8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jitka Zelenková: Já tě mám ráda – dvojalbum o lásce

1. 03. 2014 | Úspěšní lidé
Jitka Zelenková – zpěvačka s nezaměnitelným hlasem i projevem – přichází se zcela novým výběrem svých písní. Na svém kontě už nějaké ty kompilace má – tahle je ale výjimečná. Nejen tím, že obsahuje patnáct písniček, které doposud na CD nevyšly a také tři novinky, ale i svým zaměřením. Byť jde o téma, které Jitku Zelenkovou provází celou její kariérou. Asi je jasné, o jaké téma jde. Jak sama zpěvačka říká, album s názvem Já tě mám ráda je opravdu lásky plné...

Ve vašich písních prý posluchači nacházejí alespoň útržky odpovědí na věčné otázky života a lásky. Nacházíte v nich takové odpovědi i vy sama?

Takové odpovědi neexistují, alespoň ne úplné. Je ale pravda, že mými texty už od začátku mého zpívání se prolíná můj život. A tudíž samozřejmě i láska. A nejen ta partnerská; jde o lásku k muzice, ke zpívání, k životu. Láska je součástí života všech lidí. Je to nekonečné téma a v dnešní době poslední ostrůvek, který nás může udržet nad vodou. Ale dát jednoznačné odpovědi na otázky lásky a života není jednoduché. Moje písničky jsou o pocitech, o životních zkušenostech. Z těch pocitů a zkušeností vznikají kousíčky odpovědí. Ale opravdu jen kousíčky.

Jitka Zelenková: Já tě mám ráda – dvojalbum o lásceLví podíl na tom vždycky měli i vaši textaři.

Na textaře jsem měla štěstí. S Edou Pergnerem jsme spolupracovali od roku 1975 a musím říct, že jsme byli hodně propojeni. Vyprávěla jsem mu, co jsem prožila, a on o tom psal. Uměl věci přesně pojmenovat. Uměl popsat třeba i moje představy, obrazy, které jsem měla v hlavě. Podobné to bylo s Pavlem Vrbou a Edou Krečmarem. Byli to mí přátelé. Znali mě a věděli, co můžu zazpívat. Bohužel, Eda Pergner a Pavel Vrba už mezi námi nejsou.

Texty pro vás tedy byly vždycky hodně důležité!

První, co vám u nové písničky zavadí o smysly, je hudba. Ale hned ruku v ruce s ní jde text. Jeho role je opravdu obrovská. Stane se třeba, že hudebně je nějaká písnička na první poslech složitá, méně stravitelná; text ji ale dokáže zpřístupnit, vyzdvihnout její kvality. S textaři jsem vždy spolupracovala hodně úzce. A vždycky mě to bavilo.

Možná i proto, že v repertoáru máte převahu písní převzatých ze zahraničí…

To je pravda. Důvod je jednoduchý: takové písničky, které mě oslovují a chci je zpívat, mi většinou čeští autoři nenabízeli. A přitom cover verze jsou v zahraničí zcela běžným jevem. Na některé z nich si přitom myslím třeba i dvacet, třicet let. Chci je nazpívat po svém, dát jim svoji tvář. A k tomu potřebuji dobrý text.

Kolik textů jste si napsala sama?


Žádný. Samozřejmě jsem to zkusila, ale většinou zůstalo u pokusů. Jsem totiž hodně sebekritická a nechci opakovat už vyřčené. Proto písničky nepíšu, což se týká hudby i textů. Stávalo se třeba, že jsem začala psát text, ale ten se mi začal větvit, a pak ještě víc; tak jsem ho zničila. A začala znovu. Jenže se celý proces opakoval. Víte, já nad vším moc přemýšlím. A pak -  jsem především interpret. To není podle mne málo.

Písně na nové dvojalbum jste vybírala s Janem Adamem; jak jste si rozdělili práci?


S Honzou jsem spolupracovala už na dvou předchozích deskách. Má podobné muzikantské cítění jako já, a navíc si spoustu věcí pamatuje. Ví, kde co vyšlo a na koho se obrátit v případě získání zahraničních práv k vydání nahrávek. A známe se už dlouho – od dob, kdy studoval na právnické fakultě. Ví tak o značné části mojí tvorby. Řekl mi, že když celý život zpívám o lásce a o vztazích, měla bych sestavit kompilaci právě písní na téma LÁSKA. Každý jsme sestavili svůj výběr – a ty výběry se téměř shodovaly.

Spousta písní kompilace Já tě mám ráda doposud nikdy nevyšla na CD!

Takových tu je patnáct. Hodně z nich pochází z elpíček, které nikdy nebyly překlopeny na cédéčka. K mojí velké radosti jde často o písně českých autorů, Oty Petřiny, Jana Neckáře, Víti Hádla, Jiřího Zmožka. Taky tu jsou dva živě nahrané snímky. Jazzový standard Cole Portera Co znamená mít rád proslavila Marta Kubišová už v roce 1964 a když jsem v roce 1997 slavila 30 let svého působení na scéně naší populární hudby, zazpívaly jsme si tuto píseň v duetu.  Píseň příběh nekončí, což je melodický motiv z amerického filmu Love Story s českým textem Michaela Prostějovského, je live nahrávkou z televizního pořadu Jsou hvězdy, které nehasnou.

Ještě k Martě Kubišové - nikdy jste netajila, co pro vás a vaši kariéru znamenala!

Marta Kubišová byla mým vzorem v době mých začátků, stejně jako Eva Olmerová. Obě to jsou senzační zpěvačky, škoda, že Evina životní pouť už se uzavřela. Táhlo mě to k nim asi i pro jejich temnou barvu hlasu. Eva navíc zpívala jazz, který se mnou taky šel od prvních profesionálních krůčků. No a Marta, to je altistka s úžasným repertoárem! Se zmíněnou písní Co znamená mít rád jsem v roce 1967 vyhrála celostátní soutěž Talent ´67.

Zazpívala jste si někdy veřejně s Evou Olmerovou?

Ne. Ale zpívala jsem jí na její poslední cestě za doprovodu jazzového klavíristy Emila Viklického. Byly to písničky Čekej tiše a My Funny Valentine. To si přála její maminka. Od ní jsem se taky dozvěděla, že mě Eva Olmerová měla ráda.

Nová kompilace obsahuje i tři novinky, zcela nově natočené písničky…

Ale i o těch jsem přemýšlela dvacet let! Píseň StillGotThe Blues s českým textem Edy Krečmara Já v sobě dál mám blues napsal irský kytarista a zpěvák Gary Moore. Eda otextoval i píseň I Believe I CanFlyjako Najednou křídla mám. To je soulová záležitost, jejím autorem je černošský skladatel a zpěvák R. Kelly. Na desku se mnou písničku nazpíval soubor Gospel Limited. A třetí novinkou alba je slavná mexická píseň Bésame Mucho, kterou už v roce 1940 napsala ConsueloVelásquez. Rozhodla jsem se ji nazpívat ve  španělštině a dát jí dramaticko-šansonovou podobu.

Album bude pokřtěno na velkém valentinském koncertě v pražské Hybernii.


Připravila jsem koncert, kterému skutečně říkám valentinský. Valentin je sice americký svátek, ale je na každém z nás, kdy si uděláme náš svátek lásky. Všechno to proběhne 17.2. 2014. Zazní tu většina písniček z nové kompilace. A jako host se mnou vystoupí už zmíněný soubor Gospel Limited. Úžasné seskupení, co se gospelové muziky týče, podle mne nejlepší u nás. Třeba budeme v budoucnu spolupracovat častěji. Uvidíme!

Jitka Zelenková vydává dvojalbum Já tě mám ráda

Zdroj, foto: Supraphon

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles