8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pesticidy zvyšují riziko Parkinsonovy choroby

14. 08. 2009 | Nemoci
Lidé, kteří mají v krvi zvýšené množství určitých pesticidů mohou mít zvýšené riziko Parkinsonovy nemoci. Vyplývá to z výzkumu, zveřejněného v červnu ve vědeckém časopise Archives of Neurology.  

Výsledky výzkumu jsou zatím nejsilnějším důkazem o spojitosti mezi Parkinsonovou nemocí a vystavení se vlivům pesticidů. Vědci věří, že výsledky mohou vést k vývoji krevních testů, které by mohly odhalit potenciálně náchylné jedince. Lidé se zvýšeným rizikem by pak dostávali ochrannou léčbu včetně monitoringu.

Vědci sledovali 113 lidí ve věku od 50 do 89 let. Padesát jich trpělo Parkinsonovou nemocí, 43 bylo zdravých a 20 mělo Alzheimerovu nemoc. Krevní testy zkoumaly přítomnost zbytky 15 organochlorových pesticidů. Jedna chemická látka, beta-HCH (hexachlorocyclohexane), se výrazně častěji nacházela v krvi lidí, trpících Parkinsonovou nemocí.

Pesticidy zvyšují riziko Parkinsonovy chorobuVedoucí studie, profesor Dwight German z University of Texas Southwestern Medical Center v Dallas, USA, řekl: „Spojitost mezi pesticidy a Parkinsonovou nemocí je známá dlouhou dobu, nikdy jsme ale neznali konkrétní pesticid. Výsledky tohoto výzkumu jsou obzvláště důležité, jelikož nemoc je diagnostikována až poté, co dojde ke značnému poškození nervů“.

Předešlé studie našly zvýšené hladiny organochlorových pesticidů, jako například DDT, v tělech pacientů s Parkinsonem. Poslední výzkum ale poprvé identifikoval konkrétní chemickou látku.

Beta-HCH byla nalezena v 76 % vzorcích krve pacientů, trpících Parkinsonovou nemocí, ve srovnání s 40 % u zdravých dobrovolníků a 30 % u lidí trpících Alzheimerovou nemocí.

Organochlorové pesticidy se běžně používaly až do 80tých let minulého století. DDT se biologicky rozkládá velice pomalu, dostává se potravními řetězci do těl mnoha živočichů a usazuje se v těle všech organismů na celé planetě. Přítomnost DDT byla zjištěna i u mořských ptáků v Antarktidě a u ryb žijících v hloubce 3000 m.

V ekologickém zemědělství je používání chemických pesticidů zakázáno.

Zdroj: Bio-info.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Paní Weendy má pravdu, že se dříve používaly pesticidy na mandelinku bramborovou, takže byly i v bramborách. A ty jsme jedli všichni.
Obrázek uživatelky
profil
generace jedla pesticidy pravidelně, americký brouk (mandelinka bramborová) byl všudypřítomný. A bez brambor bychom asi nevyrostli.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles