Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Onemocněním artrózou trpí více ženy. Ptáte se proč?

23. 08. 2015 | Nemoci
S termínem artróza se jistě setkala většina z nás, ovšem málokdo už ví, že toto nejčastější kloubní onemocnění postihuje více ženy. Artróza je bolestivé onemocnění, které pozvolným rozvlákněním kloubní chrupavky narušuje a deformuje strukturu kloubů. Tato deformace nadále omezuje a snižuje kloubní hybnost. Onemocnění se vyskytuje celosvětově a postihuje obě pohlaví, ovšem výzkumy upozorňují, že ženy k tomuto onemocnění mají větší náchylnost. Čím je to vysvětleno?

Mohou za to hormony?

Odborníci se řadu let domnívali, že je artróza převážně pasivním doprovodným jevem stárnutí, kdy dochází k postupnému opotřebení kloubní chrupavky. Novodobé výzkumy ukazují, že onemocnění má mimo jiné i povahu aktivní, související s životním stylem moderního člověka. Mezi ovlivnitelné příčiny vzniku těchto chorob patří především nezdravé stravovací návyky a způsob života. Často vysvětlovaným odůvodněním větší náchylnosti u žen se uvádí vyšší věk a tedy delší přežívání žen oproti mužům.

MUDr. Pavel Drbal, specialista na rehabilitační a fyzikální medicínu, dále upozorňuje na hormonální změny v menopauze. Po menopauze dochází ke zhoršení funkce vaječníků a tím také k menší produkci ženských pohlavních hormonů – estrogenů. Díky úbytku těchto hormonů se tělo ženy stává více náchylné na rozvoj postmenopauzální osteoporózy.

Onemocněním artrózou trpí více ženy. Ptáte se proč?Jemná práce = zvýšené riziko

Artrózou dále bývají nejčastěji postiženy nosné klouby (kolena, kyčle), které jsou ze zřejmých důvodů nejvíce namáhanými klouby. Artrózu drobných kloubů ruky u žen lze zdůvodnit  tím, že se ženy více než muži věnují jemné práci. To dokládá například větší výskyt artrózy kořenového kloubu palce u švadlen. Náchylné k rozvoji onemocnění je zmiňována i práce u PC či jiná sedavá zaměstnání, která mohou být spojována se stresem a tedy i vyšším svalovým napětím. Tyto vnitřní síly a svalové nerovnováhy, které si zpravidla člověk neuvědomuje, zhoršují funkci především v oblasti páteře a horních končetin. Doktor Drbal varuje, že jednostranné statické zatížení spojené s vnitřní tenzí nejprve vede k rozvoji nepříznivých funkčních a za nějakou dobu i strukturálních změn kloubů.

Doplňujte kolagen!

I když významnou roli hraje genetická predispozice, je důležité onemocněním kloubů předcházet. Ochrana kolagenu je obzvlášť důležitá, neboť tvoří až 70 % sušiny kloubních chrupavek a je základní stavební bílkovinou, která tvoří pojivové tkáně našeho pohybového aparátu. Prevenci proti onemocnění můžete začít třeba změnou životosprávy. Udržujte si ideální váhu a dobrou fyzickou kondici. Důležitá je také zdravá a pravidelná strava bohatá na dostatek vitamínů a minerálů. Podle moderních poznatků hraje v procesu obnovy kosti zásadní roli kolagen, a proto řešením může být i užívání doplňků stravy s kolagenem.

Zdroj, foto: Geladrink


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Uzivam nyní Priessnitz péče o klouby na doporučení ortopeda. Mám problémy s koleny a už jsem si nevěděla rady. Priessnitz mě zase postavil na nohy, i když ho beru krátce.
Obrázek uživatelky
profil
Priessnitz kloubní jsem užívala nedávno pravidelně a jsem spokojená. Doporučili mi ho v lázních. Obsahuje glukosamin, který mi pomáhá při mých problémech s artrózou. Určitě koupím znovu.
Obrázek uživatelky
profil
Já mám genetickou dispozici k artróze. Rozhodla jsem se proto užívat doplněk stravy. V lékárně mi doporučili Priessnitz kloubní, protože obsahuje velké množství kolagenu. Snažím se problémům s artrózou předcházet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Bolestive, neprijemne
Obrázek uživatelky
profil
artrózu mám a při změně počasí,no prostě hrůzaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles