Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ludgeřovice leží na okraji Oderských vrchů

10. 05. 2010 | Česká republika

Slezská obec Ludgeřovice, ležící na východním okraji Oderských vrchů, je výhodně strategicky umístěná. Jednou svou stranou hraničí s Ostravou (s městskou částí Petřkovice, odkud pochází zpěvačka Hana Zagorová), druhou stranou s Hlučínem, příjemným městečkem s možnostmi kulturního i sportovního vyžití, s rozsáhlým obchodním centrem a s hlučínským jezerem k letnímu dovádění.

První písemná zmínka o obci Ludgeřovice je uvedena v zachovalé listině, sepsané latinsky dne 28.1. 1303 na hradě Landeku. Ludgeřovice  jsou asi nejproslulejší díky svému  75 m vysokému chrámu sv. Mikuláše, dominantě obce. Tento kostel byl postaven r. 1907 v německém novogotickém slohu (zvaném též slezská gotika) a je opravdu nádherný. Chrámové varhany nedávno prošly rekonstrukcí a letos 28. května na ně v rámci cyklu Janáčkův máj zahraje jeden z  nejúspěšnějších českých varhaníků Aleš Bárta. Bude to podruhé, vloni byly Ludgeřovice jako místo konání jednoho z koncertů Janáčkova máje poctěny pozorností veřejnosti poprvé.

Chrám je obklopen přilehlým komplexem farních budov, budovou Charitního domu sv. Mikuláše pro péči o seniory a hřbitovním areálem, vše ve sjednoceném, velmi působivém duchu slezské gotiky.

Zmínila jsem hrad Landek a Petřkovice, takže je potřeba uvést, že toto je nejbližší výletní místo pro obyvatele Ludgeřovic. V sousedních Petřkovicích, okrajové městské části Ostravy, se totiž nachází kopec Landek, historicky významné místo, proslulé nálezem landecké Venuše a osady pravěkých lidí. Zde také stával hrad Landek, dnes připomínaný již jen ojedinělými kamennými zídkami. Zejména však pod Landekem najdeme Hornické muzeum na místě bývalé šachty Anselm, v níž se těžilo černé uhlí. V muzeu se i dnešní generace mohou seznámit s tvrdou hornickou dřinou, návštěvníci dostanou nejen poučný výklad, ale mohou sfárat přímo do šachty, prohlédnout si stroje, těžký terén a zažít i nefalšovanou podzemní tmu. Součástí areálu muzea je také lanové centrum, dráha pro cyklokros, sportovní hala, tenisové kurty, výběh kamerunských koz (vybudovaný ve spolupráci s ostravskou ZOO), stylová hornická hospoda-harenda a množství dalších pěkných koutků k posezení.

Na druhou stranu se mohou obyvatelé Ludgeřovic vydat směrem na Darkovičky a zde se seznámit s vojenským opevněním, které bylo vybudováno před obsazováním oblasti německými vojsky na začátku 2. světové války, ale nakonec jej naši vojáci museli opustit bez boje. A dál za Darkovičkami se dostaneme do Šilheřovic, které zlákají zejména k procházce krásným zámeckým parkem se spoustou starých vzácných dřevin. Součástí parku je i golfové hřiště, hostící mnohé i významné světové turnaje. Ovšem dominanta parku, šilheřovický zámek, je v současné době dosti zanedbaný. Snad probíhající rekonstrukce zabrání úplnému zničení památky.

 Komu se ovšem z Ludgeřovic na výlety nechce, ten nezůstane o nic ochuzen. Obec je obklopena lesy, také rybníky, nechybí síť cyklostezek, v zimě je terén výhodný i pro běžkaře. K pěknému posezení lákají cukrárny a restaurace, sportovní zážitky zajistí fotbalové zápasy na zrekonstruovaném, velmi pěkném fotbalovém hřišti, děti a mládež mohou využívat opravená hřiště v areálu základní školy. Kulturních akcí zajišťovaných obecním úřadem či místními dobrovolnickými spolky také není málo: pálení čarodějnic, májové slavnosti, oslavy Dne dětí, podzimní krmáš (posvícení), v zimě množství plesů pro dospělé a maškarních bálů pro děti.

Obec má 4660 obyvatel – a věřím, že spokojených, protože v Ludgeřovicích se věru nežije špatně.

 

Saruse – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Ludgeřovice leží na okraji Oderských vrchů:

Ludgeřovice leží na okraji Oderských vrchů
Ludgeřovice leží na okraji Oderských vrchů
Ludgeřovice leží na okraji Oderských vrchů
Ludgeřovice leží na okraji Oderských vrchů
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jsem z Ostravy a Ludgeřovice znám jako své boty, má nejlepší kamarádka ze střední školy je od tama a tak se tam často střetáváme, chodím se stříhat k její mamce k rybníkům.

Hospůdky jsou v Ludgerách velmi příjemné, nejraději mám Slávii a "U žida" (oficiálně se hospůdka jmenuje U zlatého kříže, je kousek od jejich krásného kostela).

Jinak Landek a Šilheřovice jsou také pěkné a vřele doporučuji. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc a moc obsáhlé a velice informtivní článek!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles