8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poznáte nebezpečnou hračku?

22. 10. 2009 | Výchova

Každý rodič nebo prarodič chce pro svého potomka jen to nejlepší, to je samozřejmé. A to platí i v případě hraček. Bohužel na našem trhu se sem tam objeví hračky nebezpečné. Jak se tedy vyhnout jejich nákupu a na co si máme dát pozor? Poradí nám právnička SOS Eva Strnadová.


Existují tedy nějaká vodítka, jak se vyhnout koupi zdravotně závadné nebo nebezpečné hračky?

Jednoznačný a jednoduchý návod, jak vybrat a koupit kvalitní a hlavně nezávadnou hračku neexistuje. Přesto několik rad lze spotřebitelům nabídnout. Hračka by rozhodně neměla zapáchat a neměly by se z ní dát odlomit malé součástky či částečky hračky. U hraček určených malým dětem bychom měli dát pozor, aby byla hračka určena jejich věku a nebyla nijak poškozena, protože by mohlo dojít k vdechnutí malých částí. Vyvarovat bychom se měli také věcí, které jsou svými rozměry malé a nebo připomínají potraviny. Rozporné mohou být různé plastové pískací kačenky a jiné hračky z PVC, a to především kvůli vysokému obsahu ftalátů. Vyplatí se sledovat i databázi nebezpečných výrobků RAPEX, kde se právě hračky často objevují. Někdy to bývají na pohled zcela neškodné věci, často určené těm nejmenším dětem i batolatům. A však v důsledku nevhodného složení materiálu či snadného odlomení části hračky jsou uznány pro děti jako nebezpečné.

Jaké informace má mít prodávané zboží v našich obchodech, tedy i hračky?

Jedná se o klasickou povinnost označování jako u jiných výrobků. Tedy označení, o co se jedná, kdo výrobek vyrobil či případně dovezl. Také by se na etiketě, štítku nebo připevněné visačce na výrobku mělo objevit, z čeho je hračka vyrobena a zda je vhodná i pro nejmenší děti. Co dále je nutné, aby bylo na hračce uvedeno je, zdali hračka prošla certifikací posuzující shodu – jedná se o technické požadavky na hračku a spotřebitelé toto poznají dle značky CE napsané na výrobku.

Jakou roli hraje místo prodeje - tedy kamenný obchod nebo stánek?

Ze zkušeností víme, že bezpečnější je nakupovat tyto výrobky u osvědčených prodejců a to především v kamenných prodejnách. Ale ani nákup v těchto kamenných prodejnách nevylučuje možnost, že i zde můžete zakoupit nebezpečnou hračku. Při nákupu je tedy důležité velmi dobře vybírat.

Je na našem trhu nějaká specifikace přesně ukazující na fakt, že jde o hračku prověřenou a tudíž bezpečnou?

Ano, existuje značka „bezpečná hračka“. Logo „Bezpečná hračka“ označuje, že kupovaný výrobek je bezpečný a zdravotně nezávadný, což garantuje certifikát ITC a také jeho trvalý dohled nad stálou kvalitou a bezpečností výrobku po celou dobu platnosti licence na užívání značky. Hračky jsou klasifikovány podle věkové kategorie a dle analýzy rizik. Jsou ověřovány další požadavky pro potvrzení vyšší úrovně bezpečnosti. Institut má právo periodicky kontrolovat certifikované hračky, a to obvykle dvakrát ročně. Dozor probíhá formou inspekční návštěvy u výrobce nebo dovozce a odběrem zkušebních vzorků ve skladech nebo i v maloobchodní síti. Tyto hračky musí splňovat veškeré zákonného požadavky

Pokud se stane, že si zakoupíme výrobek, který je následně stažen z prodeje kvůli tomu, že jde o nebezpečný či zdravotně závadný výrobek, vrátí nám prodejce peníze? Do kdy tak musí učinit?

Pokud je výrobek označen Českou obchodní inspekcí jako závadný či nebezpečný, tak má spotřebitel právo zboží do obchodu vrátit a požadovat uvedení v soulad s kupní smlouvou – a to v tomto případě lze jen vrácením peněz. A to ihned po odevzdání do obchodu.

Zakoupila jste vy sama někdy nebezpečnou hračku?

Nezakoupila. Při nákupu hraček pro děti mých kamarádek si dávám velmi dobrý pozor, abych vybrala hračku, o kterou se dítě nemůže zranit nebo jinak poškodit zdraví dítěte.


Zdroj: SOS


Mangovka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Dávám velice dobrý pozor.Vše si přečtu a ještě se zeptám prodavačky.
Obrázek uživatelky
profil
neviem prečo sa čine darí dovážať veľakrát škodlivé braky, to na to nemáme legislatívu aby sme ich postihovali?
Obrázek uživatelky
profil
vyplatí se hledat a nešetřit.\ je lepší, když se příbuzní složí na jeden kvalitní a lepší dárek, než tisíce blbůstek z čínské či vietnamské tržnice. Hračky nic nevydrží a doma se potom jen hromadí hračkoodpad.
U nás jsou osvědčené dřevěné kostečky a lego duplo. děti si s tím vyhrají hodiny. jinak stačí vodovky, pastelky,nůžky a lepidlo .... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dříve se vyráběly hračky s přírodních materiálu a zdraví neškodných barviv. Záplavou hraček z Číny, kde se na zdravotní hledisko nedbá, pouze na zisk, je skutečně třeba se zajímat z čeho je hračka vyrobena a zda odpovídá věku dítěte, Snažím se vybírat hračky zejména tvůrčí a pokud možno se zjímám o výrobce.
Obrázek uživatelky
profil
Nepamatuji si doby, kdy býval strach, že bych pro své děti koupila nebezpečnou hračku. Proč se to děje dnes? Naši prodejci nakupují zboží v lokalitách, kde to "asi" nevadí, kde se rodí mnoho dětí a nezáleží jim na nich. Každý prodejce se dívá na zisk, nikoliv na bezpečnost. Je jen na nás, abychom byli všichni obezřetní a nekupovali ty hračky, které jsou "in", ale bezpečné pro děti. Vždyť jsme ještě národ, který dovede přemýšlet!!! V to doufám.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles