8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Počítačové hry a děti

15. 04. 2010 | Výchova

Většina dětí a dospívajících sedí 60% odpoledne u počítačů nebo notebooků. Rodiče i učitelé na ně apelují, aby toho využívali jen k přípravě do školy nebo vyhledání informací na internetu. Obvykle to vede k tomu, že daný člověk hraje hry nebo jen tak bloumá po různých internetových stránkách. Ale co je tedy správně? Zakazovat nebo povolit vše? Existuje vůbec nějaký kompromis a řešení?

Já osobně jsem v dětství svůj počítač neměla a ani ty hry na něm mě moc nebavily. Měli jsme počítač v obýváku, a proto jsem na něj moc nechodila. Je to ale správně? Každému vadí, když nemá soukromí. Proto bych řekla, že dospívající osůbka by už měla mít svůj vlastní počítač ve vlastním pokoji nebo v nějakém koutku, který patří jemu. Mnozí rodiče by teď řekli: ,, Výborně, tak mu dáme počítač, on se tam zavře a budeme mít problém vyřešený." Ale není to tak. Najednou zjistí, že nemají kontrolu nad tím, co na tom počítači vlastně dělá. Začnou na něj ,, tlačit" a o konflikt je postaráno.  Jak ale tedy zabránit tomu, aby se dítě nezaobíralo jen počítačovými hrami?

Spousta rodičů se v dnešní době o své dítě nezajímá. Každý člověk potřebuje nějak zabavit, proto se mu musíte věnovat. Nechte jej, ať si najde nějaké kroužky, kterými vyplní čas. Nejlepší je nějaký sport. Nemusí toho mít moc, ale musí to hlavně bavit. Ne, že mu všechno vyberete sami! To by se jen zhoršilo. Dítě musí pocítit volnost se rozhodnout. Pokud docílíte toho, že ta Vaše Anička začala milovat tanec a ráda kreslí nebo že Tomášek obdivuje fotbalisty a chce se stát jedním z nich, máte napůl vyhráno.

Přestože ještě i tak dítě rádo usedne k počítači, nestráví tam už tolik času. Zkuste tedy alespoň hry nepodporovat a nekupovat mu každou, co se mu zlíbí. Nemůžete mu samozřejmě diktovat, jaké hry bude a nebude hrát, ale když už musí, tak ať hraje hry strategické a logické. Žádné střílečky beze smyslu. Na to zkuste rozumně dohlédnout. Uvidíte, jestli se to spraví nebo ne. Hlavně musíte věřit, že z toho vyrostou.

       

Angee - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pokrok zastavit nelze, počítač je užitečná věc, ale je třeba dbát, aby se děti nestaly otroky PC a televize, či mobilů.
Obrázek uživatelky
profil
bych řekla, že vyhýbat, alespon částečně, bychom se měli jak počítači, tak televizi. I my dospelí, natož děti. Co se týče televize, myslím, že pak opravdu dítě neví jak se samo zabavit a co se týče počítače, krom možných nebezpečí v podobě pedofilů atp. si myslím, že ne úplně bezpečné jsou i ty hry. A střílečky vůbec. Vidím to na nevlastním synkovi, kterému je 15, že to dítě potom ztrácí pojem o tom, co je realita a co hra. Připaád mu hrozně vtipné, že přejíždí autem lidi a na ulici se pak chová podle toho - "navádí" tátu aby tamhletoho či onoho srazil, když mu překáží. Jistě to nemyslí doslova, ale prostě si myslím, že to byt sebemín ten mozeček poznamená. Jednou zahrát a dost. A to nedovede žádné dítě. Ale je to asi rodič od rodiče, když tomu sám holduju, tak to sotva můžu dítěti zakázat. Já osobně u hry v PC vydržím max. hodinu a už jse otrávená. Tak si občas hodím sudoku a je to Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
No tak já bych navrhovala spíše nepodporovat televizi, když už máme jako rodiče rozhodovat o tom, co má naše dítě bavit. Samozřejmě souhlasím, že je třeba s našimi dětmi trávit čas. A já upřímě raděj pustím dítě ke střílečce - nepovažuji totiž ani takovou hru za "beze smyslu". Na takové hře si dítě cvičí alespoň reflexy. Co si cvičí na seriálu, který dávají v TV v pravé poledne a kde je málem víc mrtvol než živých opravdu nevím. Neřeknu vám, jak se seriál jmenuje, protože sama odmítám doma TV pouštět a ty hromady mrtvol (plavající v řece, rozcákané po podlaze apod.) vídávám u tchýně, když jsem u ní přes poledne na návštěvě ... Samozřejmě, jsou střílečky a střílečky a je třeba vybrat takovou, kde to nevypadá jako ve zmiňovaném seriálu ...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles