8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pneumonií onemocní ročně až 100 000 Čechů

15. 12. 2009 | Nemoci

Podle odhadu odborníků každoročně onemocní zápalem plic každý stý Čech. Toto závažné onemocnění nejčastěji postihuje seniory a malé děti. V kategorii do 5 let věku jich onemocní kolem 30 tisíc, z nichž až 3 tisíce končí s těžkými pneumoniemi v nemocnicích.


Podobně jsou na tom v ostatních zemích Evropy, v rozvojovém světě jsou statistiky ještě vyšší. Tam patří zápaly plic k hlavním důvodům úmrtnosti novorozenců a dětí do 5 let. Zápal plic je zánětlivé onemocnění průdušinek, plicních sklípků nebo plicní tkáně, které může mít buď lehčí, nebo těžší průběh. V některých případech může zanechat i celoživotní následky.

nemocne-diteDo Motola se dostane ročně přes 100 dětí se závažnými pneumoniemi, jejichž nejčastějším vyvolavatelem je pneumokok. Není výjimkou, že onemocní naprosto zdravé děti, kterým se někdy doslova rozpadnou plíce,“ upozorňuje lékařka z dětské kliniky Zuzana Vančíková .Diagnózu onemocnění u dětí mohou ztěžovat příznaky, které zpočátku vypadají jako zánět ledvin, zánět slepého střeva nebo infekční průjem.

Světové statistiky WHO uvádějí ročně výskyt 155 milionů případů pneumonií u dětí do 5 let, z toho nad 95 % jich onemocní v rozvojových zemích. U 11 až 20 milionů dětí se objeví těžká forma zápalu plic, na niž zemřou více než 2 miliony dětí do 5 let. V Evropě se odhaduje, že v této věkové kategorii ročně onemocní zápalem plic přibližně 3 miliony dětí a podlehne mu asi 50 tisíc dětí, z toho 19 tisíc novorozenců.


 „Pneumonii není dobré podceňovat. Stále zabíjí více dětí než AIDS, spalničky a malárie dohromady. Úmrtnost na ni je vysoká, ačkoliv od poloviny minulého století máme k dispozici antibiotika a později také očkování. Ty se však ne vždy a včas dostanou všem potřebným,“ uvádí MUDr. Pavla Křížová, členka PACE pro Českou republiku.

nemocna-holcickaOdborníci varují, že riziko onemocnění zápalem plic vzrůstá především v období chřipkových epidemií. Virus chřipky oslabí organismus, který je pak náchylnější k bakteriální infekci – zejména pneumonii, způsobené nejčastěji bakterií Streptococcus pneumoniae. Zkušenosti z chřipkových pandemií 20. století ukazují, že za většinou úmrtí stály právě tyto bakteriální infekce.

Také nejnovější údaje z amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC) ukazují, že pneumokok je nejčastější příčinou úmrtí při následných infekcích po prasečí chřipce. I proto odborníci doporučují využít v boji proti chřipkové pandemii vedle očkování proti chřipce také účinnou vakcinaci proti pneumokokům.


Zdroj: sem-cls.cz


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moji synové měli tkaé zápal plic, naštěstí přežili. Horší je to opravdu, když jsou napadeny bakterií Streptococcus pneuniae, proti které se tělo hůře brání.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles