Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oblečky pro psy nejsou jen věcí trendu a módy

11. 10. 2007 | Zvířátka
To, co bylo před několika lety přinejmenším zvláštní – oblečky pro psy, dnes již patří zvláště u některých plemen k běžnému standartu.

Je zde zřejmý vliv „humanizace“ mazlíčků, mnozí z nich s námi tráví celé dny i na pracovišti, jsou plnohodnotnými členy domácnosti a tak k nim i přistupujeme, jsou součástí našeho života a věnujeme jim větší péči než kdy dříve.

U mnohých plemen však oblečky pro psy nejsou jen věcí trendu a módy, je to spíše nutnost. V posledních letech za přispění mnoha veterinářů a jejich doporučení chovatelé začali oblékat plemena, u kterých je to více než vhodné. Teplotní šok, který zažije pražský krysařík chovaný v paneláku při venčení v lednu v mínus 8 °C, musí pro něj být velmi nepříjemným zážitkem.

Oblečky pro psy Prodejní statistiky ukazují, jak roste obliba malých plemen. Nejprodávanější jsou velikosti oblečení od 25 do 40cm, měřeno od kohoutku je kořeni ocásku. V domácnostech s nimi přibývá plemen jako jsou čivavy, yorkšírští teriéři, naháči a všechna krátkosrstá plemena, která obleček zaslouží, samozřejmě s ohledem na počasí. Každý chovatel by měl být soudný a měl by vědět, že přehřátí způsobené nevhodným příliš teplým oblečením v relativně teplém počasí, dokáže zvířeti také velmi uškodit.

Jaké modely oblečků pro psy se dnes prodávají?

Snaha je o širokou nabídku oblečků pro psy zahrnující jak „pracovní modely“ jako jsou prošívané vesty, sportovní overaly či reflexní vesty, tak i oblečení „pro volný čas“, vycházky ve městě apod.
Pro tento účel se nabízí např. svetry s výšivkou, pláštěnky s kapucou nebo jeans overaly.

Jaké se u oblečků pro psy používají materiály?

Oblečky pro psy Především materiály, které zvíře nedráždí, umožňují mu pohodlné nošení a na druhou stranu se dobře udržují. Proto se zásadně nepoužívá šusťák, který svým zvukem zvíře znervozňuje a psi ho neradi nosí, k výrobě se používá např. příjemný fleece, imitace kůže, jeansová látka v kombinaci s umělou kožešinou na límce, manžestr apod. Nezapomíná se ani na zdravotní hledisko a to, že oblečení musí tzv. „dýchat“. K tomu se nejvíce osvědčilo duté vlákno, které se používá jako náplň do vest. Vesty jsou velmi oblíbené i pro tyto vlastnosti – duté vlákno velmi dobře tepelně izoluje, přesto odpuzuje vlhkost, která se tak nedrží mezi vestou a pokožkou, navíc duté vlákno na rozdíl od jiných materiálů nevytváří elektrostatické výboje nepříjemné jak lidem, tak zvířatům. Duté vlákno se natolik osvědčilo, že se jako výplň uplatňuje i při výrobě zdravotních podušek.

Mají stejně jako u módy pro lidi vliv trendy na modely oblečků pro psy?

Samozřejmě, jen jim chovatelé méně podléhají a neobnovují psí šatník tak často a dle poslední módy. Je to právě proto, že většina prodávaných modelů musí být z pohledu chovatele především funkční a řešit důvod, proč se rozhodl psa obléci, např. zdravotní problém s klouby, páteří či ledvinami. Teprve na druhém místě je otázka, nakolik je mazlík oblečen „dle poslední módy“. Pokud je model funkční, ve většině případů poslouží i několik let. Jsou ale samozřejmě i chovatelé, které chtějí, aby byl jejich pejsek „chic“ a ti se zajímají o poslední kolekce novinek.
Oblečky pro psy A pro ty se připravuje na každou sezónu něco nového a atraktivního. V době uvedení do kin velkofirmu Aviator to byl model stejnojemnný model overalu ve stylu letecké bundy s mohutným límcem, velmi slušivý zvláště malým plemenům, když měl výročí Elis Pressley, byl v prodeji jeans model Elvis, který se stal jedním z nejžádanějších z nabídky. Vliv módních, především barevných trendů najdete nejvíce v doplňcích pro zvířecí miláčky, jako jsou přepravky, pelíšky, podušky, boudičky apod. Z výsledků prodeje přepravek bylo zjištěno, že módní „orange“ barva vede před univerzální stříbrnou. Naopak jsou modely, jejichž design je nadčasový.

A jaký je trend letošní zimy?

V barvách tyrkys, stále ještě růžová a oblíbená je hnědá. Ve vzorech se prosazují proužky, kostky a květinové vzory. V nabídce některých firem lze najít i velmi odvážné modely, ale je na posouzení každého chovatele, zda chce mít svého miláčka oblečeného ve volánech a mašličkách. Fantazii se meze nekladou.

Autor: Tomáš Karafiát




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
máme již 13 let fenečku maltézkého pinče,(v březnu)a máme jen upletený svetr pro naší čubajznu,která je malá a má jen 3,40kg.Mohu jen potvrdit,že ten svetr je fajn,když mrholí nebo sněží.
Obrázek uživatelky
profil
Většinou mi to připomíná týrání zvířat vůbec s tím nesouhlasím
Obrázek uživatelky
profil
účelné a hezké bohužel ne pro mého psa,po kastraci se natolik obalil,že se na něj nic nesežene venku se pomalu pohybuje,což mám obavy zase ze zimy,nyní se snažím jeho psí oči ignorovat a snižovat příjem granulí
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles