8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moderní metoda dialýzy může výrazně zvýšit šance pacientů se selháním ledvin

19. 03. 2010 | Nemoci
Nemoci ledvin se netýkají pouze omezeného množství lidí. Většina z nich, až 90 %, o své nemoci neví, dokud se neobjeví vážné problémy.

 

Určitá forma poškození ledvin se dle statistik České nefrologické společnosti vyskytuje u přibližně 10 % populace. Při zanedbání léčby postižení ledvin dochází k jejich postupnému selhávání, které může vést až k nezvratnému selhání ledvin. Pro takto postižené pacienty, kdy dojde k selhání ledvin a na úroveň 10 a méně procent jejich původní funkce, to znamená, že se stanou závislými na dialyzačním přístroji (umělé ledvině) nebo jim musí byt provedena transplantace ledvin. V České republice bylo ke konci roku 2008 evidováno celkem 5 633 dialyzovaných pacientů.

 

Ti mají na výběr ze dvou dialyzačních metod. Konzervativnější  hemodialýzy - tou je léčeno přibližně 92 % pacientů, a dosud méně časté peritoneální dialýzy, kterou využívá kolem 8 % dialyzovaných pacientů. Na rozdíl od jiných evropských zemí je metoda peritoneální dialýzy v České republice využívána stále výrazně minoritně. Nicméně právě peritoneální dialýza (neboli též domácí dialýza), přináší pacientovi i s tímto vážným onemocněním větší šanci na aktivní a plnohodnotný život. Na rozdíl od rozšířenější hemodialýzy, kdy pacient několikrát týdně dojíždí do dialyzačního centra na čistění krve, si může pacient sám nebo za pomoci svých blízkých provádět dialýzu doma, například v noci ve spánku. Pacienti s peritoneální dialýzou (PD) díky tomu mnohem častěji vykonávají zaměstnání, studují, aktivně tráví svůj volný čas.

 

Doc. MUDr. Sylvie Opatrná, Ph.D., docentka LF UK v Plzni a vedoucí lékařka odd. peritoneální dialýzy I. interní kliniky FN Plzeň říká: „Naši pacienti s peritoneální dialýzou si tuto metodu pochvalují zejména pro možnost plnohodnotnějšího života, co do možnosti jejich uplatnění. Mohou pracovat, studovat a věnovat se svým koníčkům. Nemálo důležitá je i možnost cestování na delší dobu, např. do zahraničí, které s hemodialýzou není úplně možné. Pacienti, kteří si zvolili peritoneální dialýzu, se profilují jako ti, kteří jsou aktivní, samostatní, kteří si nechtějí nechat narušit svůj životní styl ani takovýmto onemocněním.“ Pravdou je, že peritoneální dialýza není vhodná pro zcela všechny pacienty. Kontraindikace je nutné posuzovat individuálně. Není jich však tolik, jak je stále mylně v povědomí. Mezi ty, kdy by měla být zcela jistě preferována hemodialýza, patří pacienti se srůsty peritonea, akutními záněty či s morbidní obezitou. Pro většinu nemocných (70 %) je však vhodná jak hemodialýza, tak peritoneální dialýza – z medicínského pohledu mají tedy možnost volby.

 

Nepodceňujte důležitost prevence

Zákeřnost onemocnění ledvin spočívá v jeho pozdním odhalení. Ledviny totiž „nebolí“. Jak vysvětluje Prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc., z Kliniky nefrologie 1. LF UK a VFN, Praha: „Je velkým problémem, že lidé zanedbají prevenci a nechají nemoc dospět bez léčby do akutního stádia. Tím snižují šanci na efektivní léčbu, zužují si možnosti výběru léčby. V praxi se setkáváme s tím, že 33 % nemocných je nám dovezeno s akutním selháním tak říkajíc z ulice.“

 

Fakt, že je pacientovi diagnostikována špatná funkce ledvin ještě neznamená konec světa. I s dialýzou se dá normálně a aktivně žít. V realizovaném šetření bylo důležité sledovat důvody výběru té které metody samotnými respondenty. 44 % těch, co se léčí pomocí hemodialýzy uvádí důvod pro výběr této metody doporučení od ošetřujícího lékaře. 19 % to, že jim jiná metoda nebyla nabídnuta. Naopak 64 % těch, kteří využívají peritoneální dialýzu, nejčastěji uvádí jako důvod pro výběr této metody samostatnost a časovou úsporu při tomto typu léčby (36 %). Právě tyto dva aspekty jsou klíčové pro dobrý sociální život pacienta.


Zdroj: I. interní klinika FN Plzeň

Mirka Bali
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !