8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co přinese nový zákon o platebním styku?

1. 11. 2009 | Finance

1. listopadu vstoupí v účinnost nový zákon o platebním styku, který vychází ze směrnic Evropské unie a nahradí tak stávající zákon z roku 2002. V České republice, stejně jako v dalších 27 zemích Evropy, tak nastanou změny týkající se bankovního sektoru. Jak to však pocítí čeští spotřebitelé?


Novinek je hned několik a dá se říci, že pro klienty bank celkem pozitivních. Předně se zrychlí bezhotovostní transakce mezi účty. Namísto dnešních tří dnů bude muset banka peníze převést do druhého dne. Lze se však s bankou dohodnout na lhůtě o den delší či kratší (patrně se tak bude dít prostřednictvím obchodních podmínek při podpisu smlouvy).

Další velmi podstatnou změnou je zákaz účtování poplatku při ztrátě a blokaci platební karty. Dodnes si většina bank účtuje částku v řádech stokorun. Proč ne? Starý zákon to nezakazoval. S příchodem toho nového však v souvislosti se ztrátou platební karty však přichází i další novinka.

Nový zákon výslovně stanovuje klientu povinnost informovat banku o ztrátě karty (banka je k tomu naopak povinna zajistit vhodné cesty). Pokud dojde ke zneužití ztracené platební karty neautorizovanou transakcí, pak bude klient na své ztrátě podílet jen do výše 150 EUR. Nebude tak docházet k finanční likvidaci klienta z důvodu krádeže a zneužití jeho platební karty. V případě, že ke zneužití platební karty dojde z důvodu, že banka kartu po ohlášení ztráty klientem nezablokovala, nese banka škodu celou. Naopak celou škodu klient ponese sám v případě, že ke ztrátě karty dojde podvodem či hrubou nedbalostí klienta (vyplývající z obchodních podmínek, pokud ztrátu neohlásí, bude mít zapsán PIN na kartě apod.).

Co se týče výpisů z účtu, žádné závratné změny patrně nenastanou. Nový zákon dává bankám povinnost informovat klienty o účtu maximálně každý měsíc. Výpis z účtu zdarma však zákon nezakotvuje a je tedy ne dohodě s klientem, jakou formou jej bude informovat kolik to bude klienta stát.

Další výraznou pozitivní změnu zákon přináší do situace, kdy klient svůj účet ruší. Do 31. října si za to většina bank účtovala nemalé poplatky. Od 1. listopadu bude muset banka zrušit účet zdarma (byl-li u ní veden alespoň 12 měsíců). Navíc délka výpovědní lhůty nesmí přesáhnout 1 měsíc. Až dosud banky účty rušily i po několika měsících. To se však stane minulostí.

Tyto změny nejsou zdaleka jediné, nový zákon zasáhne i do dalších oblastí platebního styku. Celkově se tak všichni spotřebitelé mohou těšit na poměrně pozitivní změny, které jistě velmi ocení. A to díky evropské legislativě, kterou do našich zákonů promítl Parlament ČR. Doufejme že takto nejen pro spotřebitele v zásadě příjemných zákonů ještě přibude.

 

Zdroj: SOS

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Kdyby tak zrušili všechny nesmyslné poplatky v bance tak by udělali lépe. Proč mám platit za vedení účtu, za každou položku co mi příjde atd.
Obrázek uživatelky
profil
KDYBY SE ŘEŠILO TŘEBA PLACENÍ ALIMENTŮ,NEBO NĚCO PRO SENIORY A INVALIDY...VLASTNĚ PRO INVALIDY TAKY VYŘEŠILI...ZKRACUJOU JIM DŮCHODY..ASI UŽ BUDE BRZY TEN ARMAGEDON A POTOM SLEPCI PROHLÉDNOU ,BEZNOZÍ VSTANOU Z VOZÍKŮ A ROZEBĚHNOU SE A NASTANE BOŽÍ KRÁLOVSTVÍ HALELUJA.....
TAK ZPĚT DO REALITY VŠEDNÍHO DNESmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mne se to také vůbec nedotkne
Obrázek uživatelky
profil
obycejne lidi nic
Obrázek uživatelky
profil
pro obyčejného smrtelníka to bude pořád stejné,vždyť když to spočítam za rok to si pak žijou z našich korúnSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles