Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Kdy se slaví Halloween v roce 2017?Kdy se slaví Halloween v roce 2017? Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 24.10. 2017
Dnes má svátek Nina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Kmín - přítel trávení

21. 06. 2015 | Péče o tělo
Kmín patří k nejstarším kořením, existují o něm důkazy už z doby kamenné. Dříve se věřilo, že tato voňavá bylinka dokáže zahánět duchy a démony. Dnes se používá na celém světě, velké obliby se těší zvláště ve střední Evropě. Kmín známe především jako tradiční koření, ale méně se ví o jeho léčivých účincích.

Pro zdraví

Botanicky patří kmín do stejné rodiny jako anýz, koriandr, kopr, fenykl a petržel. Tato skupina rostlin se pyšní některými ojedinělými fytolátkami, které vykazují ochranné účinky proti rakovině. Kmín obsahuje éterický olej, který mu dodává kořeněnou a palčivou chuť. Podněcuje činnost žaludku a střev, čímž uvolňuje zastavené trávení, když se člověk cítí jako „nafouklý“. Příznivý účinek na trávení se projevu také tím, že kmínová silice napomáhá vylučování trávicích šťáv, uvolňuje žaludeční křeče, působí proti průjmu, omezuje hnilobné a kvasné procesy v trávicím traktu. S oblibou se kmín používá všude tam, kde je nutné vylepšit horší stravitelnost jídla.

Kmín - přítel tráveníDále působí dezinfekčně, zmírňuje menstruační bolesti a pomáhá proti chudokrevnosti. Vyšší konzumace kmínu nebo šálek kmínového čaje denně je vynikající pro kojící matky, protože zvyšuje tvorbu a zlepšuje kvalitu mateřského mléka. Zároveň prospívá i děťátku, na které se přenáší jeho „větropudný“ účinek. Kmín zvyšuje citlivost na inzulín a je slibným prostředkem proti cukrovce. Žvýkání několika semínek odstraňuje zápach z úst.

Víte, proč se bez kmínu neobejdou jídla z brambor? Kmín přidáváme do vody, v níž se vaří brambory. Nejde jen o chuť, ale kmín dokáže neutralizovat škodlivý solanin obsažený hlavně v zelených a klíčících bramborách.

Super tip

Doporučuje se kupovat celá semínka, protože jsou aromatičtější a vydrží déle čerstvá než mletý nebo drcený kmín. Aby koření rozvinulo svoje aroma, měla by se semínka před použitím krátce podrtit v hmoždíři. Jeho chuť se zvýrazní, když ho lehce opražíme na pánvi nebo vaříme v jídle delší dobu. Kmín využíváme ke kořenění polévek, omáček, chleba, pečiva, různých druhů masa, hub, dušeného zelí a při konzervování potravin.


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Paní Mandžuková má dobré tipy i ve svých knížkách.
Obrázek uživatelky
profil
užitečný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Hromada zlaťáků