Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nenasycené mastné kyseliny ve výživě dětí

12. 09. 2009 | Péče o tělo
Řada odborníků i vědeckých studií upozorňuje v souvislosti se zdravou výživou na negativní působení nenasycených mastných kyselin tzv. transmastných kyselin. Je známo, že tato forma mastných kyselin v potravinách negativně ovlivňuje kardiovaskulární systém a způsobuje různé srdeční choroby.

Výživový odborník Petr Havlíček na své nedávné přednášce doporučil, abychom příjem nasycených mastných kyselin omezili alespoň na 10% energetického příjmu v potravě. „Transmastným kyselinám, především pak těm uměle vyrobeným, bychom se měli vyhýbat úplně,“ apeloval Petr Havlíček. 

„V přirozené formě se transmastné kyseliny vyskytují v hovězím a skopovém mase a v mléčných výrobcích. Uměle se transmastné kyseliny vytvářejí průmyslovým ztužováním, neboli hydrogenací nenasycených kyselin, které obsahují například margaríny, smažené potraviny, sladkosti, slané chipsy či některé druhy pečených potravin,“ říká Petr Havlíček, který zároveň upozorňuje na jejich škodlivost.

Odborníci varují před nenasycenými mastnými kyselinamiTato forma mastných kyselin má negativní vliv na kardiovaskulární systém a způsobuje různé srdeční choroby. Považuje se za vůbec nejškodlivější tuk. „Jeho nepřiměřený příjem zvyšuje hodnoty LDL ´škodlivého´ cholesterolu v krvi a naopak hladiny HDL ´zdravého´ cholesterolu snižuje. Dalším velice sledovaným vlivem těchto kyselin je zásah do metabolismu glukózy a ovlivnění funkce inzulínu, což může vést k výskytu cukrovky,“ vysvětluje Havlíček. Mezi další negativní vlivy, které jsou stále součástí mnoha výzkumů, patří např. špatný vliv na plod, nebo vývoj nádorových onemocnění tlustého střeva.

Nenasycené mastné kyseliny ve výživě dětí



Děti ke svému růstu a každodennímu nasazení potřebují dostatečný a kvalitní přísun energie. „U dětí by se příjem tuků měl držet v rozumných mezích a není dobré jej zásadně omezovat, je třeba udržovat jej na optimální úrovni. Doporučuji zaměřit se na potraviny, které pokrývají svačiny dětí a mlsání,“ radí Petr Havlíček. U těchto výrobků bychom měli sledovat obsah konzervantů a především transmastných kyselin. „Vhodnou svačinou společně s ovocem či mléčnými produkty může být cereální tyčinka.“ uvádí Havlíček tipy na zdravou a chutnou svačinu pro děti. Není dobré kupovat dětem sladkosti, které obsahují konzervanty či stabilizátory.

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
V potravě dětí by měly být nenasycené mastné kyseliny. Dříve stačilo jíst jakékoli normální jídlo, nyní jsou všude ztužené tuky, prý je v nich více zdravějších složek, ale já si myslím, že je máslo zdravější.
Obrázek uživatelky
profil
je to bohužel velmi smutný fakt co vše jedí naše děti!!!!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles