nás důchod v slovenských korunách si mohou zvolit měnu. Buď mohou přijímat na své konto eura, nebo české koruny. V každém případě, kdo má slovenské bankovky doma, měl by si je před návštěvou Slovenska vyměnit.

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !