8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kreativita jako projev lidství

15. 08. 2011 | Zajímavosti
Pablo Picasso:
Všechno, co si dokážete představit, je skutečné.



Definice kreativity

Kreativita je proces. Proces, který se odehrává uvnitř nás na základě spolupráce vnějších a vnitřních podnětů. Někdy se také můžeme setkat s krátkou a výstižnou definicí: Tvořivost je produkce nových, neobvyklých, ale přijatelných řešení, myšlenek, postupů a výrobků.

Rozhovor s PhDr. Jitkou Douchovou na téma kreativita

Co pro vás jako psychologa znamená kreativita?
Pro mne je kreativní osobnost při vzájemné spolupráci vždy zajímavá výzva. Kreativní lidé jsou senzitivní, mají bohatou fantazii a dokáží přemýšlet nad svým životem prostřednictvím metafor. Bývají nonkonformní a originální, což jim ale může často velmi  komplikovat běžný život. Taková osobnost se dívá na svět neotřelýma očima. V tom pak vězí i svízel jejich každodenní fungování, kdy jsme svázáni mnoha očekáváními druhých. Tvořivý člověk má velkou šanci na úspěch pokud svou kreativitu využívá i ve své profesi.
 
Jednou větou - originalita, zajímavost, ale velká složitost a nepřehlednost.

kreativaPřišla věda s vysvětlením, proč jsou někteří z nás kreativnější než druzí?
Sigmund Freud spojoval kreativitu se narůstáním sexuální energie v podmínkách frustrované sexuality. V této souvislosti existují např. pokusy prokázat, že vrcholná období Goethovy a Beethovenovy tvorby spadají do období jejich erotických frustrací. My jsme dnes už dále. Nad podstatou kreativity se zamýšlelo mnoho psychologických výzkumníků i výzkumných týmů a tak nemáme k dispozici pouze Freudův výklad. Teorií je na světě hodně, do jaké míry jsou však praktické pro běžný život - to je jiná otázka. Např. italskoamerický psychiatr Silvano Arieti vnímá kreativitu jako funkci ega, která dává životu a práci smysl, je zdrojem hlubokého uspokojení, a tak je i zdrojem pozitivního sebehodnocení. Víme, že kreativita není v přímém propojení s inteligencí. Označujeme ji jako vlastnost osobnosti. Podstatou tvořivosti je schopnost flexibilní improvizace, intuitivnost a s ní propojená velká citlivost. Ale vždy si bere svou daň jinde. Kreativní jedinci postrádají např. smysl pro realitu, dochvilnost, schopnost nahlížet na některé záležitosti věcně. Většinou se projevuje i odporem vůči plnění norem.

Je kreativita důležitá pro zdravý rozvoj osobnosti člověka?
Ano, je. Jak bylo již řečeno, tvořivost velmi úzce rezonuje s vnímáním vlastního ega. Vlastně je tedy propojena i s nějakou mírou osobní ješitnosti. Čím větší míra tvořivosti, tím menší schopnost i ochota se přizpůsobovat druhým. S takovým člověkem je nesmírně inspirující diskutovat, ale těžké je s ním žít normální život. Ale žít s člověkem, který není tvořivostí vybaven vůbec, je na druhou stranu ploché, protože se na vše dívá pouze z hlediska funkčnosti. Může být precizní v mnoha pracovních ohledech, ale nemá nápad. Je naprogramován úkoly, které disciplinovaně zvládá na jedničku, ale je s ním strašná nuda.
 
Abych to zakončila, není nad to potkat se s člověkem, který je ideálně nakombinován jak tvořivostí, tak i realistickým pohledem na život a svět. Který umí distribuovat svou tvořivost do oblastí, kde je užitečná, ale umí ji i zatáhnout do ulity tam, kde je na obtíž.

Klid a pohoda při tvoření

Při kreativním myšlení nebo tvorbě je důležitá pohoda, klid a soustředění. Když se zaměříte jen na jednu věc a dáte do ní veškeré své soustředění, tak zvládnete více. Vaše práce bude poctivější, rychlejší a výsledek vám přinese větší radost.
 

Jak navodit pohodovou a soustředěnou atmosféru:

1. krok – Odpojte se od virtuálního světa
Začněte tím, že si vypnete mobilní telefon. A nebo alespoň ztište zvonění, jestliže je opravdu nutné, abyste byli na příjmu. Vypněte počítač. Ten se totiž stal v posledních letech největším žroutem času a příčinou rozptýlení. Pokud nemůžete vypnout počítač, tak si vypněte tzv. instant messaging (Skype, ICQ nebo Facebook).
 
kreativa2. krok – Odpojte se od reálného světa
Aneb – jděte stranou od lidí. Zavřete se do svého pokoje, sedněte si pod oblíbenou švestku. Zkrátka najděte si klidné místo, kde vás nebude nikdo rušit.
 
3. krok – Připravte si něco malého na zub
Může se jednat o malé kousky sušeného ovoce, oříšky, slunečnicová semínka. Na pití například kávu, která díky obsahu kofeinu bystří mysl. Nejlépe rychle, chutně a jednoduše udělanou.
 
4. krok – Pokud je vyrušení nevyhnutelné, poznamenejte si, kde jste právě skončili
Pokud nás něco vyruší, mozku trvá delší dobu, než se zpět naladí na to, co jsme dělali předtím. Pomozte svému mozku tím, že si uděláte krátkou poznámku toho, kde jste skončili a čím jste chtěli pokračovat.
 

Zlepšete své soustředění

Dejte si za cíl své soustředění zlepšit a zapište si to
Možná se nad tím někteří pousmějí, ale rozhodnout se s něčím začít, je téměř ten nejdůležitější krok.

Postupujte po malých krůčcích
Není potřeba okamžitě trhat rekordy. První týden si dejte za cíl soustředit se na jednu věc jen deset minut denně. Další týden patnáct atd. Uvidíte, že malé krůčky jsou efektivnější, než vyčerpávající velké skoky.

Úspěchy si pište
Nebojte se založit si blok, do kterého si zapíšete to, co se vám podařilo. Abyste dosáhli cíle a měli z dosažení radost, je důležité, aby cíl byl měřitelný a viditelný.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
sú to zasadné pravdy
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles