Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Největší diamant světa

29. 01. 2010 | Trendy

Vánoce jsou za námi, ale za rok nás čekají další! Už jste přemýšleli, čím potěšíte svou drahou polovičku? Parfém? Zájezd? Nové Ferrari? A že je to pořád málo? My přece nejsme náročné. Ale znáte ženu, kterou by nepotěšil pravý diamant? Pánové, přece na nás nebudete šetřit, když už diamant, tak rovnou ten největší. Kolik si na něj přichystat v peněžence? Raději si udělejte jeden večer čas a jděte prozkoumat finanční situaci České národní banky…


Diamantová Afrika

Něco z historie – proč byla Afrika tak žádaným kontinentem již odpradávna? První zmínka o nálezech diamantů pochází z doby před 2300 lety. V té době náležely všechny diamanty pouze králi. Dnes už je tomu rozhodně jinak. Na světě neexistuje místo, které by Afriku v nálezech diamantů předčilo. Naleziště jsou zde doslova na každém kroku. Z 10 nejproduktivnějších nalezišť světa se sedm nachází právě v Africe. Na další pozici je Rusko s téměř 20% produktivitou (no jo, aby zase Rusové neměli všechno!). Při cestě do Kanady či Austrálie nějaký ten kámen můžete taky nalézt. Ale pravděpodobnost je skutečně velice malá… Ptát se na nejúspěšnějšího producenta diamantů je snad více než zbytečné. Ne nadarmo se používá spojení Diamantová Afrika.

Cullinan

krystalDosud největším nalezeným diamantem byl skvostný nález z roku 1905 – kde jinde, než v africkém diamantovém dole. V nezpracovaném stavu vážil téměř 3106 karátů a pro představu byl asi stejně velký jako grapefruit – jen si kousnout. Jméno dostal po vlastníkovi dolu. Ten jej později věnoval anglickému králi Eduardovi VII. Eduard VII. Nechal kámen rozdělit na dva menší a vybrousit. A zajímavost na konec – Cullinan je stále k vidění – stal se totiž součástí anglických korunovačních klenotů. Dostat se k nim nebude ale zřejmě ani trochu jednoduché.


Král diamantů

Dlouho se věřilo, že největší diamant světa byl dávno objeven a „neúspěšné“ objevy dalších diamantů Cullinan nepředčily. (Slovo neúspěšné můžeme definovat různě – najít diamant, za který bychom dostali cca 200 milionů korun, by nemuselo být až tak neúspěšné, ale existují mezi námi perfekcionisté, kteří pátrali po tom největším z největších – že by si tím něco kompenzovali?) V roce 2007 obletěla svět úžasná zpráva – byl nalezen nový obři diamant!!!

Schovával se v dolech Jihoafrické republiky a místní listy informovaly o celkové váze kamene – 7000 karátů, což představuje diamant vážící 1,4 kg!!! Touto hmotností překonal dosud největší nalezený diamant, který neměl ani poloviční hmotnost! Že je to nepředstavitelné? Věřím, že nálezci se splnil celoživotní sen a dostál svému cíli. Obří diamant je uložen v bankovním sejfu v Johanesburgu a nepřetržitě jej střeží ozbrojená ochranka (kdybyste mezi nimi měli známého, dejte vědět =)


Diamantová cena

A konečně jsme se dostali k samotným finančním prostředkům, které budete muset, pánové, vynaložit, jestli chcete udělat své partnerce opravdovou radost =) Podle posledních odhadů se cena diamantu pohybuje kolem 615 milionů Kč. Že Vám při pomyšlení na tuto částku vyschlo v krku? No pro nás obyčejné smrtelníky existuje lákavější představa – kolik bas piv by za tuhle částku bylo?

Lesk diamantů, jejich neposkvrněná čistota láká všechny - bez rozdílu věku, pohlaví nebo vyznání. Diamanty byly, jsou a budou symbolem dokonalosti a luxusu, který si nemůže dopřát každý.


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !