Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak jsem pěstovala bylinky

23. 04. 2012 | Vaše příběhy
Mám ráda přírodu a věřím v léčivou moc bylinek (a nemusí být zrovna natrhané někde v lese při úplňku). Tak jsem si zhruba před čtyřmi týdny řekla, že je zkusím pěstovat doma v květináči. Partner mi sice můj záměr rozmlouval: „Prosím tě, vždyť si ty kytky můžeš koupit už vypěstované.“

Já jsem se ale nenechala odradit a vydala jsem se do supermarketu – oddělení zahrady. Čekalo mě těžké dilema: Které bylinky si vybrat? Ve stojánku jich bylo opravdu hodně, krom „klasické“ bazalky jsem tam také objevila „trpasličí“ bazalku a tak podobně. U každého sáčku s bylinkami jsem si pečlivě přečetla návod k pěstování (pokud tam byl uveden) a nakonec jsem se rozhodla pro bazalku a pažitku.

Jak jsem pěstovala bylinkyKdyž jsem se vrátila ze supermarketu, poslala jsem partnera pro pytel s hlínou, který máme uskladněný ve sklepě. Hlína sice nevypadala nejlíp, ale ještě ten den jsem do ní semínka zasadila. Den co den jsem se pak na ně chodila dívat. Když jsem konečně uviděla první rostlinky, které se derou na svět, byla jsem nadšená. Pečlivě jsem rostlinky zalévala, dbala na to, aby měly dostatek světla apod.

A jak to dopadlo po čtyřech týdnech? V květináči sice mám několik rostlinek, ale že by se jim u nás doma dařilo, to se rozhodně říct nedá. Všechny mají sotva pět centimetrů a co se týče pažitky, to je úplná katastrofa. Sem tam z hlíny v květináčku vykukuje delší „tráva“ (tedy pažitka). Ach jo, s takovou si zdravý chleba s máslem a pažitkou dám až někdy v květnu u své mamky, která pažitku pěstuje na zahrádce. Tuším, že problém je v té hlíně (substrátu). Bohužel, teď už s tím asi nic nenadělám.

Své snažení ale nevzdávám a dál se o bylinky starám. Co se týče bazalky, tu miluji, a proto jsem se nakonec rozhodla pro „zoufalý“ čin. Opět jsem se vydala do supermarketu a domů jsem si odnesla jeden květináček s touto rostlinkou. Vím moc dobře, že mi do týdne zcela zvadne a uschne, ale dneska jsem si na ní moc pochutnala. Boloňské špagety s čerstvou bazalkou jsou prostě delikatesa, která má (aspoň u mě) prokazatelné léčebné účinky.

Oli R. - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
asi je to tou zemí ,já jsem sázela za oknem bazalku a petrželku a obě nádherné
Obrázek uživatelky
profil
na tom stejně,doma v květináči mi bylinky nejdou,ještě že mám zahrádku,tam to roste.Ze semínek v květináči to zkrátka neumím.
Obrázek uživatelky
profil
já jsem podobná pěstitelka....nevzdávej to....SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale nevzdávaj to po prvom neúspechu. Pažitku je síce lepšie kúpiť už v kvetináči, lebo tá zo semienok býva "tenká" a neduživá, ale bazalku si vypestuješ bez problémov. Držím palce a dúfam, že sa pochváliš, čo si vypestovala.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles