Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 09.05. 2024
Dnes má svátek Ctibor
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ovoce jako lék - Černý rybíz

21. 07. 2010 | Nemoci

Keře černého rybízu najdeme snad na každé venkovské zahradě. Přestože jeho výrazné aroma se mnoha lidem nezamlouvá, jde o mimořádně zdravé ovoce. Léčivé účinky má celá rostlina.

Listy černého rybízu obsahují řadu tříslovin, silic a vitamínů a působí jako velmi účinné antirevmatikum (dobré je odvar z listů kombinovat s dalšími bylinkami jako například s natí macešky rolní, listy jasanu nebo kopřivy, květem tužebníku anebo vrbovou kůrou).
Léčivý je i odvar z kořene, ačkoliv vzhledem k nutnosti likvidace celého keře se neužívá nijak často; výrazně pomáhá při zánětech jater. cerny-rybizPlody černého rybízu jsou vitamínovou bombou: kromě velkého obsahu vitamínu C a celého spektra vitamínů skupiny B obsahují i nezanedbatelné množství vitamínu A a navíc i řadu cenných minerálů a dalších biologicky aktivních látek.
Čerstvý rybíz nebo rybízová šťáva jsou skvělým lékem při horečkách a kašli (i velmi dávivém). Díky obsahu rutinu zvyšuje černý rybíz pružnost cév. Pomáhá i při zvládání nadměrné psychické a fyzické zátěže a stresu, účinný je i při rekonvalescenci po těžkých nemocech a operacích. Samotný nebo v kombinaci s borůvkou pomáhá zastavovat průjem. Pozitivní zdravotní účinky mají samozřejmě i produkty z černého bezu: šťávy, džemy a rosoly nebo likéry, jako je francouzský cassis.
Na černý rybíz by si však měli dát pozor lidé, kteří trpí nadměrným překyselením žaludku nebo pálením žáhy.


VYZKOUŠEJTE:
Zejména v období rekonvalescence a pro starší lidi je vhodný mimořádně posilující nápoj přezdívaný „bylinná krev“.
Získáte ho snadno smícháním stejného objemu šťávy z černého rybízu, červené řepy a černého bezu. Pije se čtvrt až půl litru denně.

 

Zdroj:  DTEST

Hanka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
milují černý rybíz a také i marmeláduSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ano je to velice účnný lék!!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
MILUJU ČERNÝ RYBÍZSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles