Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nový film Ocas ještěrky – osud není předurčený

6. 01. 2009 | Televizní tipy

Josefova cesta

Česká premiéra: 22. 1. 2009

 

Krátce o filmu Ocas ještěrky

Narození Josefa Bárty provází věštba – zemře ve věku 29 let. A je mu právě tolik, když ho opustí žena i se synem, a jeho svět se hroutí. Podivné přátelství s nespoutaným Gabrielem vnáší do Josefova bytí nový impuls, zároveň ho však přivádí do stále větších problémů. Zdá se, že nově poznaná láska je nalezením smyslu jeho života, ale dramatický sled událostí vystaví Josefa zkouškám, které mu pomohou změnit sebe i svůj osud.

Ocas ještěrkyPříběh Ocas ještěrky

Josef se vrací ze Španělska, kam před nedávnem nečekaně odešla jeho žena, aniž se mu podařilo vztah k Martině zrekonstruovat. Protože o několik dní překročil dovolenou, přišel i o svou práci. Na internetu začne tvrdohlavě shánět hudební CD, o které rozchodem přišel, a seznámí se tak s Gabrielem, který mu CD nejen sežene, ale který mu nenápadně vnutí svou přítomnost a iluzi přátelství.

Tento průvodce a "záchrance" ho ovšem přivádí i nepřímo do řady konfliktních situací, které předpokládají nejen rychlá a jednoznačná rozhodnutí, ale která mají, jak se skrytě ukazuje i zásadní a hluboká morální dilemata.

Josef vnímá Gabrielovu přítomnost jako tlak a pokusí se uprchnout z města na venkov k opuštěné matce, která díky dávnému krutě konkrétnímu snu, žije v neustálém osudovém strachu o jeho život. Na venkově Josef potkává Olivu, kamarádku z dětství. Ale i zde Josefa nachází Gabriel a ještě konfliktněji ho staví do situací, které jsou jeho životními zkouškami. Teprve teď se odkrývá klíč k matčině osudovému strachu o život svého syna, který jí předpověděl sen, a který je vlastně odkazem k všudypřítomnosti křehkosti života a našich šancí v něm.

Ocas ještěrkyZeptali jsme se…

Ivo Trajkov - režisér filmu Ocas ještěrky

Ivo Trajkov se narodil 27.6.1965 v makedonském Skopje. Žije v Praze. V letech 1986 - 1992 studoval na pražské FAMU. Zde také od roku 2004 působí jako pedagog a v roce 2005 byl jmenován vedoucím katedry střihové skladby. Jako producent a dramaturg se podílel na více než sto epizodách dokumentárních cyklů "Nevyjasněná úmrtí" a "Předčasná úmrtí" a na řadě dalších dokumentárních snímků.

Proč jste si jako základ svého nového filmu Ocas ještěrky zvolil příběh Anděl strážce Boženy Němcové?

Strukturálně je sice základem našeho filmu Anděl strážce, ale samozřejmě šlo jen o inspiraci. Východiskem byla jen struktura příběhu, v němž se cosi třikrát opakuje - natřikrát si musí hrdina projít podobnou situací. Jinak Anděl strážce je především pohádka a to náš film rozhodně není, význam je posunutý úplně jinam.

Jak jste hledal představitele hlavní role Josefa?

Hledání v zásadě nebylo složité. Protože jsem Davida potkal velmi záhy na castingu. Ihned se mi líbil a jediný problém představoval jeho věk, protože ve scénáři je hlavní hrdina trochu mladší. A jelikož scénář není můj, nemohl jsem do něj úplně volně zasahovat. Takže jediná prodleva, jediný moment váhání způsobil tenhle rozdíl, jinak jsem o něm byl hned od začátku vnitřně naprosto přesvědčený. Pak už byl David přítomen u castingů a zkoušek na všechny ostatní role, aby se mohl utvářet obrázek vztahů Josefa a dalších postav.

Ocas ješterkyDavid Švehlík – herec (Josef)

David Švehlík se narodil v roce 1972, jeho otec je uznávaný herec  Alois Švehlík. Po teologických studiích dokončil titulem bakalář obor filosofie na FFUK v Praze a poté vystudoval divadelní režii na DAMU. Je známý díky filmům "Pravidla lži", "Román pro ženy", "Anděl páně", "Bolero" a ze seriálů "Dobrá čtvrť", "Letiště" a "Kriminálka Anděl".

Kdo je Josef a jak moc je Ti ta role blízká?

Josef si žije svým životem, v určitou chvíli jsme se setkali a skutečně jsme si byli blízko. Snad konečně pochopil, že to trápení mělo smysl, že si může vzít tričko bez límečku, pořádně zařvat, když ho něco naštve a neskákat hned z mostu!

Jak jste na postavě Josefa pracovali s režisérem Trajkovem?

Tím nejlepším možným způsobem: nepracovali jsme na postavě Josefa, pracoval jsem sám na sobě.

Verica Nedeska – herečka (Oliva)

Herečka Verica Nedeska se narodila 8. 8. 1978 v makedonském Ohridu a v současné době žije a pracuje v Praze. I přes svůj odchod do České republiky před pěti lety, stále patří k nejvyhledávanějším a nejpopulárnějším herečkám nejen v Makedonii, ale i v širším kontextu balkánských zemí.

Ocas ještěrkyJak náročné pro Vás bylo hrát v češtině?

Hodně. Hned od začátku jsem si byla vědoma, že pokud tu roli dostanu, nebude čas přepisovat kvůli mně scénář. Věděla jsem, že v příběhu Oliva nebude mít cizí původ, jen bude díky mé vizáži působit trochu exoticky. Moje čeština ale měla přeci jen lehký akcent, a tak se dokonce chvíli uvažovalo o dabingu. Asi proto jsem vlastně během natáčení nebyla ve stresu, zda to zvládnu. A to mi pomohlo, mluvila jsem co nejpřirozeněji a ten akcent je tak minimální, že tam myslím vůbec nikoho neruší.

 Jaká je podle Vás Oliva?

 Já ji vidím ve velmi podobné situaci, v níž se nachází hlavní postava - tedy Josef. I ona v tom příběhu dostane lekci, zásadní zkušenost pro svůj budoucí život. Ona setkáním s Josefem pochopí, že není dobré utíkat od problémů. Naučí se, že je lepší se osudu postavit a problém vyřešit. A zjistí, že když to neudělá, ten problém jí bude pronásledovat.

 

Film Ocas ještěrky

Režie: Ivo Trajkov

Hrají: David Švehlík, Karel Zima, Marie Durnová, Verica Nedeska, Magdaléna Sidonová, Karel Dobrý, Václav Helšus, Stanislav Zindulka, David Novotný, Jitka Ježková, Kristýna Liška Boková

Délka: 90 min.

Zdroje: Falcon

Česká televize

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobrý namet
Obrázek uživatelky
profil
dobrý namet
Obrázek uživatelky
profil
dobrý namet
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles