Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Okurkové osvěžení pro tělo, pleť i vlasy

24. 07. 2012 | Péče o tělo
Osvěžující, chutná, vhodná při dietách všeho druhu, o krásu pečující a navíc cenově dostupná – to je okurka „salátovka“. Okurku na našich jídelních stolech vídáme po celý rok. Asi nejvíce nám okurka přijde k chuti v létě, třeba jen dobře vychlazená, nakrájená na větší kousky a mírně osolená nebo v podobě různě ochucených okurkových či míchaných zeleninových salátů.

Nesmíme zapomenout ani na okurky „nakládačky“, které také k  létu neodmyslitelně patří. Není snad hospodyňky, která by doma neměla rodinný recept na jejich zavařování. Však také nakládání okurek patří mezi české národní dědictví už po staletí.

Odkud okurky pocházejí?

Okurky patří do jídelníčku už 3 tisíce let. Salátové okurky pocházejí z Indie, okurky na zavařování mají svůj původ ve Střední a Malé Asii. Z těchto oblastí se okurky dostaly do Číny a poté i do Řecka a Říma. Římané je dále rozšířili po celé Evropě. První písemně potvrzené pěstování okurek na našem území pochází až z konce 16. století. Římané připravovali okurky na mnoho způsobů, pekli je, dusili i nakládali. Byli to právě oni, kteří jako první začali pěstovat okurky ve skleníku, přesněji pod slídou. U nás se okurky v 16. století jedly především syrové, někdy se nakládaly do slané vody, případně dusily. Od té doby se mnohé změnilo a okurky se v našich kuchyních připravují na mnoho rozličných způsobů.

Okurkové osvěžení pro tělo, pleť i vlasy

Okurka je vhodná pro každého

Okurka obsahuje více než 95 procent vody. Není příliš bohatá na vitamíny, ale díky své nízké energetické hodnotě, obsahu minerálních látek (především draslíku, sodíku, vápníku a fosforu), bílkovin a mírně projímavým účinkům je velmi vhodnou zeleninou při redukčních dietách. Je také vhodná pro diabetiky. Okurkami se dá skvěle zasytit, dodat tělu vitamíny, minerály a stopové prvky a přitom přijmout minimální množství kalorií. Salátové okurky také ulevují při únavě a stresu, při pálení žáhy, odstraňují zácpu, působí blahodárně na ledviny a močový měchýř, zlepšují imunitní systém a posilují sliznici střev. Okurky jsou přírodním diuretikem, jelikož podporují vylučování moče. Mají také příznivý vliv na pleť, na růst vlasů a nehtů, na onemocnění dásní, pomáhají při zánětech a při redukci krevního tlaku.

 

Okurka pro krásu

Mnohé v domácnosti zcela běžné suroviny se mohou proměnit ve velmi účinné přírodní krášlící a pěstící prostředky. Pomohou čistit, hydratovat a vyživovat vaši pleť i vlasy. Patří mezi ně i okurka, která v kosmetice dosáhla všeobecné obliby. Stejně blahodárně jako při vnitřním užívání se projevují její účinky i při zevní aplikaci. Látky v okurce obsažené mají očistnou funkci a působí na pokožku hojivě. Šťáva z okurek posiluje pružnost vazivových tkání, uvolňuje kůži, posiluje pružnost vlasů, vyhlazuje a pročišťuje pleť, zklidňuje záněty, popř. otoky očí a dodává pleti svěží a přitažlivý vzhled.

Okurka má na pleť kromě čistícího také vyhlazující a mírně stahující účinek. Nastrouhaná okurka s trochou mléka nanesená na obličej poskytne pleti osvěžující a tonizující efekt. Čištění pleti plátky okurky má pozitivní vliv především na pleť mastnou. Po horkém dni stráveném na slunci je ošetření okurkou vhodné a velmi zklidňující pro všechny typy pleti. Jednoduše pokrájená okurka na tenké plátky nebo jen její slupka působí skvěle jako hydratační pleťová maska. Výtažek z okurky totiž zabraňuje dehydrataci pleti a současně regeneruje její přirozenou obranyschopnost. Mějte však na paměti, že krásná a svěže vypadající pleť je výsledkem pravidelné péče a trpělivosti.


Autor: Evabel
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Okurky mám moc ráda masku jsem si už dělalaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Okurky jsou moc dobré..ráda je jím..
asi vyzkouším tu maskuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za milé komentářeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
díky za pěkný a poučný článek
Obrázek uživatelky
profil
i když mi moc nechutnají hadovky, ale ty polní. Salát z okurek nebo okurka do salátu s další zeleninou nemá chybu Smajlík A v létě jsou ideální jako jednohubky s lehkou pomazánkou
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles